GRADNJA U REKORDNOM ROKU Makron inaugurisao Olimpijsko selo u predgrađu Pariza: Prisustvujemo avanturi jednog veka
Foto: Marvin Gerste / Panthermedia / Profimedia

PARIZ 2024

GRADNJA U REKORDNOM ROKU Makron inaugurisao Olimpijsko selo u predgrađu Pariza: Prisustvujemo avanturi jednog veka

Ostali sportovi -

Predsednik Francuske Emanuel Makron inaugurisao je u predgrađu Parizu Olimpijsko selo, pozdravljajući gradnju u rekordnom roku.

"Prisustvujemo avanturi jednog veka", rekao je Makron u Selu, izgrađenom za sedam godina i koji će moći da primi 14.000 sportista.

Makron je rekao da sve što je građeno za Olimpijske igre "obeležiti vek" i dodao da je projekat uprkos pandemiji korona virusa završen na vreme u "uslovima za primer posebno u pogledu bezbednosti radnika".

"To je suštinska faza ovih Igara" koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta.

Generalni direktor kompanije zadužene za gradnju Solideo, Nikola Feran (Nicolas Ferrand) danas je predao ključeve Sela predsedniku organizacionog odbora Igara Toniju Estangeu (Tony Estanguet).

Olimpijsko selo ima više od 80 zgrada, 3.000 stanova i 7.200 soba na lokaciji koja se prostire na 52 hektara na periferiji Pariza uz reku Senu.

Iako je Selo izgrađeno, ostalo je još posla. Treba opremiti stanove, ugraditi i doneti nameštaj (krevete, ormane) i postaviti servisne centre za sportiste.

"Treba dopremiti više od 345.000 komada nameštaja, kao što su kreveti, dušeci, ormari, ventilatori i sofe", naveli su organizatori.

Tokom Olimpijskih igara, selo će funkcionisati kao klasičan, ali efemeran grad. Na primer, sportisti će moći da peru veš u privremenim perionicama sa oko 600 mašina za veš i sušenje.

Održavanje stanova u više od 70 rezidencija obezbediće 12 kuće-pazitelja raspoređenih po celom Selu.

U stanovima neće biti kuhinje. Sportisti će imati non-stop pristup džinovskom restoranu i kuhinjama iz šest zemalja i područja, kao što su italijanska, francuska ili azijska kuhinja. U tom restoranu će se praviti oko 40.000 obroka dvevno i imaće više od 3.000 mesta za sedenje.

U Selu će biti prodavnice, policijska stanica, frizerski salon, sala za fitnes i bar za bezalkoholna pića, kao i privremena pošta.

Biće i poliklinika na 3.000 kvadratnih metara, dostupna non stop i sa skenerom i magnetnom rezonancom. Kretanje će biti moguće biciklom ili mini električnim vozilom.

Stanovi će posle Olimpijskih i Paraolimpijskih igara (od 28. avgusta do 8. septembra) biti prilagođeni za građane i preduzeća.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track