EVROPSKA LIGA MLADIH: Srbija u Novom Sadu hvata zalet za finale
Foto: SSS

Završne pripreme

EVROPSKA LIGA MLADIH: Srbija u Novom Sadu hvata zalet za finale

Ostali sportovi -

Kadetska reprezentacija Srbije puškom okupila se u Novom Sadu na završnim pripremama za finalni turnir Evropske lige mladih vazdušnim oružjem koji će od 6. do 8.oktobra biti održan u glavnom gradu Estonije, Talinu.

Srbiju će u Talinu predstavljati Ljiljana Cvetković, Natalija Pavlović (obe Niš 1881), Stefan Agović („Dragan Jevtić Škepo“) i Veljko Janković (Partizan). Uz mlade strelce u Estoniji će biti Ivan Manojlović, koordinator juniorskih kategorija u stručnom štabu SS Srbije.

-Strelci su trenirali u svojim klubovima, a sada na završnim pripremama doterujemo poslednje detalje. U Novom Sadu ostajemo do nedelje, a u sredu krećemo put Talina – kaže Manojlović.

Srbija se na finalni turnir takmičenja za strelce od 14 do 19 godina plasirala kao drugoplasirana iz kvalifikacija Regiona „Istok“ u Novom Sadu, a uz naš tim u završnicu su prošli prvoplasirana Ukrajina i trećeplasirana Hrvatska.

Od ove godine, na finalnom turniru će učestvovati deset reprezentacija, ne osam kao do sada – po tri najbolje iz svakog regiona („Istok“, „Zapad“, „Sever“) i domaćin.

-Srbija je od pokretanja Lige mladih pre 14 godina, imala dosta uspeha. Naša reprezentacija puškom je u prvi pobednik Evropske lige mladih 2009. godine. I u kasnijim izdanjima smo osvajali medalje. Prošle godine srpski tim puškom je na finalnom turniru u Budimpešti izborio bronzu. Dvoje takmičara iz tog sastava će gađati u Talinu – Ljiljana Cvetković i Veljko Janković, dok su Natalija Pavlović i Stefan Agović debitanti – kaže Manojlović i dodaje:

-Verujem da i ove godine imamo tim koji je konkurentan za visok plasman, mada krug kandidata za medalje je širok. Među glavnim favoritima su uvek aktuelni šampion Mađarska, zatim Ukrajina, koja je prošle godine osvojila srebro, pa Italija... Norveška uvek ima dobre strelce, Švedska napreduje poslednjih godina. O kvalitetu rivala ćemo više znati tek na licu mesta.

Timovi će biti podeljeni u dve grupe od po pet timova. Posle pet kola u kojima će se sve ekipe međusobno sastati , pobednici grupa prolaze u meč za zlato, a drugoplasirani u duel za bronzu. Umesto dosadašnja tri, svaki tim će imati po četiri meča u grupi.

Za razliku od prethodnih godina, kada su grupe određivane žrebom, sada su sastavljene na osnovu poena skupljenih u mečevima regionalnih kvalifikacijama. Formirana je lista prema proseku osvojenih poena. U prvoj grupi će gađati reprezentacije na neparnim pozicijama na listi (prvo, treće,peto mesto, itd), a u drugoj one na parnim pozicijama (drugo, četvrto, itd). Srbija je po poenima na sedmom mestu liste i nalazi se u, objektivno jačoj, grupi sa Ukrajinom, Švedskom, Mađarskom i Hrvatskom.

U drugoj grupi su Italija, Norveška, Finska, Austrija i domaćin Estonija.

U susretima po grupama svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkom timu Posle svake od tri serije od po deset metaka, takmičar sa boljim rezultatom osvaja dva boda, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Poeni iz sva četiri duela sabiraju se za ukupan rezultat. U slučaju nerešenog rezultata pobednik meča se određuje u raspucavanju.

Format mečeva za medalje je drugačiji. Puca se 20 hitaca Kao i u grupi strelci odmeravaju snage sa direktnim rivalom, ali poeni se dele posle svakog hica. Pobeđuje tim koji stigle do 81 ili više poena.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track