SRPSKI ŠAHISTA MOŽE DA BUDE NOVI OMLADINSKI PRVAK SVETA: Luka na prvom mestu pred poslednje kolo koje odlučuje POBEDNIKA!
Foto: Promo, David Llada

lepe vesti iz meksika

SRPSKI ŠAHISTA MOŽE DA BUDE NOVI OMLADINSKI PRVAK SVETA: Luka na prvom mestu pred poslednje kolo koje odlučuje POBEDNIKA!

Ostali sportovi -

Sjajna vest stiže iz Meksiko Sitija gde srpski velemajstor i još uvek tinejdžer Luka Budisavljević (19) igra na visokom nivou.

U veoma bitnoj partiji za konačan plasman, u predposlednjem kolu Pojedinačnog prvenstva sveta za juniore, Luka je tokom noći po našem vremenu, crnim figurama savladao kolumbijskog velemajstora Santjago Avila Pavasa. Pobeda koja ga je odvela na deobu prvog mesta sa francuskim velemajstorom Mauricijem. Baš će njihova partija u poslednjem kolu odlučiti ko će biti novi omladinski prvak sveta, piše sajt Šahovskog saveza Srbije.

Luka Budisaljević
foto: Zorana Jevtić

Maurici je četvrti nosilac na turniru, a Luka 15. Obojica imaju po 8 poena iz 10 partija. Više nego odličan rezultat. Lukin performanse je trenutno 2643 i nakon ovog prvenstva sasvim je sigurno da će popraviti svoju poziciju na svetskoj rejting listi.

Najbliži pratioci imaju po 7,5 poena, a to su velemajstori Nejman (USA, 1. nosilac), Svane (Nemačka, 2. nosilac), Nestorov (FIDE, 3. nosilac), Gharibjan (Jermenija, 13. nosilac) i Šubelj (Slovenija, 16. nosilac).

Podsećanja radi, srpski velemajstori su do sada osvojili dve zlatne medalje na juniorskim prvenstvima sveta, Bora Ivkov 1951. godine (Birmingen, Engleska) i Igor Miladinović 1993. godine (Indija). Dosadašnji nastup uliva nadu svim ljubiteljima šaha u Srbiji da Luka može da ponovi ovaj nesvakidašnji uspeh.

Partije poslednjeg kola se igraju u 10:00 po lokalnom vremenu, u 18:00 sati po našem. Sasvim je sigurno da će pažnja svetske i sprske šahovske javnosti biti u Meksiku.

Luka Budisaljević
foto: Zorana Jevtić

Luka je osvojio najviše šahovsko zvanje sa tačno 16 godina, 10 meseci i sedam dana, što ga čini najmlađim u istoriji Srbije. Na kadetskim prvenstvima Srbije osvojio je šest uzastopnih titula prvaka sa 52 partije bez poraza. Bio je prvak Evrope u ubrzanom šahu u svojoj kategoriji. Sa 15 godina podelio je prvo mesto na prvenstvu Srbije u uzrastu igrača do 20 godina. Bio je učenik generacije u OŠ "Kralj Petar I" i srednjoj školi. Osvajao je nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima u matematici. Trenirao je i košarku i bio na širem spisku za kadetsku reprezentaciju Srbije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track