SMRT KOJA JE ŠOKIRALA PLANETU! Trostruki "ol-star" se samo SRUŠIO i PREMINUO! Godinama upozoravao na STRAŠAN PROBLEM koji je imao!
Foto: MATT CAMPBELL / AFP / Profimedia

tuga

SMRT KOJA JE ŠOKIRALA PLANETU! Trostruki "ol-star" se samo SRUŠIO i PREMINUO! Godinama upozoravao na STRAŠAN PROBLEM koji je imao!

Ostali sportovi -

Frenk Vajček, trostruki "ol-star" NFL lige američkog fudbala, preminuo je pošto se devetog decembra ujutru srušio ispred svog doma. Nažalost, pronađen je tek u poslepodnevnim časovima, kad više nije odavao znakove života.

Imao je tek 52 godine i njegova smrt sve je iznenadila. Ipak, poslednjih godina je upozoravao na problem koji mu je napravio sport kojim se bavio.

Kroz karijeru je primio gomilu udaraca

Vajček je bio "tajtend" u NFL ligi, a najbolje partije pružao je u Tenesi Tajtansima, gde je igrao od 1995. do 2003. godine. Tokom tih godina je tri puta nastupao na "pro-bol" utakmici, što je pandan "ol-staru" u drugim američkim profesionalnim sportovima.

Njegova iznenadna smrt podsetila je na izjave koje je nekoliko puta dao prošlih godina. Otkrio je kako boluje od CTE-a, hronične traumatske encefalopatije, bolesti koja dovodi do hroničnog izumiranja moždanih stanica, a posledica je primanja udaraca u glavu. Najviše se veže za boks, MMA i naravno američki fudbal.

Upozoravao na opasnost primanja udaraca

On je poslednjih godina više puta upozoravao kako bi trebalo prilagoditi pravila sporta, s ciljem što manjeg primanja takvih udaraca, no njegovi, ali i apeli onih koji ga podržavaju, nisu rezultovali promenama pravila. Čelnici lige nesumnjivo se boji kako bi promena pravila donela do pada atraktivnosti, a time i popularnosti sporta.

Govorio je o tome kako je udarce počeo da prima još kao dečak, kad je uplivao u svet američkog fudbala, a nije mu pomogla ni činjenica da je zbog konstitucije igrao na poziciji gde je zapravo cilj ulaziti u fizički kontakt te izlaziti iz njega kao pobednik.

Nažalost, veruje se da je upravo CTE bio razlog njegovog pada, koji je na kraju, pod nesrećnim okolnostima, doveo do smrtnog ishoda.

Kurir sport / Ž.S. / Gol.dnevnik.hr

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track