SAINC PREKINUO NIZ VERSTAPENA: Španac pobedio u trci za Veliku nagradu Singapura
Foto: FLORENT GOODEN / AFP / Profimedia

VN Singapura

SAINC PREKINUO NIZ VERSTAPENA: Španac pobedio u trci za Veliku nagradu Singapura

Ostali sportovi -

Vozač Ferarija Karlos Sainc pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Singapura.Sainc je krenuo sa pol pozicije, dobrom i sigurnom vožnjom čuvao je vođstvo i ostvario drugu pobedu u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je vozač Meklarena Lando Noris, ispred vozača Mercedesa Luisa Hamiltona koji se popeo na pobedničko postolje nakon što je njegov timski kolega Džordž Rasel u poslednjem krugu izleteo sa staze kada je zakačio zaštitni zid. Sedmostruki svetski šampion osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke.

Noris je kroz cilj prošao sa 0,812 sekundi zaostatka, a Hamilton sa 1,269 sekundi zaostatka.

Vozač Ferarija Šarl Lekler zauzeo je četvrto mesto, a peti je bio vozač Red Bula Maks Verstapen, koji je danas prekinuo niz od 10 pobeda.

Vozač Alpina Pjer Gasli zauzeo je šesto mesto, Oskar Pjastri iz Meklarena bio je sedmi, a Serhio Peres iz Red Bula osmi. Deveto mesto zauzeo je Lijam Loson iz Alfa Taurija, a 10. je bio Kevin Magnusen iz Hasa.

Sainc je krenuo sa pol pozicije i zadržao je vođstvo, a Rasela je napao Lekler i preuzeo drugo mesto. Hamilton je dobro startovao ali je presekao krivinu pa se našao ispred Rasela na trećem mestu. Njegov timski kolega pitao je ekipu da li će u sedmostruki svetski šampion vratiti poziciju, što je on i učinio u drugom krugu.

Noris je pao na peto mesto, a Verstapen je popravio poziciju za jedno mesto i bio je 10.

Noris je tražio da Hamilton i njemu vrati poziciju, što je i učinio, iako se čini da je pre vozača Meklarena ušao u krivinu. U međuvremenu Verstapen je pretekao Huklenberga za deveto mesto, dok je njegov timski kolega Peres ostao 13.

Verstapen je u šestom krugu preuzeo osmo mesto od Magnusena, a Sainc je vozio najbrži krug i do 10. je stako sekund prednosti nad Leklerom.

Lekler se u 15. krugu požalio ekipi da je Sainc usporio. Španac je do 16. kruga stekao 2,4 sekundi prednosti, a Lekleru su se primakli Rasel, Noris i Hamilton.

U 20. krugu na stazu je izašlo vozilo bezbednosti pošto je vozač Vilijamsa Logan Sardžent udario u zid, nakon čega je otpalo prednje krilo sa njegovog bolida, ali i delići bolida na stazu. Odmah je Sainc otišao u boks, vratio se kao prvi na stazu, ispred Verstapena koji nije išao na zamenu guma.

Rasel je posle odlaska u boks bio treći, Noris peti, a Lekler je zbog gužve u boksu pao na šesto mesto. Hamilton je bio sedmi, dok je Peres bio četvrti pošto nije išao na zamenu guma.

Trka je nastavljena u 23. krugu Sainc je poveo ispred Verstapena, Rasela, Peresa i Norisa, dok je Hamilton obišao Leklera za šesto mesto.

U tim trenucima bilo je uzbudljivo na stazi, Rasel je pretekao Verstapena za drugo mesto, a Noris Peresa za četvrto. Odmah je i Hamilton obišao Peresa i našao se na četvrtom mestu, a Noris je pretekao Verstapena za treće mesto.

U 27. krugu Hamilton je pretekao vodećeg u svetskom šampionatu Verstapena, a ubrzo je to učinio i Lekler.

Sainc je čuvao oko sekundu prednosti na čelu, ali je pitao ekipu u 37. krugu kada može da ubrza i stekne veću prednost.

U tim trenucima dobro je vozio Okon koji se popeo na sedmo mesto. Peres je u 40. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao poslednji 18, a posle njega u boks je otišao i Verstapen i vratio se na 15. mesto.

Verstapen je zatim vozio najbrži krug trke, a u 43. krugu Okon se parikirao na izlasku iz boksa zbog kvara na bolidu, pa je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti.

Rasel i Hamilton su otišli na zamenu guma i vratili se na četvrto i peto mesto. Kada je trka nastavljena prvi je bio Sainc, ispred Norisa i Leklera.

Vozači Mercesesa beležili su najbrže krugove, a Verstapen je popravljao poziciju i u 49. krugu obišao je Hulkenberga za devetu.

Rasel je smanjivao zaostatak za Leklerom, a primakao mu se i Hamilton koji je u tim trenucima bio najbrži na stazi. Rasel je na kraju 53. kruga napao i pretekao Leklera, kome se primakao Hamilton i obišao ga je za četvrto mesto.

Verstapen je popravljao plasman i u 55. krugu obišao je Pjastrija za sedmo mesto, a tri kruga kasnije Gaslija za šesto.

Rasel je napadao Norisa, a vozač Meklarena se dobro branio i zadržao je drugo mesto. U poslednjem krugu Rasel je izleteo sa staze, pa je Hamilton završio na pobedničkom postolju pored Sainca i Norisa.

Sainc je doneo Ferariju prvu pobedu od trke na Red Bul Ringu prošlog jula, a danas je prekinut niz Red Bula od 16 pobeda u šampionatu.

Naredna trka vozi se za sedam dana za Veliku nagradu Japana.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track