TRAGEDIJA "DELFINA" U HRVATSKOJ! Raduloviću ISPALA LOPTA, oslabljeni Mađari otišli u polufinale!
Foto: Damir Krajac / CROPIX / imago sportfotodienst / Profimedia

evropsko prvenstvo

TRAGEDIJA "DELFINA" U HRVATSKOJ! Raduloviću ISPALA LOPTA, oslabljeni Mađari otišli u polufinale!

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva koje se održava u Hrvatskoj.

Posle velike drame desila se prava tragedija i Mađarska je stigla među četiri najbolje selekcije boljim izvođenjem peteraca.

Rezultat posle četiri četvrtine bio je 10:10, a prilikom izvođenja peteraca desila se jedna bizarna situacija - Marko Radulović je u drugoj seriji ispala lopta i na taj način Mađari su stigli do odlučujuće prednosti, a kasnije i pobede rezultatom 15:14.

Što se samog meča tiče, prva četvrtina protekla je u potpunom egalu. Po tri gola viđena su na obe strane, za Srbiju su pogađali Strahinja Rašović, Jakšić i Mandić, dok je za Mađare dva gola dao Tatrai, a jedan Fekete.

Drama je nastavljena i u drugoj četvrtini koja se završila 2:2. Za Srbiju su pogađali Mandić i Ubović, dok su golove za Mađarsku postigli Fekete i Vendel Vigvari, pa se na poluvreme otišlo u egalu - 5:5.

Treću četvrtinu u svoju korist rešili su Mađari rezultatom 4:3, a strelci su bili Jakšić i dva puta Viktor Rašović za Srbiju, a tri puta Vice Vigvari i jednom Tartaj za Mađare.

Potpuni egal nastavljen je i u poslednjoj deonici koja je završena sa 2:1, Strahinja Rašović i Nemanja Vico pogodili su za 10:9, ali je Vice Vigvari izjednačio i otišlo se u peterce.

Kao što smo već naveli, tu se desila bizarna situacija, Raduloviću je ispala lopta, a svi ostali bili su sigurni i Mađarska se plasirala u polufinale. Treba napomenuti i to da su Mađari na ovom meču bili u oslabljenom i podmlađenom sastavu, da je Srbija bila favorit, ali i pored toga nije uspela da slavi. Mađarska će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Grčka - Hrvatska.

UŽIVO:

Srbija - Mađarska 14:15 (3:3, 2:2, 3:4, 2:1, peterci 4:5)

SASTAVI:

Srbija

Golmani: Filipović i Mitrović

Igrači: Mandić, Strahinja Rašović, Ranđelović, Milojević, Radulović, Drašović, Nikola Jakšić, Vico, Ubović, Petar Jakšić i Viktor Rašović.

Mađarska

Golmani: Banjaj i Gjapjas

Igrači: Tatraj, Varga, Pol, Vice Vigvari, Nagi, Fekete, Burijan, Kovač, Vendel Vigvari, Vismeg i Molnar

PETERCI:

14:15 - Fekete pogađa i Mađarska je u polufinalu Evropskog prvenstva.

14:14 - Mandić za nadu Srbije.

13:14 - Vice Vigvari pogađa za 13:14.

13:13 - Nikola Jakšić je izjednačio na 13:13.

12:13 - Tatraj pogađa za novu prednost Mađarske.

12:12 - Strahinja Rašović pogađa za nadu Srbije.

11:12 - Zoltan Pol pogađa za prednost Mađarske.

11:11 - Marku Raduloviću ispada lopta i Mađari su blizu polufinala.

11:11 - Nagi pogađa za izjednačenje.

11:10 za Srbiju - gol je postigao Drašović!

ČETVRTA ČETVRTINA:

32. minut - Srbija je dobila igrača više, ali je Dušan Mandić izblokiran. Mađari uzimaju tajm-aut na 35 sekundi do kraja. Odličan udarac Mađara, ali Filipović brani. Meč se završio nerešeno i gledaćemo peterce.

31. minut - Odličan napad Srbije i Nemanja Vico pogađa za 10:9. Mađari u finišu svog napada preko Vice Vigvarija stižu do 10:10. Gledaćemo dramu u finišu.

30. minut - Ni Mađari nisu iskoristili svoj napad, pa su "delfini" dobili novu priliku da povedu. Uroš Stevanović zatražio je tajm-aut.

29. minut - Ponovo igramo odličnu odbranu i imaćemo novu šansu da povedemo! Ipak, opet je nismo iskoristili.

28. minut - U narednom napadu Mađari su pogodili prečku, ali je Srbija ponovo rano završila napad i šutirala preko gola.

27. minut - Srbija ponovo nije uspela da postigne pogodak, Mandić je pogodio stativu. Srećom, ni Mađari ne pogađaju sa distance, pa će "delfini" imati novi pokušaj da povedu, a dobili su i igrača više. Ipak, udarac Drašovića završava pored gola.

26. minut - Strahinja Rašović postiže drugi gol na utakmici i to iz kontre! Rezultat je 9:9. U narednom napadu isključen je Sava Ranđelović, ali su se "delfini" odbranili.

25. minut - Prvi napad u poslednjoj deonici ponovo je imala Srbija, ali su se Mađari odbranili.

TREĆA ČETVRTINA:

24. minut - Srećom, odlična odbrana Srbije i Mađari ne koriste brojčanu prednost. Pokušaj "delfina" nije ušao u gol, Mandić je pogodio stativu, a Viktor Rašović dobio je isključenje koje u gol pretvara Vice Vigvari za 9:8.

23. minut - Mađari su dobili igrača više i selektor ove reprezentacije zatražio je tajm-aut. Posle tajm-auta još jedno isključenje za Srbiju, a Tatraj pogađa za 8:8. Ubović se odlično okrenuo, ali nije pogodio gol Banjaja, a zatim je i isključen.

22. minut - Srbija je dobila igrača više, a to je u gol pretvorio ponovo Viktor Rašović i doveo Srbiju u novo vođstvo! Sada je 8:7.

21. minut - Odlična odbrana Srbije koja ponovo ima priliku da povede. Umesto gola, Jakšić je napravio kontra faul, ali Mađari nisu uspeli da iskoriste svoj napad.

20. minut - Kovač se odlično snašao na sidru i Mađarska je dobila peterac koji je u gol za 7:6 pretvocio Vice Vigvari. Ubović je izborio novo isključenje, a Uroš Stevanović zatražio je tajm-aut. Strpljivi su bili "delfini" i Viktor Rašović izjednačio je na 7:7.

19. minut - Pokušaj Mandića je izblokiran. Ostaje 6:6. Mađari nisu iskoristili svoj napad, ali ni "delfini" svoj.

18. minut - Jakšić je pogodio i izjednačio na 6:6. Srbija se odbranila u narednom napadu i ponovo ima priliku da povede.

17. minut - Na startu treće deonice lopta je za Mađarsku koja je nekoliko sekundi imala i igrača više. Ipak, "delfini" su uspeli da se odbrane. Pokušao je Strahinja Rašović da donese novu prednost Srbiji, ali Banjaj brani, a u kontri Mađarska stiže do 6:5 preko Vice Vigvarija.

DRUGA ČETVRTINA:

16. minut - Srbija se odbranila i ima novu priliku da povede. Ipak, novi kontra faul i Mađari će imati poslednji napad u prvom poluvremenu. Srećom, ostalo je 5:5.

15. minut - Loš pokušaj Radulovića je izblokiran, ali smo ponovo dobri u odbrani. Usledila je kontra koju u gol pretvara Nemanja Ubović. Rezultat je 5:5.

14. minut - Ponovo je fenomenalni Ubović izborio isključenje, ali je Banjaj ponovo odbranio. Dovodi do ludila golman Mađarske naše vaterpoliste. Srećom, u Mađari su napravili faul u napadu.

13. minut - Nemanja Ubović izborio je novo isključenje, koje ponovo nismo pretvorili u gol. Mađarska je dobila priliku da povede i to je u kontri iskoristio Vendel Vigvari. Mađari vode sa 5:4.

12. minut - Novi pokušaj Drašovića i nova odbrana fenomenalnog Banjaja. Usledilo je jako diskutabino isključenje, upravo za Drašovića i Fekete pogađa za 4:4.

11. minut - Dobra igra u odbrani nije se krunisala u napadu, te su "delfini" napravili novu grešku. Mađari su ponovo dobili igrača više, ali su još jednom promašili. Srbija i dalje vodi 4:3.

10. minut - Ponovo sjajna odbrana Banjaja koji ne da Srbiji da se odlepi na dva gola razlike. Ubrzo je usledilo novo isključenje i to dvostruko, ali su se "delfini" odbranili u igri šest na četiri!

9. minut - Ovog puta prvi napad ima reprezentacija Srbije, a odmah zatim i igrača više. Vico se okrenuo na sidru, Mađari su napravili faul i "delfini" su dobili peterac koji je u gol pretvorio Mandić. U sledećem napadu i Mađari su dobili igrača više, ali su se naši igrači fenomenalno odbranili i ostalo je 4:3.

PRVA ČETVRTINA:

8. minut - Odličan pokušaj Mađara, ali Mitrović brani. Zatim još jedan pokušaj i nova odbrana Mitrovića. Zatim nova greška Srbije i faul u napadu što Mađari srećom ne koriste i na prvi odmor se odlazi uz rezultat 3:3.

7. minut - Ubović je izborio novo isključenje i Srbija ponovo ima igrača više, a zatim je isključen još jedan reprezentativac Mađarske. Ipak, Banjaj brani udarac Rašovića i "delfini" nisu iskoristili dva igrača više.

6. minut - Pokušaj Radulovića, ali brani Banjaj. U sledećem napadu Fekete pogađa sa velike udaljenosti i poravnava na 3:3. Na isteku šestog minuta Radulović pogađa prečku gola Banjaja.

5. minut - Šut Nikole Jakšića završava pored gola, a u narednom napadu naša odbrana radi odličan posao i blokira šut Mađara.

4. minut - Ubović je izborio igrača više na sidru, a to je u gol pretvorio Mandić Srbija vodi sa 3:2. Tatrai je pokušao da uzvrati sa distance, ali nije pogodio, da bi "delfini" kasnije napravili faul u napadu, a Mađari su uzvratili istom merom.

3. minut - Novo isključenje, ovog puta Drašovića i ponovo gol Tatraija. Rezultat je 2:2.

2. minut - Gol Strahinje Rašovića za 1:1! Mađari zatim prave faul u napadu i "delfini" kreću u kontru, a zatim dobijaju i igrača više. Nikola Jakšić pogađa i Srbija vodi sa 2:1.

1. minut - Prvi napad za Mađarsku, Tatraj je bio brži od Strahinje Rašovića u plivanju za loptu. Sava Ranđelović je isključen, a Mađari vode sa 1:0 golom Tatrajia.

UOČI MEČA:

Srbija je na putu ka četvrtfinalu Evropskog prvenstva upisala tri rutinske pobede u grupi protiv Izraela (22:1), Nemačke (14:6) i Malte (21:4), dok je u osmini finala četa Uroša Stevanovića bila bolja od Francuske (14:10).

Sa druge strane, Mađari su u grupnoj fazi savladali Gruziju (15:11) i Italiju (10:5), ali su poraženi od Grčke (10:8).

Prema kladionicama, uloga blagog favorita pripada Srbiji i prosečna kvota na pobedu "delfina" iznosi 1.60, dok je na trijumf Mađarske kvota 3.10. Naš tim ima više motiva na ovoj utakmici, igra za polufinale Evropskog prvenstva, nastavak sna o medalji, ali se bori i za olimpijsku vizu, te će morati do titule ako želi da se nađe u Parizu ove godine. Do sada vizu za Pariz čekirale selekcije Mađarske, Grčke i Francuske i "delfini" će imati priliku da preko Evropskog šampionata stignu do Olimpijskih igara, ali postoji i rezervna opcija, a to je Svetsko prvenstvo koje će se održati u Fukuoki za mesec dana.

Pred ovaj meč svoja očekivanja je izneo jedan od najboljih igrača naše reprezentacije, Strahinja Rašović:

Strahinja Rašović, Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: Damir Krajac / CROPIX / imago sportfotodienst / Profimedia

- Odličan mlad tim ali i sa momcima koji su igrali i na ranijim takmičenjima. Počinjemo iz početka a model je isti. Snažan pristup, koncentrisan bez stajanja, od početka do kraja. Mađari su pobedili u jakoj grupi i sa ovim sastavom. Ponavljam imaju kvalitet, igraju za Mađarsku i zna se šta ta zemlja predstavlja u istoriji vaterpola. Istakao bih centra Haraija, braću Vigvari, Nađija koji je vođa ekipe. Siguran sam da imamo rešenje. Ovaj tim ima kvalitet, pokazao je to do sada. Verujem da ćemo uspeti da sve zamisli sprovedemo u delo i da će sve da bude u redu - istakao je Rašović, a na njegove reči nadovezao se i Nemanja Ubović:

Nemanja Ubović, Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: Goran Mehkek / imago sportfotodienst / Profimedia

- Igrači reprezentacije Mađarske su i mladi i iskusni. Veliki broj njih poput Haraija i Nađa predstavljaju vodeće igrače u svojim klubovima. Nikome nije lako da igra protiv njih. Selektirao ih je Žolt Varga. Zna se kakav je njegov sistem. Uvek daju sve od sebe. Igraju do kraja, videlo se to i protiv Italije. Potrebna je maksimalna koncetracija protiv odličnih individualaca. Nema sumnje da ćemo dati sve od sebe. Igrali smo angažovano, sa ozbiljnim pristupom u grupi. Verujem da ćemo iz meča u meč da budemo sve bolji. Odbrana, smirenost i maksimalna koncentracija su nam aduti - dodao je on.

Pobednik meča između Srbije i Mađarske u polufinalu će igrati protiv boljeg iz duela koji igraju Hrvatska i Grčka.

Evo i svih parova četvrtfinala Evropskog prvenstva u vaterpolu:

15.00 Mađarska - Srbija

16.30 Španija - Rumunija

18.30 Hrvatska - Grčka

20.15 Italija - Crna Gora

BONUS VIDEO:

03:39

Nikola Rađen pratio finalnu utakmicu na Olimpijadi sa decom iz vaterpolo kampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track