POSTOJE NEKI TEHNIČKI PROBLEMI: Roboti-sudije još neće odlučivati na utakmicama američke MLB bejzbol lige
Foto: Shutterstock

BEJZBOL

POSTOJE NEKI TEHNIČKI PROBLEMI: Roboti-sudije još neće odlučivati na utakmicama američke MLB bejzbol lige

Ostali sportovi -

Američke MLB bejzbol liga kaže da je malo verovatno da će 2025. godine biti uvedeni roboti - pomoćne sudije na utakmicama.

"Još imamo nekih tehničkih problema" - rekao je komesar za bejzbol Rob Manfred u četvrtak na konferenciji za novinare posle sastanka vlasnika klubova. "Mislim da je sve verovatnije da do toga neće doći 2025".

MLB eksperimentiše sa automatizovanim sistemom u manjim ligama od 2019. tako što je robot sudija pri ispucavanju lopte u prve tri utakmice svake serije, a čovek je na finalnim utakmicama.

Pošto je 2023. uvela sat za merenje vremena igračima za ispucavanje, MLB je ove godine usporila inovacije.

Manfred je rekao da još nije bilo razgovora sa udruženjem igrača o obliku automatizovane zone za ispucavanje lopte što je bitno za uvođenje robotskog sudije.

"Ali, igrači smatraju da bi moglo biti posledica po igru" jer bi odluka robota zavisila od raznih stvari, među kojima i od toga u kojem je položaju igrač koji hvata loptu.

Oni kažu da bi se moglo pretpostaviti da, umesto hvatača fokusiranog na odbranu, pozicija za hvatanje u automatskom sistemu sudijskog nadzora postane ofanzivnija, a "to menja karijere ljudi. To su stvarne, legitimne brige o kojima treba dobro da ;razmislimo" - preneo je Manfred.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track