KRILA JE TAJNU 27 GODINA: On je monstrum, zlostavljao me je kada sam imala 15 godina! Čuveni šampion je i pre toga prošao pakao
Foto: Screenshot

Užasna životna priča

KRILA JE TAJNU 27 GODINA: On je monstrum, zlostavljao me je kada sam imala 15 godina! Čuveni šampion je i pre toga prošao pakao

Ostali sportovi -

U istoriji sporta do današnjeg dana ostaće zabeleženo da su samo Majkl Felps i Mark Špic osvojili više zlatnih medalja na jednim Olimpijskim igrama.

Vitalij Ščerbo je po mnogim parametrima najbolji gimnastičar svih vremena, ali svakako po svima je najkompletniji gimnastičar svih vremena jer je osvajao medalje u skoro svim disciplinama.

Ovaj Belorus je rođen u Minsku 1972. godine. Osvojio je deset medalja na Olimpijskim igrama, od čega šest zlatnih i četiri bronzane. Sa Svetskih prvenstava je doneo 23 medalje, od toga 12 zlata, sedam srebra i četiri bronze. Ima i 16 medalja na Evropskim šampionatima, od čega devet zlata, pet srebra i dve bronze.

Bio je najuspešniji takmičar na Olimpijskim igrama u Barseloni sa šest zlatnih medalja od mogućih osam. Samo u jednom danu je osvojio četiri zlata.

I dok mu je na gimnastičkim spravama išlo kao po loju, u privatnom životu mu nisu cvetale ruže.

Ubrzo nakon Olimpijskih igara u Barseloni oženio je svoju dugogodišnju devojku Irinu. Međutim, slava koju je stekao bila je za neke samo motiv. Njihov stan je opljačkan, pri čemu je ukraden novac, dragocenosti, kao i neke uspomene sa Olimpijskih igara. Srećom, šest zlatnih medalja iz Barselone je držao u kući svoje majke. Ono što je bilo najstrašnije jeste to su razbojnici pokušali da kidnapuju tek rođenu bebu.

Bila je to inicijalna kapisla da se preseli u Ameriku, gde je na Stejt univerzitetu u Pensilvaniji nastavio karijeru. Spremao se za Olimpijske igre u Atlanti, gde bi sasvim sigurno ponovio uspeh iz Barselone, ali mu je život ponovo poslao lošu poruku. Njegova supruga Irina je 13. decembra 1995. godine učestvovala u saobraćajnoj nesreći, posle koje je skliznula sa puta i udarila u drvo. Lekari su Vitaliju rekli da ima jedan odsto šanse da preživi.

Potpuno je prekinuo karijeru, naglo se ugojio i odao alkoholu. Kada se posle više meseci supruga probudila iz kome, insistirala je da nastavi da se sprema za Igre. Te 1996. godine je postao Svetski šampion, a na Igrama u Atlanti je osvojio četiri bronzane medalje.

Planirao je da naredne godine učestvuje na Svetskom prvenstvu 1997. godine, ali je slomio ruku posle pada sa motora. Bio je to kraj karijere.

Ali ne i kraj problema. Prošlo je od tada 20 godina, sve do 2017. godine kada ga je ukrajinska gimnastičarka Tatjana Gucu optužila za silovanje kada je imala 15 godina. Njih dvoje su zajedno nastupali za tadašnji Sovjetski savez.

Gucu je o ovom događaju ćutala 27 godina, a onda, kako je rekla, smogla snage da ispriča svoju tužnu, zastašujuću životnu priču.

"Imala sam 15 godina, a to se dogodilo godinu pre Olimpijskih igara. Dogodilo se u Štutgartu, na takmičenju na kome smo predstavljali Sovjetski savez. Nisam imala snage i hrabrosti da ovo kažem, ali sada sam jaka i snažna - čovek koji me je silovao je Vitalij Ščerbo, monstrum zbog koga sam bila u životnom zatvoru skoro tri decenije".

Imala je poruku i za Ščerba.

"Znam da ćeš reći da nije istina, ali ja sam jača nego što možeš da zamisliš. Pokušao si da mi uništiš život, ali nisi uspeo", kazala je Gutsu.

Ščerbo je kasnije tužio Gucu za klevetu. Oboje su, po sporazumu, morali da ćute o ovom slučaju u javnosti.

Kurir sport

Bonus video:

12:14

MILENA RADULOVIĆ: POSLE NJE U SRBIJI VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track