ROBOTI I MAŠINE NA AZIJSKIM IGRAMA U HANGDŽOU: Kina koristi sportski spektakl za prikazivanje tehnoloških dostignuća
Foto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

TEHNOLOGIJA

ROBOTI I MAŠINE NA AZIJSKIM IGRAMA U HANGDŽOU: Kina koristi sportski spektakl za prikazivanje tehnoloških dostignuća

Ostali sportovi -

Na Azijskim igrama u Hangdžou na istoku Kine, posetioci mogu da naiđu na robote koji love insekte, robote pijaniste ili kamione za sladoled bez vozača - taj sportski događaj takođe je prilika za prikazivanje najnovijih kineskih tehnoloških dostignuća, prenela je agencija Frans pres.

Takmičenje koje je bilo zakazano za 2022. godinu i odloženo godinu dana kasnije zbog stroge kineske politike protiv korona virusa, otvoreno je u subotu raskošnom ceremonijom.

Oko 12.000 sportista, više nego na Olimpijskim igrama, iz oko 45 zemalja i teritorija u Aziji i na Bliskom istoku takmiči se u 40 sportova tokom dve nedelje.

Pored sportista i volontera, mobilisani su roboti i drugi uređaji, namenjeni da služe, zabavljaju, ali i da prate posetioce.

Sportski događaj je idealan za grad Hangdžou, koji je važan tehnološki centar Kine gde se nalaze sedišta nekoliko domaćih tehnoloških kompanija.

Posetioci mogu da vide robota koji putuje kroz sportsko selo i mami insekte tako što oponaša telesnu temperaturu čoveka i njegovo disanje.

Postoje i roboti psi, koji trče i skaču, šetaju među publikom, dok manje verzije plešu. Jedan robot čak svira klavir.

Mogu se videti i minibusevi bez vozača koji prevoze posetioce do obližnjeg grada Šaosinga, gde se nalaze tereni za bejzbol i softbol.

Sportisti mogu da testiraju svoje reflekse igrajući ping pong protiv robota igrajući "Pongbot".

U ogromnom centru za štampu, crvenkasti robot na recepciji pozdravlja ljude koji dolaze i nudi im bankarske usluge.

Roboti su takođe pomogli i u izgradnji infrastrukture za igre na gradilištima.

Čak su i maskote igara roboti, tri humanoida - Congcong, Lianlian i Čen-Čen - čija su nasmejana lica prikazana na ogromnim bilbordima na ulicama Hangdžoua i drugih obližnjih gradova domaćina.

Hangdžou sa 12 miliona stanovnika, privlači startap kompanije u zemlji. Njegov napredan sektor robotike radi na smanjenju jaza sa svojim glavnim konkurentima u SAD i Japanu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track