ADIOS ĐERONA! VREME JE ZA SRPSKOG SELEKTORA: Posle debakla na Evropskom prvenstvu, rukometaši dobijaju novog šefa! Ko je prvi pik?
Foto: Ana Paunković, Jonathan Rebboah / Panoramic / Profimedia, RSS, EPA Carina Johansen, EPA Teresa Suarez

biće vruće

ADIOS ĐERONA! VREME JE ZA SRPSKOG SELEKTORA: Posle debakla na Evropskom prvenstvu, rukometaši dobijaju novog šefa! Ko je prvi pik?

Ostali sportovi -

Toni Đerona završio je svoju misiju na klupi rukometne reprezentacije Srbije!

Toni Đerona
foto: Photo credits: EHF/Kolektiff

Španski rukometni stručnjak Toni Đerona u protekle tri ipo godine imao je potreban mir i podršku javnosti, kakvu nije imao nijedan selektor reprezentacije pre njega. Prethodnik, srpska i svetska rukometna legenda Nenad Peruničić podmladio je selekciju i na "izvolite" ostavio selektiran tim Toniju Đeroni, međutim Španac ne da nije napravio korak napred, već ogroman korak nazad. Ako je Perun morao sa daleko skromnijom selekcijom da ode, onda je jasno šta treba da uradi Španac.

Milena Delić
foto: RSS

Posle debakla na Evropskom prvenstvu jasne su stvari i čelnicima Rukometnog saveza Srbije, pre svega predsednici Mileni Delić od čijih će odluka zavisiti budućnost muškog rukometa. Toni Đerona je bivši, bez obzira što mu ugovor ističe u junu. Svoju epizodu u Srbiji završio je neslavno, onako kako niko nije očekivao.

Danijel Anđelković
foto: Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

Prema saznanjima Kurira prvi pik RSS je Danijel Anđelković, mladi domaći rukometni stručnjak koji sa velikim uspehom radi u Francuskoj, gde vodi Tuluz. Forsira moderan i brz rukomet, a čim radi u zemlji čiji su rukometaši najdominantnija nacija u poslednjoj deceniji, jasno je da ima kvalitet. Nema tu mnogo da se priča, Danijel Anđelković je prva želja i pik Saveza i o tome se pričalo pre i tokom turnira na Evropskom prvenstvu.

Boris Rojević
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Međutim, ukoliko se Danijel Anđelković bude nećkao i ako mu klub bude pravio probleme, jer ima važeći ugovor, predlog Kurira za mesto selektora je Boris Rojević. Trener koji je vrednost pokazao vodeći Vojvodinu, najorganizovaniji i najbolji srpski klub u proteklih deset godina. Rojević je kvalitetno radio sa mladim igračima, a umeo je i da napravi odličan spoj mladih i starijih rukometaša.

Momir Ilić
foto: Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

Momir Ilić takođe je jedan iz plejade mladih trenera koji bi mogao da bude selektor rukometne srpske reprezentacije. Trener najboljeg mađarskog kluba Vesprema zna da radi, ima rukomet u malom prstu i odlično je upoznat sa stanjem u srpskom rukometu. I kod njega važi isto, kao i kod Danijela Anđelkovića, jer ima važeći ugovor sa klubom i pitanje je da li želi da se uhvati u koštac sa problemima srpskog rukometa.

Nenad Peruničić
foto: Ana Paunković

Nenad Peruničić stradao je na pravdi Boga, ni kriv, ni dužan, početkom 2020. godine. Tada RSS nije imao hrabrosti, ni kuraža da podrži Nenada Peruničića u procesu koji je započeo, a to je podmlađivanje reprezentacije. Okrenuli su se strancu, doveli Tonija Đeronu i debelo promašili. Možda bi sa moralne strane sada bilo u redu izviniti se Perunu i zamoliti ga da završi ono što je započeo. Samo je pitanje da li bi Nenad Peruničić kao karakteran čovek pristao na povratak, mada, kada je Srbija u pitanju, svima je poznat stav legendarnog asa.

I tu se ne završava krug mogućih kandidata za selektora rukometne reprezentacije Srbije. Ozbiljan stručnjak sa pedigreom je i Vladan Matić, takođe rukometni stručnjak dokazan u inostranstvu koji lepo radi u Metaloplastici. Tu je i Ljubomir Vranješ, koji je jedno kratko vreme bio selektor Srbije, a trenutno je zaposlen kao sportski direktor bundesligaša Flenzburga. Kvalitet ima i Vladan Jordović, koji je dosad godinama bio u senci, a da vredi pokazuje njegova radna biografija i činjenica da je direktor i jedan od trenera mađarskog kluba PIK Seged.

I naravno, uvek može da se angažuje strani trener, samo je pitanje koliko će njegov potpis doneti boljitka srpskom rukometu. I koliko će pokriti odgovornost onih koji bi ga doveli, kao što su uradili i sa Tonijem Đeronom, jer je srpski rukomet tapkao u mestu, odnosno tačnija konstatacija, izgubio četiri godine.

Kurir sport/A. Radonić

01:34

Ceca Kitić otvoreno o svojim počecima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track