Srbi nisu rasisti, ali država mora da radi na prevenciji

Srbi nisu rasisti, ali država mora da radi na prevenciji

Ostali sportovi -
Prema podacima MUP-a u preoteklih pet godina evidentirano je 246 krivičnih dela izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, 11 dela povrede ugleda zbog nacionalne i verske pripadnosti i tri slučajeva rasne i druge diskrimanacije

BEOGRAD - Državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Vladimir Božović rekao je danas da Srbi nisu rasisti, ali da postoje pojedinačani slučajevi koji štete ugledu naroda sa ovih prostora

"Smatram da u Srbiji nema rasizma, nego samo pojedinačnih slučajeva, protiv kojih se država svim snagama bori. U najvećem broju slučajeva reč je nacionalnoj, a ne rasnoj naterpeljivosti", rekao je Božović na današnjoj konferenciji "Rasizam u Srbiji: Između odbijanja i posledica", koja je održana u hotelu Hajat.

On je dodao da nedavni incident u Kruševcu, kada je posle fudbalske utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske došlo do sukoba pojedinih igrača i članova stručnog štaba, a gosti se žalili na uvrede na rasnoj osnovi, mora da služe kao primer i opomena za ubuduće.

"Takvi događaji štete i bacaju senku na široko uvreženo mišljenje o srpskom narodu kao gostoljubivom i dobrom domaćinu. Potrebno je formirati nacionalnu svest na nivou društva da je to neprihvatljivo ponašanje i da će biti sankcionisano ne samo krivčno-pravno, već i moralno", rekao je Božović.

Sa njim se složio pomoćnik ministra sporta Dragan Atanasov.

"Nisam sociolog niti filozof, ali znam osnovnu definiciju rasizma i našem narodu to ne može da se spočita. Ipak, pojave koje se dešavaju na fudbalskim mečevima zabrinjavaju. Jedan od njih je incident o kojem se u poslednje vreme puno priča, a dogodio se u Kruševcu. Dobro je da se diskutije o tome, jer problem postoji. Naš zadatak je prevencija, a ne sankcija", rekao je Atanasov Tanjugu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track