ČUDAN SAVEZ: Rvanje ujedinilo Amerikance i Irance

Sport uspeo što diplomatija nije

ČUDAN SAVEZ: Rvanje ujedinilo Amerikance i Irance

Ostali sportovi -
Amerikanci i Iranci traže da se rvanje vrati u olimpijski program

TEHERAN - Amerikanci i Iranci, tradicionalni protivnici na diplomatskom polju, udružili su se u odbrani rvanja koje je prošle nedelje izbačeno iz olimpijskog programa za 2020.

Izvršni direktor Rvačkog saveza SAD Rič Bender u poseti je Teheranu gde se organizuje turnir Svetskog kupa slobodnim stilom, prenela je Iranska novinska agencija ISNA.

"Potrebna nam je podrška Irana i Rusije, kako bi sačuvali mesto rvanju u olimpijskoj porodici, što nema veze sa politikom. Iran je jedna od najvećih sila u rvanju i može da brani status ovog sporta", rekao je Bender tokom svečanosti koju je organizovala Iranska rvačka federacija.

Predsednik Iranske rvačke federacije Ajatolah Hatib rekao je da se nada da će Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suočen sa zajedništvom rvačkih svetskih sila promeniti odluku.

Izvršni komitet MOK-a je u utorak u lepezi od 25 sportova koji će biti na Igrama zadržao moderni petoboj, a rvanje ima teoretsku šansu da se odmah vrati u olimpijsko okrilje, pošto će se za to upražnjeno mesto boriti sa još sedam sportova - bejzbol/softbol, karate, vožnja rolerima, sportsko penjanje, skvoš, surfovanje i vušu.

MOK će konačnu odluku o novom članu olimpijske porodice doneti na zasedanju u Buenos Airesu od 7. do 10. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track