ŠAMPION: Rade Savić postavio novi svetski rekord
Foto: Rade Savić

Podigao 290 kilograma

ŠAMPION: Rade Savić postavio novi svetski rekord

Ostali sportovi -
Srpski as podigrao 290 kilograma, osvojio zlato na Evropskom prvenstvu i postao apsolutni pobednik šampionata Starog kontinenta
1 / 2 Foto: Rade Savić

KNJAŽEVAC - Srpski takmičar u "powerliftingu" Rade Savić,. zvanično najjači čovek na svetu, postavio je novi svetski rekord u raw benč presu na Evropskom prvenstvu u Knjaževcu! Savić je podigao 290 kilograma, 15 više od prethodnog rekorda koji je takođe držao, i postao pobednik u konkurenciji oko 120 takmičara.

Srpski as je proglašen i za apsolutnog pobednika Evropskog prvenstva, kako je i najavio u Kuriru. Savić je bio ubedljivo prvi, ostavivši iza sebe drugoplasiranog za 30 kilograma. Drugi je bio Kiril Golberg iz Rusije sa podignutih 260 kilograma, a treći Fredi Gonzales iz Španije sa podignutih 250 kg.

Odmah po završetku prvenstva Evrope, Savić se okreće narednom izazovu, Evropskom prvenstvu GPA federacije, koje se 26. maja održava u Budimpešti. Srpski as će pokušati da podigne 200 kilograma, a o kakvom podvigu se radi, najbolji govori podatak da je 300 kilograma u dosadašnjoj istoriji ovog sporta na zvaničnim takmičenjima u svim federacijama podiglo tek nekoliko osoba.

Rade Savić, koji je rođen 1984. godine u Gornjem Milanovcu, pre dve godine je na Svetskom prvenstvu GPC federacije osvojio dve zlatne medalje i zvanično postao najjači čovek na planeti. Godinu dana kasnije dominaciju u svojoj kategoriji je potvrdio osvojivši zlatnu medalju na evropskom prvenstvu, oborivši i sopstveni rekord sa podignutih 270 kilograma. Pored takmičarskog dela, Rade Savić je poslednjih godina aktivan i u pripremi većeg broja mladih takmičara koji su na dobrom putu da krenu šampionskim koracima ka vrhu powerliftinga.

http://www.youtube.com/watch?v=KfNdNdJsH1U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track