(VIDEO) ŠOK: Novak Đoković ispao sa Olimpijskih igara u 1. kolu od Del Potra
Foto: Dado Đilas

Ništa od medalje

(VIDEO) ŠOK: Novak Đoković ispao sa Olimpijskih igara u 1. kolu od Del Potra

Rio 2016 -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je u meču 1. kola olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru od Argentinca Huana Martina Del Potra 6:7, 6:7.

1 / 5 Foto: Dado Đilas

Đokoviću će bronza iz Pekinga ostati jedina medalja sa olimpijskih igara, makar do 2020. godine...

Žreb je u prvom kolu spojio prvog i 145. igrača sveta, a pobedio je slabije rangirani. Međutim, Del Potro je odigrao kao u najboljim danima, pre serije povreda i opreracija i višegodišnjeg odsustva sa terena. Argentinac je pucao snažno i precizno iz svih oružja i na kraju zabeležio senzacionalni trijumf posle dva sata i 27 minuta borbe.

I statistika govori u prilog da je Delpo bio bolji. Manje je grešio od Novaka (24:32), a imao je znatno više direktnih poena (41:26). Argentinac je imao devet brejk lopti, doduše sve bez realizacije, a Đoković nije imao nijednu!

U svakom slučaju, šokantan je bio start teniskog turnira u Rio de Žaneiru, pa su obojica tenisera teren napustila u suzama, Novak od tuge, a Delpo od sreće.

Meč je odigran u karnevalskoj atmosferi, karakterističnu za fudbalske a ne teniske mečeve. Veliki broj Argentinaca na tribinama bučno je bodrio svog ljubimca, a domaća publika bila je na strani Đokovića.

U prvom setu, koji je trajao 71 minut, Đoković se u prvom i devetom gemu suočio sa ukupno četiri brejk lopte, ali se svaki put spasao. O osvajaču prvog seta odlučivao je taj-brejk, u kome je Argentinac bio bolji. Počelo je Del Potrovim mini brejkom, Novak je odmah uzvratio sjajnim riternom, a u trećem poenu Delpo je imao mnogo sreće, pa ga je osvojio uz pomoć mreže - 2:1. Del Potro je sledeći mini brejk napravio za 3:2 posle greške Đokovića, a zatim još jedan za nedostižnih 6:3, posle čega je iskoristio drugu set loptu na svoj servis - 7:4. O odnosu snaga u tom periodu igre svedoči statistika direktnih poena - 20:10 u korist 145. tenisera sveta.

Slika se nije menjala u drugom setu. Osvajač US opena iz 2008. godine je imao još tri brejk prilike i opet nijednu nije realizovao. I opet se ušlo u taj-brejk, u kome nije bilo neizvesnosti. Del Potro je sa dve sjajne forhend paralele napravio dva vezana mini brejka za 3:0, uskoro došao i do 5:0, nedugo zatim i do konačnih 7:2.

On će se u drugom kolu sastati sa a Portugalcem Žoao Souzom, koji je eliminisao Holanđanina Robina Hasea 6:1, 7:5.

Novak tako nije uspeo da se revanšira Del Potru za neuspeh u borbi za bronzu pre četiri godine u Londonu. Iako je Srbin dobio 11 od ukupno njihovih 15 duela, očigledno je da mu Argentinac "ne leži" na Olimpijskim igrama.

BLOG UŽIVO:

Drugi set:

6:7 - KRAJ!

6:6 - I drugi put je Nole "odservirao" ostanak u setu. Ovaj put bez izgubljenog poena.

5:6 - Argentinac bez izgubljenog poena dolazi do nove prednosti. Đoković će drugi put servirati za ostanak u meču.

5:5 - Uspeo je Đoković da ostane u meču... Posle mnogo muka. Doduše, nije Del Potro imao nijednu brejk loptu, ali je bilo nekoliko izjednačenja. Gem je završen neverovatnom Novakovom bekhend paralelom.

4:5 - Imao je Novak 15:30, ali je zatim Delpo uz pomoć čelendža došao do izjednačenja, a onda priveo gem kraju.

4:4 - Sa dve greške Del Potra završen je ovaj gem, a sa tribina se zaorilo: "Nole, Nole"...

3:4 - Argentinac i dalje strašan u gemovima na svoj servis.

3:3 - OPET MUKE ZA NOVAKA! Del Potro je imao još jednu brejk loptu, ali je opet, sedmi put u meču, Đoković uspeo da je spasi.

2:3 - I ponovo je Đoković uzeo prvi poen, i ponovo je Del Potro lako dobio gem.

2:2 - Konačno! Novak bez problema dobija gem.

1:2 - Argentinac i dalje ne daje Novaku ni gram nade da može do brejk lopte.

1:1 - NOVAK JE SPASAO JOŠ DVE BREJK LOPTE! Bilo je 30:0 posle spektakularnog poena koji je digao publiku na noge. A onda, za tili čas 30:30, posle čega je usledila Đokovićeva dupla servis greška. I ponovo se prvi reket sveta izvukao, baš kao i na drugoj brejk lopti Del Potra u ovom gemu, a šestoj na meču.

0:1 - Del Potro ne posustaje...

Prvi set:

6:7 (4) - Del Potro je bio bolji u taj-brejku. Napravio je mini-brejk na startu, Đoković je odmah uzvratio, ali je Argentinac napravio još dva i došao do 6:3. Iskoristio je drugu set loptu na svoj servis - 7:4. Prvi set trajao je 71 minut.

6:6 - Argentinac nastavlja sa odličnim servisima.

6:5 - Ponovo je Novak bio pod pritiskom - 15.30. Međutim, zaigrao je bolje i obezbedio makar taj-brejk u prvom setu.

5:5 - Argentinac i dalje bez problema dobija gemove na svoj servis.

5:4 - PONOVO DRAMA NA NOVAKOV SERVIS! Bilo je 40:15, a onda je Đoković vezao nekoliko grešaka i Del Potro je došao do četvrte brejk lopte na meču. Međutim, Novak je zaigrao hrabro i ponovo se izvukao.

4:4 - Novak je dobio prvi poen, a onda je Delpo "vezao" četiri.

4:3 - Vodi se velika, uzbudljiva borba. Novak je izgubio samo poen na putu osvajanja sedmog gema.

3:3 - Nije Del Potro tako dobro servirao kao u prethodnim gemovima, tri puta je morao da servira drugi servis, ali Đoković to nije iskoristio.

3:2 - Brzo i lako, zahvaljujući taktičkim servisima, Novak je došao do 40:0. Argentinac je onda zapretio sa dva uzastopna poena, ali više od toga nije mogao.

Navijač Del Potra

2:2 - Argentinac je siguran kada servira...

2:1 - Za razliku od uvodnog gema, sada prvi reket sveta nije imao problema. Bolje je servirao i dobio gem "sa nulom".

1:1 - Del Potro se nije mučio kao Novak u prvom gemu na svoj servis.

1:0 - MUKE ZA NOVAKA! Spasao je tri brejk lopte i tek posle osam minuta dobio uvodni gem.

01:26 - Meč je počeo!

01:25 - Novak sa brazilskom znojnicom!Đoković na svakoj ruci ima po jednu znojnicu. Jedna je u bojama srpske zastave, a druga u bojama brazilske!

01:24 - Temperatura je 22 stepena Celzijusa

01:23 - Evo ko sve navija za Novaka:

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

01:22 - Zagrevanje je završeno

01:20 - Karnevalska atmosferaNa tribinama vlada karnevalska atmosfera. Brojni argentinski navijači bodrili su svog ljubimca kao na fudbalskoj utakmici, a odmah su uzvratili Brazilci, koji su večeras na Đokovićevoj strani.

01:17 - Igrači su izašli na teren

Foto: Kurir sport/Gojko Filipović
Foto: Kurir sport/Gojko Filipović

01:13 - Čekajući Novaka...

Foto: Kurir sport/Gojko Filipović
Foto: Kurir sport/Gojko Filipović

Ovo je 15. susret Đokovića i Del Potra, a srpski teniser vodi sa 11:3 u pobedama. Argentinac nije savladao Novaka od 2013. godine, a našem teniseru su pripala poslednja tri duela. U međuvremenu, Del Potro je napravio dugu pauzu zbog povreda, a od njegovog povratka na teren nisu se sastajali.

Huan Martin del Potro ima 27 godina i trenutno je 145. teniser sveta. U dosadašnjoj karijeri osvojio je 18 trofeja, a poslednji u januaru 2014. godine. Del Potro je 2010. bio četvrti teniser sveta, a veći deo njegove dosadašnje karijere obeležile su povrede. Najveći uspeh mu je trijumf na US openu 2009.

Del Potra je pred meč sa Đokovićem zadesio maler - zaglavio se u lifu. Više o tome saznajte OVDE.

Đoković se takmiči i u dublu u Riju. Sa Nenadom Zimonjićem je u prvom kolu deklasirao hrvatsku kombinaciju Marin Čilić - Marin Draganja 6:2, 6:2, a u drugom se srpski par sastaje sa trećim nosiocima, domaćim igračima Melom i Soarešom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track