Borovčanin: Potreban nam je moderan sportski sistem

Borovčanin: Potreban nam je moderan sportski sistem

Ostali sportovi -
Borovčanin je kazao i da bi političari trebalo da pomažu sportu, a ne da bude obrnuto.

BEOGRAD - Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je danas da je Srbiji potreban moderan sportski sistem, u kojem će novac da gradi sport, a ne da ga ruši.

"Taj sistem nam neće pasti sa neba, niti biti prizvan da sam dođe, već može da bude rezultat napornog rada i zalaganja, a zahtevaće i veliku podršku kako bi se postavio. U tom sistemu sporta, glavni akteri bi bili sportisti. Oni mogu da budu uzori omladini i podstaći ih da se bave sportom, a ne sportski funkcioneri koji su svakodnevno u medijima", naveo je Borovčanin u otvorenom pismu javnosti.

On je naveo da je zabrinjavajuće to što se u Srbiji samo 20 odsto mladih bavi sportom, a što u medijima najveći prostor ne dobijaju dobri rezultati, već međusobni sukobi raznih funkcionera klubova.

"Ne smemo da zaboravimo pedagošku ulogu trenera, koji svakog mladog sportistu treba da nauče fer pleju, uvažavanju, poštenom radu, adekvatnom prihvatanju i poraza i pobeda, ali pre svega - poštenom životu. Školski i univerzitetski sport treba da postanu dostupni svakom učeniku i studentu, jedna od glavnih aktivnosti koju bi upražnjavali u slobodno vreme", istakao je on.

Borovčanin je dodao i da bi lokalni klubovi, koji od države dobijaju besplatno korišćenje sportskih objekata i finansijska sredstva trebalo da razmisle pri utvrđivanju visine članarina rade li u interesu sporta ili ulice.

"Tek kada sport postane dostupan svim mladim ljudima i kada uzor postanu sportisti, a ne posvađani funkcioneri klubova, možemo da očekujemo da će nam deca manje rasti na ulici, a više u sportskim salama. Tada ćemo imati i manje mladih huligana, a više pravih navijača. Tek tada će Srbija postati prava sportska nacija, a sport imati ulogu agenta promena u načinu života mladih", zaključio je Borovčanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track