RADE SAVIĆ NAJAVIO 300 KG: Najjači čovek na svetu ruši svetski rekord
Foto: Rade Savić

Podiže granicu

RADE SAVIĆ NAJAVIO 300 KG: Najjači čovek na svetu ruši svetski rekord

Ostali sportovi -
Dvostruki svetski i evropski prvak i aktuelni vlasnik svetskog rekorda pokušaće da podigne težinu od 300 kilograma na predstojećem Evropskom prvenstvu
1 / 4 Foto: Rade Savić

BEOGRAD - Knjaževac će od 20. do 25. maja biti domaćin Evropskog prvenstva u Powerliftingu, na kojem će najjači čovek na svetu Rade Savić pokušati da obori sopstveni svetski rekord.

Koliko je ova sportska disciplina popularna u Evropi i svetu govori činjenica da će u Knjaževcu nastupiti više od 300 takmičara iz 22 zemlje. Svakako će prvi dan biti najinteresantniji, kada nastupa Savić.

Aktuelni vlasnik svetskog rekorda prvog dana u apsolutnoj kategoriji bez opreme probaće da postavi novi najbolji rezultat na svetu, bolji od 275 kilograma koliko trenutno iznosi.

"U mojoj disciplini raw benč pres je najveća konkurencija, prijavilo se oko 120 takmičara. Probaću da postavim novu granicu. Trenutno svetski rekord u mom vlasništvu iznosi 275 kilograma. U prvoj seriji ću izaći sa težinom 280 kilograma, zatim ću u drugoj seriji pokušati da izguram 290 kilograma, a potom i 300 kilograma", kaže Savić za Kurir.

O kakvom se podvigu radi najbolje ilustruje podatak da je 300 kilograma u dosdašnjoj istoriji ovog sporta na zvaničnim takmičenjima u svim federacijama podiglo tek nekoliko osoba.

Savić, koji je najbolji promoter ovog sporta u Srbiji, i osoba koja je prava zvezda širom sveta kada je Powerlifting u pitanju, osim individualnog podviga u raw benč presu, pokušaće da postane apsolutni pobednik takmičenja u Knjaževcu, a takođe i da doprinese ekipnom uspehu.

"Naš Powerlifting savez postoji tek godinu dana, a do sada je oformljeno 30 klubova i broji oko 150 takmičara. Naša selekcija ima dobre šanse da u ekipnom takmičenju i u svim kategorijama osvoji jedno od prva tri mesta. Moj drugi cilj će biti i da postanem apsolutni pobednik Evropskog prvenstva, što će biti pravi izazov u konkurenciji 120 takmičara u svim kategorijama."

Odmah po završetku takmičenja u Knjaževcu, Savić će misli usmeriti ka Budimpešti, gde će se od 26. maja održati Evropsko prvenstvo u verziji GPA federacije. U ovoj federaciji, koja se zove i američka federacija, jer je osnovana pre sedam godina u Sjedinjenim Američkim Državama, svetski rekord u aspolutnoj kategoriji bez opreme iznosi 260 kilograma. Savić će u Mađarskoj imati oko 150 takmičara konkurenata u jurišu na još jedan svetski rekord.Savić je ovog meseca, prvo u Vladičinom Hanu, potom i u Bačkoj Palanci dizao težinu 290 kilograma, ali se za svetski rekord uzimaju samo rezultati ostvareni na zvaničnim evropskim i svetskim prvenstvima. Stoga treba očekivati lepe vesti iz Knjaževca i Budimpešte.

Inače, Savić, koji je rođen 1984. godine u Gornjem Milanovcu, pre dve godine je na Svetskom prvenstvu GPC federacije osvojio dve zlatne medalje i zvanično postao najjači čovek na planeti. Godinu dana kasnije dominaciju u svojoj kategoriji je potvrdio osvojivši zlatnu medalju na evropskom prvenstvu, oborivši i sopstveni rekord sa podignutih 270 kilograma. Pored takmičarskog dela, Rade Savić je poslednjih godina aktivan i u pripremi većeg broja mladih takmičara koji su na dobrom putu da krenu šampionskim koracima ka vrhu powerliftinga.

http://www.youtube.com/watch?v=s1AS-djXWcQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track