MI UKRAJINCI SE NIKADA NEĆEMO RUKOVATI SA RUSIMA: Oglasila se sportiskinja koja je izazvala SKANDAL na Svetskom prvenstvu
Foto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

nema tu mira

MI UKRAJINCI SE NIKADA NEĆEMO RUKOVATI SA RUSIMA: Oglasila se sportiskinja koja je izazvala SKANDAL na Svetskom prvenstvu

Ostali sportovi -

Svet je bio zapanjen skandalom koji je potresao Svetsko prvenstvo u mačevanju u Milanu, u Italiji, a u čijem središtu su bile sportiskinje iz Ukrajine i Rusije.

Olga Harlan, Ana Smirnova
foto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

Olga Harlan, olimpijska timska šampionka iz 2008, pobedila je Ruskinju Anu Smirnovu, ali na kraju meča nije želela da se rukuje sa njom, iako pravila mačevanja to strogo nalažu. Čak je otišla toliko daleko, da je sablju uperila u pravcu Ruskinje koja je krenula da joj pruži ruku.

Iako prvobitno sudije nisu želele da sankcionišu Ukrajinku, posle protesta Ruskinje i čelnika Ruskog mačevalačkog saveza, arbitri su morali da primene pravilnik. Na kraju Olga Harlan je diskvalifikovana sa takmičenja.

Olga Harlan
foto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

- Želim da kažem da smo mi, ukrajinski sportisti, spremni da se sretnemo sa Rusima u sportskoj areni, ali nikada se nećemo rukovati sa njima - poručila je Olga Harlan i dodala:

- Nisam želela da se rukujem sa tom sportiskinjom. Postupila sam po volji svog srca. Kada sam saznala da žele da mi daju diskvalifikaciju, da sam dobila crni karton, to me je ubilo. Vrištala sam od bola.

Olga Harlan okušala se u politici. Na ukrajinskim lokalnim izborima 2010. godine, Harlanova je izabrana za člana Gradskog veća grada Nikolajeva ispred proruske Partije regiona tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča.

Posle političkog prevrata u Ukrajini tzv. Majdana, Olga Harlan napustila je prorusku Partiju regiona i u maju 2014. prešla u Partiju zelenih Ukrajine. Kandidovala se na lokalnim izborima u Kijevu, ali njena stranka nije uspela da pređe izborni cenzus od tri odsto.

Olga Harlan (32) bila je udata za kolegu ukrajinskog mačevaoca Dmitra Bojka, ali su se razveli. Trenutno se zabavlja sa italijanskim olimpijskim mačevaocem Luiđijem Sameleom i živi sa njim u Bolonji.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track