PREREZALI MU LOBANJU DA BI GA SPASLI: Umesto da ostane upamćen kao HEROJ, postao je PREVARANT za kakvog svet dotad nije čuo!
Foto: PASCAL PAVANI / AFP / Profimedia

ŽIVOTNA PRIČA

PREREZALI MU LOBANJU DA BI GA SPASLI: Umesto da ostane upamćen kao HEROJ, postao je PREVARANT za kakvog svet dotad nije čuo!

Ostali sportovi -

Krajem dvadesetog i početkom 21. veka Lens Amstrong dominirao je drumovima, bio je simbol biciklizma i jedan od najvećih sportskih heroja, a sve to ne samo zbog sportskih rezultata, već i zbog bajkovite priče o čoveku koji je pobedio kancer i postao najbolji sportista planete.

Čitav svet bio je fasciniran dostignućem američkog sportiste, jer su lekari samo četiri godine ranije procenili da ima izuzetno male šanse da preživi galopirajući rak.

Mišljenja o slavnom sportisti su podeljena. Jedni smatraju da je legenda sporta, a drugi da je najveći prevarant u istoriji.

Činjenica je da je krajem 20. i početkom 21. veka dominirao u biciklističkim trkama. Njegovim dostignućima se divio čitav svet. Međutim, sve se promenilo kada je otkrivena velika prevara.

Lens Amstrong
foto: Profimedia

Naime, još dok je bio aktivan sportista sumnjalo se da koristi nedozvoljena sredstva, ali mediji i država su ga maksimalno štitili. Tek kada je završio karijeru otkriveno je da je koristio doping. Na kraju je i sam priznao! Oduzete su mu titule i stavljen je na stub srama. Proglašen je za najvećeg prevaranta!

Njegova životna priča je idealan scenario za holivudski film. Rođen je 1971. godine u Planou u Teksasu.

Od malena je naginjao ka sporu. Sa 12 godina je trenirao plivanje, a zatim se prebacuje na triatlon. U tom sportu je bio veoma uspešan, čak je osvajao i nacionalna prvenstva. Ipak, u 21. godini napušta triatlon i prelazi na biciklizam.

Njegova karijera brzo krenula uzlaznom putanjom. 1995. godine uspeva da osvoji etapu na Turu i da završi trku na 36. mestu. Naredne godine opet osvaja nekoliko trka, stiže i do drugog mesta na čuvenoj Pariz-Nica trci, osvaja šesto mesto na Olimpijskim igrama i potpisuje višemilionski ugovor sa Kofidisom.

foto: Profimedia

RAK TESTISA

Taman kada se činilo da je sve perfektno u njegovom životu, u oktobru 1996. godine doživeo je veliki šok - saznao je da boluje od kancera.

Na jednom pregledu otkriven mu je rak testisa koji je u naprednoj fazi, pa mu doktori ne daju velike šanse da se izvuče. Ipak, Armstrong nije imao nameru da se preda, posle 12 meseci terapija pobeđuje opaku bolest i vraća se biciklizmu.

"Kad je saznao dijagnozu, pitao me kakve su mu šanse. Rekao sam mu 20-50 % , ali to sam rekao samo da ga umirim. Realno, nije imao nikakve šanse", rekao je godinama kasnije doktor koji je brinuo o njemu.

Armstrongu je uklonjen testis, ali to je bio samo početak. Magnetna rezonancija pokazala je dve lezije na mozgu. U plućima su mu našli 12 tumora od kojih su neki bili veličine loptica za golf, a rak mu se velikom brzinom širio po ostalim delovima tela. Tri nedelje kasnije bio je na kompleksnoj operaciji mozga u Indianapolisu.

"Prerezali su mi pola lobanje i skinuli je da bi mogli operisati mozak. Kao da uzmete bundevu i prerežete je na pola", prepričao je Armstrong.

Kasnije će se saznati da je Lens u bolnici priznao lekarima da bolest možda ima zbog dopinga, jer je koristio sada već čuveni EPO, kao i testosterone, hormon rasta i kortizon i sve to kako bi poboljšao svoje rezultate na drumu. Ipak, ta priča je obelodanjena tek mnogo godina kasnije, a Armstrong je nesmetano nastavio svoju karijeru.

POVRATAK U VELIKOM STILU

Odmah je osvojio Tur Luksemburga i Kaskade klasik, a zatim i završio četvrti na Vuelti i na Svetskom prvenstvu, da bi već naredne 1999. godine trijumfovao na Tur de Fransu. 23. jula 2000. drugi put u nizu je trijumfovao na ovom prestižnom turniru.

foto: Profimedia

Osvojio je i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju u vožnji na hronometar. Međutim, bilo je jasno da je u njegovoj karijeri glavni cilj - pobediti na Turu. Čak sedam puta je trijumfovao na čuvenom "Tur d Fransu".

Već tada se šuškalo, a na kraju sezone je i potvrđeno da će Lens na kraju godine završiti karijeru i otići u sportsku penziju kao jedna od najvećih sportskih legendi u istoriji. Bar je tako trebalo da bude…

PENZIJA, PA NOVI POVRATAK

Nekoliko godina kasnije vratio se biciklizmu, međutim beležio je prosečne rezultate. Ipak, sve vreme je bio u žiži javnosti, zbog sve glasnijih priča o dopingu. Optužbe su stizale sa svih strana. Njegov bivši kolega flojd Lendis je tvrdio da je do svih rezultata stigao prevarom, koristeći doping, ali i da je imao podršku “moćnika”, koji su ga sve vreme štitili i stvarali od njega lažnog heroja.

PRIZNANJE

Biciklistička federacija je 2012. zvanično saopštila da se Amstrong dopingovao tokom karijere, zbog čega su mu oduzeto svih sedam titula sa Tur de Fransa i zabranjeno bavljenje sportom.

Zanimljivo je i da i pored toga što je kažnjen, u istrazi nije pronađen niti jedan dokaz za jednu od glavnih optužbi prema Armstrongu, a koja je glasila da je plaćao čelnike biciklističke federacije da prikriju njegove pozitivne doping testove.

foto: Profimedia

Godinama je negirao da je koristio nedozvoljena sredstva, međutim, u januaru 2013. godine je rešio sve da prizna. U emisiji kod Opre Vinfri je rekao da je koristio doping tokom čitave karijere.

"Cela moja karijera je bila jedna velika laž. Priznajem da sam tokom karijere lagao u vezi dopinga i da sam tu laž ponavljao mnogo puta. Priznajem da sam pogrešio i zbog toga se javno izvinjavam. Uzimao sam sredstva koja poboljšavaju performanse i nisam se bojao da će me uhvatiti. Tada nisam imao osećaj da varam. To je bio deo našeg posla, potrebno koliko i vazduh u gumama i voda u bocama. Bio sam bahat i napadao sam ljude. Ako bi mi ko protivrečio ja sam ga napadao govoreći mu da je lažov. Morao sam pobeđivati po svaku cenu. Najtužnije od svega je što sam i pre trke znao da ću pobediti", rekao je Amstrong u emisiji.

foto: Pritnscreen Youtube

Nakon emisje stavljen je na stub srama. Mediji su pisali da je najveći prevarant u istoriji, firme su otkazivale sponzorstva...

Mnogi biciklistički stručnjaci i danas smatraju da Lins nije pobeđivao zbog dopinga, već da je samo unapredio treninge i da je i dalje legenda ovog sporta. On je svakako najviše doprineo promociji biciklizma, bio je obožavan jer je brojne nagrade donirao u humanitarne svrhe. Sve pozitivno što je učinio tokom karijere ipak ne umanjuje činjenicu da je koristio doping.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track