SLOVENAC KOG SU VOLELI KAO DONČIĆA ZAVRŠAVA KARIJERU! Pao je sa 70 metara, a mogao je da bude najveći
Foto: Andrej Tarfila / Zuma Press / Profimedia

KRAJ

SLOVENAC KOG SU VOLELI KAO DONČIĆA ZAVRŠAVA KARIJERU! Pao je sa 70 metara, a mogao je da bude najveći

Ostali sportovi -

Da je Peter Prevc imao samo još jednu sezonu kao na vrhuncu možda bi se o njemu pričalo kao o Janeu Ahonenu ili Adamu Mališu. Ipak i ovako iz penzije ide pravo u istoriju.

Prvog dana takmičenja na letaonici u Obersdorfu desilo se nešto za šta smo mislili da je nemoguće, veliki Peter Prevc je ponovo bio na pobedničkom postolju. U prvoj seriji skokova je bio najduži sa 230,5 metara, u drugoj još bolji sa 232 metra, ali ga je Timi Zajc na kraju pobedio iako je u obe serije bio lošiji i dva puta je kočio po 230 metara.

Iako je naravno i Timi Zajc veliki favorit slovenačke publike, pogotovo jer je sasvim sigurno najbolji ski letač trenutno na svetu, verovatno je Slovencima bilo žao što svog heroja nisu još jednom videli sa zlatom oko vrata. Jer do kraja sezone imamo još jedan Obersdorf, pa Lahti, Oslo, Trondhajm i Vikeršund, a zatim krajem marta Planicu. I onda Peter Prevc odlazi u penziju.

"Ovo je moja posljednja sezona profesionalnog sporta. Odluka je sazrevala neko vreme i napokon sam se odlučio. Srce mi je naredilo da otvorim novu stranicu u životu. Još ne znam u kojem ću smeru krenuti, o tome ćemo razgovarati na kraju sezone. Ponosan sam na 15 sezona u Svetskom kupu i na svoje rezultate. Ponosan sam i to da je celi ovaj sport u Sloveniji rastao sa mnom i dosegao međunarodni ugled", naglasio je Prevc i dodao da se nada da će Slovenija nastaviti da niže uspehe.

Peter Prevc
foto: Reuters

Od samog starta takmičenja u ski skokovima Slovenija je imala velika imena, pa je tako Primož Ulaga još krajem osamdesetih bio nadomak titule u konkurenciji Matija Nikanena, ali prvu titulu za Sloveniju doneo je Primož Peterka 1997. godine. odbranio ju je naredne godine, a onda se 2009. pojavio mladi Peter Prevc i doživeo nestvarnu popularnost. Već je u sezoni 2011/12 počeo da ređa uspehe, a onda je u 2014. i 2015. završio kao drugi - prvo iza Kamila Stoha, a onda iza Severina Frojnda.

A onda je u sezoni 2015/16 zaludeo Sloveniju. Kao što se sada prate Dalas Maveriksi zbog Luke Dončića, te godine je cela Slovenija gledala kako Peter Prevc ređa 15 pobeda u sezoni, osvaja četiri skakaonice i uzima Kristalni globus Svetskog kupa.

Naravno da to nije sve pošto je za svoju zemlju uvek skakao najduže pa je sa svetswkih šampionata u ski letovima doneo tri zlata, srebro i bronzu, a sa SP u ski skokovima srebroi dve brobze. Na Olimpiskim igrama je bvio redovan i posle bronze i srebra u sočiju kao i timskog srebra u Pekingu 2022. godine je u miks timskim skokovima, prvim ikada održanim, sa Timijem Zajcom, Nikom Križnar i Uršom Bogataj uzeo zlato.

Peter Prevc
foto: AP Karljosef Hildenbrand

S obzriom na to da je dugo držao svetski rekord sa najdužim skokom u istoriji i pošto je prvi u istoriji skočio 250 metara i to na "svojoj" Planici, nažalost uzelo je to maha. Nakon trijumfalne sezone 2015/16 u kojoj je osim Svetskog kupa osvojio i Četiri skakaonice i uspeo da 22 puta bude na podijumu on je pao u Engelbergu na startu naredne godine i tu su počele bezbrojne povrede članka i brojne operacije. Sada je odluku o penziji ubrzalo i to što je prošle godine na Planici pao sa visine od 70 metara i prevrtao se 100 metara, ali srećom nije imao ozbiljnije posledice. Harizmatičan kao i uvek, brzo se javio i samo napisao: "Ne pokušavajte ovo kod kuće".

Peter je počeo da skače sa samo devet godina, a ski skokovi su mu u krvi. Prvi koji je posle njega počeo da se bavi ski skokovima je brat Cene, a još jedan brat Domen Prevc će ostati u Svetskom kupu i nakon ove sezone. Ali najviše se nada polaže u sestru Niku Prevc koja sa samo 18 godina dominira u Svetskom kupu i trenutno je najbolja u ženskoj konkurenciji, pa bi tako porodica Prevc uskoro mogla da ukrasi svoje vitrine sa još jednim Kristalnim globusom.

Kurir sport

Bonus video:

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track