RVAČI ZAVRŠILI BAZIČNE PRIPREME: Trener Kristijan Fris zadovoljan učinjenim
Foto: Rvački savez Srbije

3 nedelje u Sijera Nevadi

RVAČI ZAVRŠILI BAZIČNE PRIPREME: Trener Kristijan Fris zadovoljan učinjenim

Ostali sportovi -

Rvačka reprezentacija Srbije okončala je bazične pripreme za predstojeću sezonu u kojoj naše najbolje takmičare očekuju brojni izazovi.

Srpski rvači boravili su tri nedelje u Sijera Nevadi, u španskom Olimpijskom sportskom centru.

Na treninzima nacionalnog tima bilo je ukupno 20 rvača, od čega čak devet juniora o kojima brigu vodi trener Kristijan Fris.

„Mislim da su momci izvanredno radili i da je napravljena odlična podloga za sve napore koji predstoji našim rvačima. Imali smo izvanredne uslove za rad, a sjajna je stvar što su i mladi rvači imali prilike da osete duh seniorske selekcije i ovo je bio vrlo efikasan način za pripremu smene generacija koja nam predstoji“, rekao je Fris.

Nekada fantastičan rvač, Kristijan Fris je u bogatoj karijeri osvojio sedam medalja na velikim takmičenjima. Bio je prvak Evrope i dva puta šampion Mediterana, na Svetskom šampionatu je osvojio bronzu, kao i bronzu na Evropskom pventsvu i Svetskom kupu.

Rvačku karijeru završio je 2020. godine, a onda je kao trener sa najmlađima počeo da radi u Rvačkoj akademiji Kanjiža.

„Na predlog predsednika Rvačkog saveza Srbije Željka Trajkovića sam priključen reprezentaciji prošle godine. Veoma sam zahvalan na ukazanom poverenju jer mi sve ovo mnogo znači. Tu sam da učim od iskusnijih trenera, upijam znanje i pomognem koliko god mogu reprezentaciji da ostvari što bolje rezultate“.

O velikim uspesima srpskog rvanja Fris kaže:

„Na svetskim prvenstvima prethodne dve godine osvojeno je ukupno 10 medalja, od čega pet zlatnih i pet bronzanih. Taj rezultat će se teško ponoviti u budućnosti, jer je zaista neverovatno šta je urađeno. Imamo fantastičan kontinuitet osvajanja odličja na velikim takmičenjima i velike zasluge za to pripadaju Rvačkom savezu Srbije, ali i državi koja ulaže značajna sredstva i mnogo nam pomaže. Imamo vrhunske uslove za trening, a to uz predan rad i talanat koji posedujemo donosi rezultat“, objašnjava Fris.

Srpski rvači su već obezbedili tri olimpijske vize, a Fris se nada da će taj broj biti znatno uvećan:

„Uveren sam da ćemo uspeti da izborimo još dve olimpijske norme, a u slučaju povoljnog žreba možda i tri što bi nam s pravom dalu nadu da se u Parizu nadamo i nekom odličju“, zaključio je Fris.

Prva provera za srpske rvače u 2024. godini biće turnir iz ranking serije u Zagrenu u januaru, a potom sredinom februara i Evropsko prvenstvo koje se održava u Rumuniji.

Kurir sport / ID

Bonus video:

00:22

171. večiti derbi - slavlje fudbalera Partizana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track