HERCEGOVAC POSLUŽIO STALONEU ZA LIK ROKIJA: Veliki Muhamed Ali posle meča s njim nedeljama nije mogao da ustane iz kreveta VIDEO
Foto: Privatna arhiva

Burna biografija

HERCEGOVAC POSLUŽIO STALONEU ZA LIK ROKIJA: Veliki Muhamed Ali posle meča s njim nedeljama nije mogao da ustane iz kreveta VIDEO

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1970. godine u čuvenom Medison Skver Gardenu u Njujorku tada mladi Džordž Forman savladao je Džordža Čuvala u borbi za titulu u WBO verziji.

Forman je jedan u nizu velikih šampiona, ali za jednog boksera, koji nikada nije bio prvak sveta, čuo je svako ko išta zna o plemenitoj veštini. Njegovo ime je Džordž Čuvalo. Čuvalo je rođen 1937. godine u Torontu od oca Stipana i majke Katice koji su iz Hercegovine otišli u Kanadu 30-tih godina prošlog veka.

Mnogi ne znaju da je njegovo pravo ime Jure, a boksovao je u zlatnom vremenu ovog sporta.

Iako je imao mečeve protiv Muhameda Alija, Džordža Formana, Džoa Frejzera... Čuvalo nikada u karijeri nije bio u nokdaunu!

U profesionalnom ringu se borio 93 puta i nijedan rival nije mogao da ga baci. Zbog toga je poslužio kao uzor Silvesteru Staloneu kada je zamišljao jednog od najčuvenijih filmskih likova, Rokija Balbou. Imao je 73 pobede.

Čuvalo je pojasnio kako u 512 rundi koje je odboksovao u profesionalnoj karijeri, među kojima i 27 u dva meča sa Muhamedom Alijem, nikada nije bio u nokdaunu.

"Kada sam bio mlad, trenirao sam američki fudbal i zbog toga sam imao izuzetno jak vrat. Tada sam naučio da primam udarce, jer u tom sportu ima mnogo jakih kontakata, skoro kao u boksu. U ringu sam bio uporan, imao sam valjda i izuzetno čvrstu bradu, ali i jednu veoma važnu odliku - nikada nisam hteo da odustanem i da se predam protivniku. Na to nikada nisam ni pomislio", zaključio je Čuvalo.

Veliki Muhamed Ali se nedeljama oporavljao nakon prvog meča s njim, od bolova u rebrima nije mogao da ustane iz kreveta.

Forman je u pomenutom meču u Njujorku slavio posle prekida u trećoj rundi, a ta odluka sudija je prilično iznervirala Čuvala, koji je sve vreme bio na nogama.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track