Žan Ranjoti: Odbio sam Formulu 1 zbog relija

Intervju Žan Ranjoti automobilista

Žan Ranjoti: Odbio sam Formulu 1 zbog relija

Ostali sportovi -
„Reno“ mi je predložio da vozim F1, ali rekao sam „ne“. Voleo sam reli jer se vozi na svim tipovima podloge i trke dugo traju

Kum relija.Žan Ranjoti, trostruki osvajač Relija Monte Karlo, zvanično je ambasador „Renoa“ duže od deceniju i po, ali u praksi on tu ulogu igra otkako je davne 1973. počeo da gradi trkačku karijeru. Popularni Žanot sa „peticom“ GT turbo i danas oduševljava publiku egzibicionim vožnjama tokom vikenda Svetske Reno serije. Ovaj večiti mladić takmičio se na Dakaru, Le Manu i u šampionatima na krugu, ali u razgovoru s njim glavna tema je reli, disciplina u kojoj je sićušni Francuz postao legenda.♦ Kako izgleda današnja reli scena u poređenju s nekadašnjom?- Veoma je teško porediti. Reliji su sada po distanci tri puta kraći. Nekad je bilo teže takmičiti se, spavali smo vrlo malo. Danas su tu samo „sitroen“ i „ford“, a sedamdesetih je bilo deset proizvođača i svaki je nastupao sa po tri automobila. Koje vam je od svih postignuća u karijeri najdraže?- Reli, reli, reli... „Reno“ mi je predložio da vozim Formulu 1, ali rekao sam ne. Voleo sam reli jer se vozi na svim tipovima podloge i trke dugo traju. Atmosfera je toplija nego u F1, ljudi iz drugih timova postali su mi bliski prijatelji. Reli mi je bio prilika da putujem kao turista, da obiđem i upoznam različite predele i ljude, a to sam mnogo voleo. Koji je doživljaj bio najopasniji u vašoj karijeri?- Na trci Formule 3, u Melori parku u Engleskoj, preticao sam vozača za krug i udario u metalnu ogradu koja razdvaja stazu i ulazak u boks. Auto se prepolovio, pedala gasa otišla je na jednu stranu, a pedala kočnice na drugu. Mislio sam da ću i ja biti prepolovljen. I na nekim relijima bilo je čupavo. Često sam govorio suvozaču: Danas je dobar dan za umiranje. Ali udese sam brzo zaboravljao. Šta privatno vozite?- Naravno, aktuelni „megan“ kupe. (smeh)

Egzibicije popularnog Žanota na vikendima svetske Reno serije
Egzibicije popularnog Žanota na vikendima svetske Reno serije

Egzibicije popularnog Žanota na vikendima svetske Reno serije
Egzibicije popularnog Žanota na vikendima svetske Reno serije

Leb pre svih Koga od današnjih vozača najviše poštujete?- Naravno, Leba pre svih. Ožije je mlad, možda će on biti novi Leb. Latvala je veoma dobar i brz. Ima još vozača, ali nemaju dovoljno dobre automobile da se bore za vrh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track