"SVI SEM RUSIJE I BELORUSIJE" Počelo odborjavanje do početka OI u Parizu - Bah poručio: Olimpijske igre moraju da grade mostove
Foto: EPA/MOHAMMED BADRA

PARIZ 2024

"SVI SEM RUSIJE I BELORUSIJE" Počelo odborjavanje do početka OI u Parizu - Bah poručio: Olimpijske igre moraju da grade mostove

Ostali sportovi -

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah pozvao je zemlje sveta, ali ne Rusiju i Belorusiju, da se za godinu dana okupe na Olimpijskim igrama u Parizu, čime je zvanično počelo odbrojavanje do starta Igara 2024.

Tomas Bah, Međunarodni olimpijski komitet
foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Bah je svoj poziv začinio molbom za zajedništvo i pozvao na mirovnu himnu Džona Lenona "Imagine" parafraziirajući da je "našem krhkom svetu, sa sukobima, podelama i ratom", potrebna "ujedinjujuća moć Olimpijskih igara više nego ikad".

"Olimpijske igre moraju da grade mostove. OI nikada ne smeju da podižu zidove. Zamislite (Imagine)! Može će neko reći da smo sanjari, ali nismo jedini", rekao je Bah, parafrazirajući stihove Lenona.

On je pohvalio pripreme za OI, rekavši da je "Pariz u ovoj fazi možda ;do sada najbolje pripremljen grad".

Bez uobičajeni brige da li će olimpijski objekti biti završeni na vreme, najveća nepoznanica je da li će Bah i MOK dozvoliti učešće sportistima iz Rusije i Belorusije.

"Ima još godinu dana do početka. Još nismo doneli odluku o učešću pojedinačnih neutralnih sportista", rekao je Bah o tome.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track