PO DVA ZLATA I SREBRA SA DRŽAVNOG PRVENSTVA! "Powerlifting klub Hook" iz Trstenika uspešan na Prvenstvu Srbije!
Foto: Foto: Privatna arhiva

bravo!

PO DVA ZLATA I SREBRA SA DRŽAVNOG PRVENSTVA! "Powerlifting klub Hook" iz Trstenika uspešan na Prvenstvu Srbije!

Ostali sportovi -

Powerlifting je sport snage i sastoji se od tri discipline – lifta, odnosno tri različita dizanja tegova. U liftove ubrajaju se: čučanj, bench press i mrtvo dizanje. Takmičar na osnovu tri pokušaja u sva tri lifta dostiže maksimalnu težinu dizanja. Maksimalna težina u sva tri lifta omogućava konačni total postignute težine na osnovu kojeg se dobija krajnji rezultat. Takmičari ili lifteri se takmiče u dve kategorije sa opremom ili bez opreme. Svaki lift ima posebnu tehniku izvođenja.

Čučanj se izvodi tako sto dizač, tj lifter stoji uspravno i sa postolja stavlja šipku sa tegovima na svoja ramena. Kada sudija da znak Skuat ili Čučanj, u tom trenutku se lifter spušta u čučanj. Kada sudija kaže “Rack” ili Stalak, lifter se diže i vraća se u prvobitan uspravan polozaj.

Bench press se izvodi na klupi na kojoj takmičar leži na leđima, noge su mu savijene u kolenima, a stopala moraju da dodiruju pod. Lifter uzima šipku sa tegovima, kada sudija da znak Start, lifter polako spušta šipku na svoje grudi. Sudijskim znakom Press lifter sa grudi podiže težinu i mora da ima zaključane laktove. Nakon toga sledi znak Stalak i lifter vraća šipku sa tegovima na stalak od klupe.

1 / 5 Foto: Foto: Privatna arhiva

Mrtvo dizanje je jedini lift koji ne zahteva nikakvo postolje. Lifter stoji na podlozi uspravnog položaja, dok se šipka sa tegovima nalazi isped njega. Lifter se savija blago u kolenima i hvata šipku sa tegovima. Kada od glavnog sudije dobije znak Start on diže šipku sa tegovima i stavlja je na svoje butine. Posle toga na sudijski znak Down ili Dole lifter spušta šipku sa tegovima na podlogu.

U powerliftingu mogu da se takmiče i muškarci i žene. Kategorije su pored podele na polove podeljene i na starosne kategorije i kategorije telesne težine.

Powerlifting klub Hook osnovan je 2008. godine kao Klub sportova snage Hook i takmičari su se prvenstveno bavili samo sportskim obaranjem ruke. Od 2016. godine dolazi do prelaska u Powerlifting klub Hook čime takmičari počinju da se takmice i u Powerlifting sportu. Klub trenutno broji 20 takmičara, tj liftera, koji se bave Powerliftingom i 15 takmičara koji se takmiče u sportskom obaranju ruke. U svojim redovima imamo državne prvake kako u powerliftingu tako i u obaranju ruke. Pored državnih medalja, u svom vlasništvu posedujemo i internacionalne medalje sa evropskih i svetskih prvenstava kao i internacionalnih kupova. Klub se može pohvaliti da ima i takmičare koji su u svojim kategorijama postavili nacionalne rekorde kao i kategorisane sportiste.

- Powerlifting klub Hook iz Trstenika organizovao je Državno prvenstvo za subjuniore, juniore i mastere koje se održalo u hali Sportskog centra u Trsteniku. Na takmičenju je učestvovalo više od 100 takmičara iz 22 kluba. Powerlifting klub Hook nastupio je sa 5 takmičara, koji su ostvarili odlične rezultate. Teodora Đorđević i Leontina Gvozdenović osvojile su prvo mesto, a Miljana Mitrovic i Aleksandar Simić drugo mesto. Sledeće takmičenje na kojem ćemo nastupati je Gala kup, 11. novembra i to sa 12 takmičara iz našeg kluba, kaže predsednica PWL Hook Biljana Erić.

Kurir sport / Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track