OTAC MU JE BIO GEJ I UMRO JE OD SIDE: Bio je član ulične bande, a sport ga je izvukao iz bede! Nije odgovarao za dvostruko ubistvo
Foto: Aces / SplashNews.com / Splash / Profimedia

biografija

OTAC MU JE BIO GEJ I UMRO JE OD SIDE: Bio je član ulične bande, a sport ga je izvukao iz bede! Nije odgovarao za dvostruko ubistvo

Ostali sportovi -

Bivši igrač američkog fudbala O Džej Simpson preminuo je u 77. godini, posle duge borbe sa teškom bolešću.

O Džej Simpson
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Svetska javnost najviše ga pamti kao čoveka kojem se sudilo za brutalno ubistvo bivše žene Nikol Braun i njenog prijatelja Ronalda Goldmana koje se desilo 1994. godine. Suđenje je trajalo decenijama, a iako se radilo o opsesivnoj ljubomori O Džeja Simpsona koja je dovela do monstruoznog čina, on je na kraju dugog sudskog procesa oslobođen.

Orental Džejms Simpson po izlasku iz zatvora živeo je okružen decom i unucima, sve do svoje smrti. Smatran je jednim od najvećih igrača američkog fudbala.

Nikol Braun Simpson, O Džej Simpson
foto: CELEBRITY PHOTO / Avalon / Profimedia

Zanimljiv je život O Džeja Simpsona do tragičnog događaja. Rođen je i odrastao u San Francisku. Njegova majka Junis bila je bolničarka, a otac Džimi Li bio je kuvar i čuvar u banci. Roditelji su se razveli 1952, kada je mali Odžej imao samo pet godina. Razlog je bio taj što je Džimi supruzi priznao da je gej i da više ne može to da krije. O Džejov otac umro je od side 1986. godine. Stalne svađe roditelja uticale su na formiranje njegove ličnosti.

U detinjstvu je Simpson bolovao od rahitisa i nosio proteze na nogama do pete godine života. U pubertetu je bio problematičan, bio je član ulične bande koja je nosila naziv "Persijski ratnici". Često je dolazio u sukob sa policijom i drugim bandama, a jedno vreme proveo je u zatvoru.

Njegova prva supruga Margerita Vitli opisala ga je kao groznu osobu. U prvom braku nije imao sreće, pa je utehu pronašao u atraktivnoj Nikol Braun, koju je upoznao dok je bila konobarica. Posle venčanja postao je opsednut njom.

O Džej Simpson, Amerika, fudbal, zatvor
foto: AP

Kao sportista O Džej Simpson bio je neverovatan. Kada je po treći put kao mlad čovek bio u zatvoru upoznao je Vilija Mejsa, čuvenu bejzbol zvezdu, koji ga je ohrabrio da se posveti sportu. U srednjoj školi "Galileo Lavovi" igrao je američki fudbal. Umesto da ode u rat u Vijetnam, odlučio je da upiše gradski koledž u San Francisku. Tada su ga primetili veliki klubovi. Stogao je u NFL i tu igrao 11 sezona. Bio je član Bafalo Bilsa od 1969. do 1977. Godine 1973. je postao prvi NFL igrač koji je u sezoni pretrčao više od 2.000 jardi i proglašen je za MVP cele sezone. Potom je prešao u San Francisco 49erse i igrao za njih 1978. i 1979. godine.

O Džej Simpson primljen je u Kuću slavnih univerzitetskog fudbala 1983. i Kuću slavnih profesionalnog fudbala 1985. godine. Nakon povlačenja iz NFL započeo je novu karijeru glumca i TV komentatora. Bio je i kandidat da dobije ulogu u filmu "Terminator", ali su producenti kasnije izabrali Arnolda Švarcenegera. Obrazloženje je bilo da publika ne bi prihvatila negativca ako ga tumači lik s imidžom "dobrog momka".

Snimio je nekoliko serija i filmova, a uzori u svetu glume bili su mu Li Marvin i Ričard Barton koje je upoznao na snimanjima. Igrao je u sva tri dela filmske trilogije "The Naked Gun" (1988, 1991, 1994) pored Leslija Nilsena, Prisile Prisli i Džordža Kenedija.

Kurir sport

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track