JOTIĆ O STANJU U KIK BOKS SAVEZU SRBIJE: Razlog za zadovoljstvo, ali i briga zbog problema
Foto: Kostiantyn Ihnatenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Presek stanja

JOTIĆ O STANJU U KIK BOKS SAVEZU SRBIJE: Razlog za zadovoljstvo, ali i briga zbog problema

Ostali sportovi -

U Kik boks savezu Srbije (KBSS), prema rečima predsednika Miodraga Jotića, imaju dovoljno razloga za zadovoljstvo.

Srbija je nedavno na Evropskim igrama u Poljskoj osvojila dve medalje u disciplini ful kontakt, zlato Aleksandra Saška Krstić (do 70 kg) i bronzu Aleksandar Konovalov (do 75 kg).

Jotić je kao aktuelni predsednik KBS Srbije, želeo da informiše javnost o stanju u ovom sportu.

- U poslednje dve godine je učinjeno mnogo više nego pre. Broj članova saveza je povećan više od trećine. Data je šansa mnogo većem broju boraca da učestvuju na međunarodnoj sceni i do maja meseca 2023. godine sve planirane aktivnosti su u potpunosti ostvarene.

Jotić je istakao koje su medalje osvojene u poslednje vreme.

- Na svetskom juniorskom prvenstvu 2022. godine, Srbija je zauzela prvo mesto u disciplinama Lou kik i K-1. U ukupnom plasmanu u ringovnim disciplinama smo bili treći od 65 zemalja. Na seniorskom prvenstvu Evrope 2022. godine, tim Srbije je bio drugi u disciplini Lou kik, a četvrti u disciplini K-1. Stručni štab je sastavljen od trenera čiji su klubovi prvaci Srbije, regiona i uvek u vrhu po broju medalja. Rezultati njihovog rada su više nego merodavni za njihov kvalitet. Tokom poslednje dve godine reprezentativci besplatno borave na sedmodnevnom kampu u Bugarskoj. Kamp vode najpoznatija svetska imena: Piter Erts, Semi Šilt, Ernesto Hust, Sem Greko, Albert Kraus... Domaća takmičenja su postala masovnija i traju po dva dana. Preko 1000 takmičara oba pola učestvuje godišnje na državnim prvenstvima. Napravljena je izuzetna saradnja sa vojskom Srbije, gde naši treneri obučavaju iste, i njihova želja je da se saradnja još više intenzivira.

Ipak, problemi postoje i tiču se finansiranja.

- Od novembra 2022.godine, smo u konstantnoj korespodenciji sa Ministarstvom sporta i omladine, i Sportskim savezom Srbije pokušavajući da pronađemo rešenje za problem finansiranja. Najveći je apsurd da je taj novac potrošen za ono za čega je namenjen! Agencija dva puta nije uradila šta treba i da bi izbegli eventualne posledice, direktno sa budžetskog računa je uplaćeno hotelima. Traženo je da se proveri finsijsko poslovanje i ako postoji bilo šta loše, da se reaguje. Pozitivno mišljenje Agencije za javne nabavke Srbije da je sve urađeno po Zakonu, i da nema prekršaja je dostavljeno merodavnima. Od novembra meseca 2022 godine, kada je obustavljeno budžetsko finansiranje Kik boks savezu Srbije, sve aktivnosti su urađene po planu i programu za 2023. godinu. Ostale su obaveze prema sudijama i prevozniku, i pokušavamo da rešimo. Međutim, sada su ostala najvažnija međunarodna takmičenja, na kojima naši najbonji juniorski i seniorski borci treba da opravdaju svoj renome - rekao je predsednik Kik boks saveza Srbije Miodrag Jotić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track