JESTE LI ČULI NOVE HRVATSKE REČI U SPORTU ZA "HET-TRIK" I "VATERPOLO": Pa, to će biti hit! Nasmejaćete se od srca!
Foto: EPA Yuri Kochetkov

komšiluk

JESTE LI ČULI NOVE HRVATSKE REČI U SPORTU ZA "HET-TRIK" I "VATERPOLO": Pa, to će biti hit! Nasmejaćete se od srca!

Ostali sportovi -

Pred i tokom raspada SFR Jugoslavije u tadašnjoj SR Hrvatskoj bio je trend novih reči, kako bi se hrvatski jezik što više razlikovao, a vremenom udaljio od srpskog.

Bili smo svedoci niza novotarija iz susedne nam države. Neke reči uspele su da nađu svoje mesto u hrvatskom jeziku, neke nisu uspele da uđu u svest ljudi. Ipak, jedan novi izraz u sportu, konkretno u fudbalu, pojavio se prošle nedelje u analizi fudbalskih utakmica prvenstva Hrvatske.

U Hrvatskoj se više ne kaže "het-trik" kada neki fudbaler postigne tri gola na jednoj utakmici. Nova reč je "trogodak". Isto tako, susedi više neće koristiti reč "vaterpolo" već " vodomet". Očigledno je da Hrvati žele da pronađu što više svojih reči za pojmove koji dolaze iz engleskog jezika. A, poznato je koliko je engleskih reči u mnogim jezicima u svetu, pogotovo je to vidljivo u državama bivše Jugoslavije.

Sve ovo bilo je toliko zanimljivo zajednicama na društvenim mrežama, da se već nekoliko dana komentarišu nove hrvatske reči. Posebno je zanimljivo, da svoje komentare u vezi sa "trogotkom" ostavljaju kako Hrvati, tako i Srbi, Bošnjaci i svi drugi pripadnici "bivših naroda i narodnosti Jugoslavije".

Da podsetimo, nedavno je hrvatski jezik dobio osam novih reči kojima će biti zamenjene strane reči koje su često u upotrebi. Udruženje “Dr. Ivan Šreter” i časopis “Jezik” objavili su osam reči koje su su ušle u uži krug za najbolju novu hrvatsku reč. Na konkurs se javilo 113 osoba, a predložene su 303 reči.

Ovo su reči koje su prošle na konkursu:

utjecajnik – influenser

trogodak – het-trik

rabljaonica – sekond hend šop

promopisac – kopirajter

ljetogrozan – osetljiv na toplotu

ubrusnik – držač za ubruse

vodomet – vaterpolo

vodometaš – vaterpolista

Kurir sport/Slobodna dalmacija

05:43

Vlahović, Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track