SRPSKI KIK BOKS SE VRAĆA NA STAZE STARE SLAVE! PAGONIS: Ukinuću klubovima članarine, vratiti dug saveza! DOSTA SU NAS LAGALI!
Foto: Privatna arhiva / Ustupljena fotografija

OTVORENO O SVEMU

SRPSKI KIK BOKS SE VRAĆA NA STAZE STARE SLAVE! PAGONIS: Ukinuću klubovima članarine, vratiti dug saveza! DOSTA SU NAS LAGALI!

Ostali sportovi -

Vanredna skupština Kik boks saveza Srbije biće održana u nedelju u Zemunu. Kandidat za novog predsednika KBSS biće Nenad Pagonis, jedan od najtrofenijih srpskih sportista u istoriji.

Izbor Pagonisa velika je nada da će se posrnuli sport vratiti na staze stare slave.

Nenad je u intervjuu Žurnalu pričao na temu brojnih neregularnosti prilikom izbora sada već bivšeg predsednika Basraka i planovima za funkcionisanje i rad saveza kada dobije poverenje delegata.

Odlukom da se u kratkom vremenskom razmaku dvaput održi Izborna skupština KBSS-a potvrđuje se vaša tvrdnja da je prethodna bila neregularna ili je reč o nekom drugom razlogu?

- Pravda je spora, ali dostižna. Posle neregularnosti na prethodnoj skupštini i uzurpiranju Saveza od nelegitimnog i lažnog predsednika, predao sam Ministarstvu sporta, tačnije Odseku za inspekcijske poslove, sve podatke i video snimak sa Skupštine u julu. Posle skoro dva meseca, nadležno ministarstvo je utvrdilo mnogo neregularnosti i doneto je rešenje da se sve odluke donete na toj Skupštini stave van snage. Lažno samoizabrani predsednik i njegovo rukovodstvo podnelo je žalbu, ali i ta žalba je prekjuče odbijena. Članovi Skupštine tražili su novu izbornu skupštinu koja će se održati u nedelju u Zemunu i na kojoj će savez najzad nastaviti sa legitimnim radom i svom povratku ka vrhu - rekao je Pagonis za Žurnal.

Nenad Pagonis
foto: Privatna Arhiva, Ustupljene fotografije

Da li očekujete na nedeljnoj sednici regularne uslove i šta bi moglo da bude garancija za takve uslove na sednici?

- U prethodnom periodu nelegitimne uprave videli smo na šta su sve spremni: ucene, laganja, pretnje i nesportsko ponašanje, sve u cilju ostanka na poziciji sa koje ništa nije urađeno, nego je Savez gurnut u još dublji ponor. Mislim da su spremni na sve neregularnosti i na ovoj Skupštini. Da bismo izbegli takve neprijatne situacije, zatražio sam arbitražu Ministarstva sporta i pozvao medije da se smanje na minimum šanse za tako nešto.

Šta zamerate sadašnjem rukovodstvu KBSS?

- Mnogo stvari. Od prethodne Skupštine, na kojoj sam stao ispred podeljenog Saveza i predlozio da ponovimo skupštinu za sedam dana, jer nam obe kandidature nisu bile validne, kao i predloga da ja vratim 7.000.000 dinara duga, što bi bio moj poklon savezu, bio ja predsednik ili ne. Basrak je rekao da i on ima novca da vrati taj dug, posle čega sam, sa većinom delegata, napustio Skupštinu. U poslednji čas, kad je trebalo da se reši dug, dobili smo mejl od lažno izabranog predsednika da je podigao članarinu Savezu, onu čije sam ukidanje obećao, sa 15.000 na 40.000. Tražio ju je dve godine unapred bez mnogo komentara i pitanja. Deo novca su skupili klubovi, a deo je pozajmljen na račun saveza. Zameramo i što se desilo da su takmičari morali da plate sebi polovinu troškova puta za Svetsko i Evropsko prvenstvo, prvi put u istoriji najuspešnijeg saveza! Šampion poput Ace Konovalova je morao da plati pola iznosa za put, dok su neki nestručni treneri i prijatelji uprave išli o trošku saveza! Nečuveno... Zameramo mnogo toga, a najviše misao da je Savez firma jednog čoveka. Savez je živo telo i samo klubovi su oni kojima treba da se stavi na raspolaganje.

Nenad Pagonis
foto: Nenad Kostić

Ukoliko dobijete poverenje, šta bi bio vaš prvi potez koji ćete predložiti organizaciji?

- Smatram da prvo treba da se oforme radna tela Saveza i da se, uz pomoć stručnih službi, definišu akti kako bi se nastavio rad u skladu sa Zakonom. Istovremeno, Savez treba da se finansijski stabilizuje i da mu se omogući dalji rad i razvoj sporta. Jedna od važnih stvari je i uključenje kik boksa u školski sport, počevši od jakih medijskih promocija ovog sporta i naših članova koji su mu mnogo dali, čime bi smo se pomerili sa margina javnosti i pokazali koliko je to velik sport.

Gde vidite poziciju kik boksa u Srbiji na domaćem i globalnom planu i vidite li perspektivu za sportiste KBSS-a?

- Srpski kik boks se godinama nalazio u vrhu svetske federacije, što nije slučaj u prethodnom periodu. Bili smo savez za primer, kako u organizacionom, tako i u takmičarskom smislu. Verujem da kvaliteta imamo na pretek, puno mladih dobrih takmičara, mladih stručnih trenera, ali i starijih, čije je iskustvo nemerljivo. Mislim da svi zajedno možemo mnogo da postignemo. Radiću svim silama da se srpski kik boks vrati na mesto koje mu pripada. Očekujem omasovljenje sporta i poboljšan rad Saveza i klubova.

Kurir sport / Sportski žurnal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track