SAMO JE SIN MILIJARDERA SIGURAN, MAKS, HAMILTON I LEKLER SU U STRAHU: Jedino bi tatin odlazak iz Formule 1 ugrozio njegov status!
Foto: Hoch Zwei / Zuma Press / Profimedia

NOVAC

SAMO JE SIN MILIJARDERA SIGURAN, MAKS, HAMILTON I LEKLER SU U STRAHU: Jedino bi tatin odlazak iz Formule 1 ugrozio njegov status!

Ostali sportovi -

Poslednjih godina bili smo svedoci senzacionalnih vesti u Formuli 1. Poslednja u nizu bila je odlazak Luisa Hamiltona iz Mercedesa u Ferari, posle 11 godina, protkanih sa sedam titula.

Lens Strol
foto: EPA/ISAAC FONTANA

Dobri poznavaoci prilika sećaju se kako je Šarl Lekler stigao u Ferari, zatim iznenadnog odlaska u penziju od strane Nika Rozberga, ili odluke Sebastijana Fetela. Na kraju ove sezone ugovor u Ferariju ističe Karlosu Sainsu, pa i Španac traži novu sredinu, uprkos sjajnim rezultatima.

Za svoj status nije siguran ni aktuelni svetski prvak Maks Ferštapen, pa je već počelo da se spekuliše u koji tim će otići, ako mu padne na pamet da napusti Red bul.

Jedini vozač u "najvećem svetskom cirkusu" koji ne mora da brine za svoj status jeste Lens Strol, sin milijardera iz Kanade Lorensa Strola čije bogatstvo procenjeno prema magazinu Forbs na 3,9 milijardi dolara.

Lorens Strol
foto: Jay Hirano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lens Strol ima 26 godina, a u Formulu 1 ušao je 2017. godine, kada mu je otac kupio mesto u ekipi Vilijams. Činio je to i svake naredne godine, dok mu nije dosadilo, pa je kupio sopstveni tim i 2021. osnovao Aston Martin. Otada je Lens Strol siguran, ne seljaka se po drugim ekipama i gleda kako mu se menjaju partneri u ekipi.

Lens Strol je izuzetno školovan vozač, prošao je Ferarijevu akademiju u trajanju od pet godina, a do prvog podijuma stigao je 2017. na Velikoj nagradi Azerbejdžana. Mladi Kanađanin tako je postao drugi najmlađi vozač u istoriji Formule 1 koji je to uspeo u svojoj debitantskoj sezoni. Na Velikoj nagradi Turske 2020. ostvario je prvu pol poziciju u karijeri u Formuli 1. Imao je i mentora u liku Felipea Mase.

Ove sezone Aston Martin ima konkurentan bolid, međutim Lens Strol ne postiže očekivane rezultate. Mercedesov motor AMG F1 M12 je snažan i razvija fantastične brzine, u rangu sa Hondinim agregatom u Red bulu ili Ferarijevom mašinom. Međutim, nešto nedostaje.

Lens Strol, Fernando Alonso
foto: EPA/ ALI HAIDER

Posle trke za Veliku nagradu Japana Lens Strol se žalio na motor u Aston Martinu, a inženjerski tim se potrudio da "otkloni sve nedostatke". Analitičari u Formuli 1 kažu da se tako samo prikriva ono što svi vide, da Lens Strol jednostavno nema kvalitet za velika dela, jer je njegov timski kolega Fernando Alonso bolji i brži, kako na treninzima, tako i na trkama, a ujedno ne žali se na bilo šta. Plus, Španac ima dve titule u Formuli 1 i višedecenijsko iskustvo.

Želja Lorensa Strola, vlasnika ekipe Aston Martin, je da napravi šampionski bolid i vozača sa titulom. Uložio je ogroman novac, na stotine miliona dolara. Njegova namera je da šampion bude sin Lens Strol, ali postoji jedno veliko, ali... Sistematsko zaostajanje Lensa Strola za partnerom Fernandom Alonsom zaista dovoljno govori o njegovim sposobnostima, ali ne na pozitivan način.

Edi Džordan, čovek koji je nekada imao ekipu u F1, direktno kaže da bi „zeleni tim" trebalo da razmisli o potpuno španskom sastavu ekipe naredne sezone, u likovima Fernanda Alonsa i Karlosa Sainsa.

Lens Strol
foto: EPA/CAROLINE CHIA / POOL

Hari Benjamin, koji komentariše Formulu 1 za BiBiSi, takođe napominje da ako Lorens Strol želi da napravi sledeći korak ka šampionatu, mora da zameni svog sina sposobnijim vozačem:

- Prvo, moraju da se drže Fernanda Alonsa. Drugo, potreban im je drugi vozač koji je sposoban da zaradi poene. Koristiće od 2026. Hondine motore, pa mogu da razmisle o Jukiju Cunodi.

Ljudi koji prate Formuli 1 se pitaju dokle će otac trpeti sina, odnosno praštati mu očajne rezultate na stazi, s obzirom na ogroman novac koji troši...

Kurir sport

05:30

FORMULA 1 SPEKTAKL U BEOGRADU ZA SAMO 4 DANA: Šampionski bolid stigao u Srbiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track