TUKLI GA METALNOM ŠIPKOM U DOMOVINI, KRV LILA NA SVE STRANE: Posle horora POBEGAO U SRBIJU i postao najbolji sportista naše zemlje
Foto: Terje Pedersen / AFP / Profimedia

neverovatna priča

TUKLI GA METALNOM ŠIPKOM U DOMOVINI, KRV LILA NA SVE STRANE: Posle horora POBEGAO U SRBIJU i postao najbolji sportista naše zemlje

Ostali sportovi -

Zurabi Datunašvili, 32-godišnjak iz Gruzije koji je Srbiji doneo olimpijsku bronzu i svetsku i evrpsku titulu u rvanju, ima izuzetno uzbudljivu životnu priču.

Momak koji je za Srbiju osvojio bronzanu medalju u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju, zbog zdravstvenih problema doneo je odluku da završi profesionalnu karijeru, pa neće braniti boje naše zemlje na OI u Parizu.

Zanimljivo Datunašvili je pre prelaska u srpski nacionalni tim osvojio tri evropske medalje za Gruziju. Dva puta je bio šampion Evrope (2016. i 2017. godine), a 2013. je osvojio broznaznu medalju.

Zurabi Datunašvili
foto: Profimedia

Datunašvili je u Srbiju došao nakon incidenta koji se dogodio u na jednom takmičenju u Tbilisiju.

Naime, u januaru 2019. godine Gruzujac je pretučen na jednom takmičenju i zbog toga je odlučio da se više ne takmiči za svoju domovinu. Neposredno nakon borbe u šampionatu Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom Zurabi je pretučen metalnom šipkom.

Datunašvili se u finalu prvenstva borio protiv Roberta Koblijašvilija i sudije su za pobednika proglasile vešestrukog prvaka sveta i Evrope.

Mnogi su negodovali zbog ove odluke, jer su smatrali da je pobedu zaslužio Datunašvili.

Došlo je do verbalnog obračuna, koji je ubrzo prerastao u fizički. U sukobu je učestvovao i predsednik Rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze je učetvovao u incidentu. On je uleteo u gomilu sa metalnom šipkom i udario reprezentativca Datunašvilija u glavu.

On je uhapšen, ali je ubrzo i pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Zurabi Datunašvili
foto: Rvački savez Srbije

Datunašvili je nakon incidenta razgovarao sa Mihailom Kadžajom, svojim zemljakom i prijateljem koji je već nastupao pod zastavom Srbije.

"Rekao sam mu da želim da napustim Gruziju. On mi je tad otkrio da bi Srbija možda bila zainteresovana za mene. Kontaktirao me je predsednik Rvačkog saveza Željko Trajković, i tako sam se našao tu gde sam i sad", rekao je jednom prilikom Zurabi.

Nastupajući za nacionalni tim Srbije, osvojio je bronzu na Pojedinačnom svetskom prvenstvu u Beogradu 2020. i zlato na Evropskom prvenstvu u Varšavi 2021. godine. Osvojio je zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Oslu 2021. godine i 2022. u Beogradu. Najveći uspeh je ostvario na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, kada je osvojio bronzanu medalju za Srbiju u rvanju grčko-rimskim stilom do 87 kilograma.

Zurabi je 2022. godine u tradiconalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije proglašen za najboljeg sportistu godine.

Kurir sport/J.M.

01:24

KLINAC BEZ PROBLEMA OBARA STARIJE OD SEBE! Prirodan talenat za sumo rvanje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track