SKANDAL! UKRAJINKA UMESTO RUKE, PRUŽILA SABLJU PREMA RUSKINJI: Svet u šoku zbog scene na Svetskom prvenstvu (VIDEO)
Foto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

sport i politika

SKANDAL! UKRAJINKA UMESTO RUKE, PRUŽILA SABLJU PREMA RUSKINJI: Svet u šoku zbog scene na Svetskom prvenstvu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Ukrajinka Olga Harlan pobedila je Ruskinju Anu Smirnovu (15:7) na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Italiju, u Milanu. Ali...

Olga Harlan, Ana Smirnova
foto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

Posle meča Ana Smirnova skinula je zaštitinu masku, prišla i pružila ruku ka Olgi Harlanovoj. A, onda je usledila neverovatna reakcija, Ukrajinka je prema Ruskinji stavila otvorenu sablju, što je strogo kažnjivo i zabranjeno prema svim pravilima mačevanja.

Ruskinja je bila zapanjena i zatražila je reakciju sudija. Ukrajinka je napustila mesto borbe, dobacujući ruskoj sportiskinji.

Ana Smirnova
foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Smirnova je zbunjeno stajala i gledala u pravcu sudija. Rukovanje je obavezan element svake borbe, pa je Ukrajinka svojim odbijanjem prekršila pravila. Ubrzo je nekoliko sudija izašlo na stazu. Smirnova je dugo razgovarala sa njima, a kada su svi otišli, ona je ostala na stazi.

Kao rezultat toga, Ruskinja je čekala na stazi skoro sat vremena , pa su joj organizatori u nekom trenutku čak doneli i stolicu. Na kraju je odlučila da se povuče, kada su je sudije obavestile da neće kazniti Ukrajinku, iako je prekršila sva moguća pravila mačevanja.

Olga Harlan
foto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

Ruska strana je uložila protest, ali ga je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) odbila. Ipak, Harlanovoj je odložena borba Bugarkom Joanom Ilievom. Na kraju, Harlanova je diskvalifikovana, shodno pravilima.

Koja pravila je Harlanova prekršila? U pravilima FIE, paragraf 122 kaže sledeće:

„Pre početka svake borbe, dva mačevaoca moraju da izvode mačevalački pozdrav protivniku, sudiji i gledaocima. Isto tako, kada se zada poslednji udarac, borba se ne završava sve dok dva mačevaoca ne salutiraju jedan drugom, sudiji i gledaocima.

Olga Harlan, Ana Smirnova
foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

U tom cilju, oni moraju ostati nepomični dok sudija donosi odluku; kada donese odluku, moraju se vratiti u svoju odbrambenu liniju, izvesti mačevaočev pozdrav i rukovati se sa protivnikom. Ako jedan ili oba mačevaoca odbiju da se pridržavaju ovih pravila, sudija će ih kazniti kao što je navedeno u spisku prekršaja 4. grupe.

Četvrta grupa prekršaja u mačevanju je najteža. Prema spisku, kršenje klauzule 122 podleže diskvalifikaciji za ceo turnir plus suspenziji sa svih takmičenja na 60 dana.

Ana Smirnova
foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Harlanova je prekršila i druga pravila bacajući sablju prema Ruskinji posle borbe. Ovo spada u antisportsko ponašanje (kažnjava se ili žutim kartonom ili diskvalifikacijom) i pod opasnim i pretećim akcijama protivniku (crveni karton).

Olga Harlan i Ana Smirnova prve su sportiskinje koje su se takmičile direktono jedna protiv druge, posle vojnog sukoba sve zemlje. Ukrajina je ranije odredbom ministarstva sporta sportistima te zemlje zabranila učestvovanje u takmičenjima u kojima se učestvuju Rusi i Belorusi. Ta je odredba izmenjena u sredu te sada pokriva samo „sportiste koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Belorusiju“. Smirnova je na SP nastupila pod neutralnom zastavom, bez obeležja Rusije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track