ŠTEFANEK: SVI SMO U ISTOM TIMU KAD JE REČ O ZDRAVLJU NACIJE! Više od 100 dece učeatvovalo na Malom sajmu sporta u Kuršumliji
Foto: SSS

mali sajam sporta

ŠTEFANEK: SVI SMO U ISTOM TIMU KAD JE REČ O ZDRAVLJU NACIJE! Više od 100 dece učeatvovalo na Malom sajmu sporta u Kuršumliji

Ostali sportovi -

U Kuršumliji je upriličen još jedan u nizu Malih sajmova sporta. Preko 100 mališana iz predškolske ustanove "Sunce" vežbalo je uz Savez za predškolski sport i fizičku aktivnost Srbije, a treneri su imali dva veoma korisna predavanja Antidoping agencije Srbije i Aktivnije Srbije.

Svakako deci najdraži deo bio je prikaz sportskih klubova iz ove opštine. Školarcima su njihovi vršnjaci iz klubova poslali poruku da se priključe treninzima i zdravom načinu života.

Osnovnim školama u opštini Kuršumlija poklonjene su lopte, a prelepom sportskom danu u Kuršumliji prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta Jovan Knežević, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković. Delegaciju su dočekali predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, predsednik Sportskog saveza Kuršumlije Dejan Lović, sekretar Nikola Milijanović i direktor Sportskog centra Aleksandar Ilić.

- Briga o mladima naš je najvažniji žadatak. Deca su naša snaga i naša budućnost, smisao našeg društva. Želja nam je da mladim ljudima Kuršumlije pružimo podršku i pomoć da ih usmerimo na pravi put. Da marljivo rade, stiču nova znanja, obrazuju se, napreduju i da svoj grad predstavljaju na najbolji mogući način. Moderni trendovi i tehnologije današnjice donose izazove za nove generacije. Sve više mladih provodi vreme na društvenim mrežama, te bih ovu priliku iskoristio da apelujem na roditelje, sportske i kulturne radnike da je za zdravlje bolja fizička aktivnost, boravak u prirodi i bavljenje sportom. Jer svi smo mi isti tim i ista ekipa a timski duh i timski rad su ključni u svim segmentima društvenog delovanja - poručio je predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić.

1 / 16 Foto: SSS

- Pozitivni efekti sporta postižu se prvenstveno fizičkom aktivnošću, ali sekundarni efekti donose zdravstvene beneficije kao što su psihosocijalni i lični razvoj. Budući da se fizička aktivnost sve više odvija na organizovan način, uloga sporta u društvu godinama postaje sve značajnija, ne samo za pojedinca već i za javno zdravlje. Govori se da naš svakodnevni život postaje sve manje fizički aktivan, dok se organizovano vežbanje i obuka povećava. U zaključku, sport može da se razvija ako se uzmu u obzir lični kapaciteti, društvena situacija i biološko i psihičko sazrevanje. Sport i zdravlje idu ruku pod ruku, nudeći ljudima širom sveta, različitih sposobnosti i uzrasta, šansu za srećniji, zdraviji i produktivniji život. Opština Kuršumlija i njeni čelni ljudi posvećeni su razvoju sporta i radu sa decom u ovoj oblasti. Sve čestitke predsedniku Opštine Vojimiru Čarapiću i njegovom timu na zalaganju I radu, na celokupnom pregalaštvu kada je sport u pitanju. Sport ima vitalnu ulogu u svim našim životima, kroz svoju moć da bude snaga dobra koja okuplja zajednice i kao važno sredstvo u poboljšanju zdravlja nacije. Povećati sportsku baštinu cilj je svih nas, jer to budućnost naše zemlje i naroda čini svetlom i jakom – rekao je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

- Mali sajam sporta je mesto gde su vaše vrline i sportske veštine, vaše prave vrednosti i pošten i fer odnos prema svemu što radite i prema svima sa kojima se na vašem sportskom i životnom putu srećete, jedino merilo i najbolji pokazatelj vašeg karaktera i pobedničkog identiteta. Srbija je zemlja sporta i sportista, Kuršumlija je grad poštenih i hrabrih ljudi, i svi mi u nasleđe dobijamo tu strast i radost za takmičenjem, dokazivanjem, pobeđivanjem. Taj deo našeg nacionalnog bića je presudan za sve sportske ali i druge životne borbe. Znam da se deca kao najbolji deo našeg društva, iako još uvek mali, sreću sa velikim izazovima i svedoče stvarnosti koja bi mogla da bude i lepša i bolja. Zato bih ovom prilikom zamolio svu decu, neka im godine koje dolaze budu inspiracija da budu najbolji što mogu. Naš cilj je da svako dete u Srbiji, bez obzira gde živi, može da se bavi sportom koji voli. Zato ćemo se mi sportski radnici truditi da im obezbedimo još bolje uslove - poručio je predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

U parku Topličkog ustanka prikazalo se 18 klubova, a u Kuršumliji su zastupljeni fudbal, futsal, odbojka, košarka, rukomet, tekvondo, kik boks, šah, tenis, bodi bilding i fitnes, bilijar, ribolov, a aktivno je i udruženje slepih i slabovidih kao i savez za školski sport. Boravak u Kuršumliji predstavnici Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije iskoristili su za obilazak sportske infrastrukture ove opštine, sportsku halu i terene u sklopu Sportskog centra Kuršumlija.

Naredni Mali sajam sporta očekujemo 17. septembra u Čačku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track