Aleksić: Olimpijska medalja posle 32 godine veliki uspeh za srpski kajak
Foto: Kajakss.org.rs

Reakcija sportskog direktora KSS

Aleksić: Olimpijska medalja posle 32 godine veliki uspeh za srpski kajak

Rio 2016 -

Sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije Miroslav Aleksić rekao je da je dvojac na 1.000 metara napravio veliki uspeh osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, prvu za srpski kajak posle 32 godine, ali da je očekivao i medalju od dvojca na 200 metara.

"Prvi put posle 32 godine srpski kajak je osvojio olimpijsku medalju i svi smo presrećni zbog toga. Ostaje žal da se moglo doći do zlatne, malo je nedostajalo. Oni su zlatnu medalju izgubili na startu, malo slabije su startovali, Nemci su napravili preveliku prednost pa i pored sjajnog finiša nismo uspeli da ih stignemo. Medalja je veliki uspeh i ogromna radost za nas", rekao je Aleksić, saopštio je Kajakaški savez Srbije.

Kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević osvojili su srebrnu medalju u trci na 1.000 metara.

Aleksić je trener tog dvojca, ali i četverca, koji je danas u finalu zauzeo osmo mesto.

"Četverac kada udje u finale to je uspeh, ovo je najbolji rezultat ikada bilo kog četverca, računajući i vreme Jugoslavije. U Sidneju su bili deveti, pre toga ne pamtim da su naše posade bile u finalu i iz tog ugla gledano, rezultat je dobar. Očekivali smo više u današnjoj trci, ali nažalost nije ispala najbolja trka, završili smo na osmom mestu. Plasman u finale je velika stvar, u polufinalu smo izbacili madjarski čamac, Rusi su veslali u B fialu. Bila je jaka konkurencija, možda smo se nadali boljem rezultatu, ali ni ovo nije loše", rekao je on.

Aleksić je naveo da se od muškog dvojca na 200 metara u sastavu Nebojša Grujić i Marko Novaković očekivala medalja.

"Očekivali smo pre svega da muški dvosed na 200 metara uzme medalju, koja im je izmakla za dva stota dela sekunde. Novakoviću je u jednosedu finale izmaklo za tri hiljaditinke. Oni su do sada bili izuzetno uspešni u sprintu, navikli su nas na medalje. Najčešće su pobedjivali a u Riju, gde su najviše želeli da naprave rezultat, nije ispalo dobro. Jako mi je žao, sigurno vrede za medalju. Ta disciplina je zahtevna, kratko traje i mala greška vas može koštati plasmana. Ostaje velika tuga što je neko ko je bio vidjen na postolju, ostao bez medalje", rekao je on.

Pre početka Igara promenjena je posada u ženskom dvojcu, pa su nastupile Nikolina Moldovan i Milica Starović. One su zauzele drugo mesto u B finalu.

"Pokušali smo da napravimo novu kombinaciju. Posle dve godine imali smo konkurenciju sestara Moldovan, a sa druge strane Starović i Dalme Benedek Ružičić. Dvosed u prethodnim takmičenjima nije bio dobar da bismo mogli da kažemo da od njih možemo da očekujemo medalju. Pokušali smo da napravimo kombinacije od dve najbolje kajakašice, promenili smo partnere. To nam je do sada uspelo u dva navrata sa Novakovićem i Grujićem i Tomićevićem i Zorićem, kada smo napravili super dvosed i postali su prvaci sveta u Moskvi", rekao je on.

"Posle dva uspešna eksperimenta ovog puta kockice se nisu složile. Veslale su ispod naših očekivanja. Sestre Molodvan su izborile da veslaju taj dvosed, ali nisu imale realne šanse za medalje. Mogle su da budu bolje od ovoga što su ostvarile Nikolina i Milica, ali naš cilj je bio medalja, da nam ženski dvojac na 500 metara bude udaran", dodao je on.

Aleksić je naveo da u ženskom četvercu "jednostavno nije išlo", da je mnogo toga prooušteno jer nije dovoljno uveslavan i da će se analizirati postignuto kako se ne bi ponovile iste greške.

"Ne treba biti nezadovoljan, medalja je svakako veliki podstrek da nastavimo da radimo. U Pekingu nismo imali nijednog kajakaša, u Londonu je ekipa bila mlada. Idemo dalje, pred ovom ekipom je budućnost i sa mnogo optimizma očekujemo takmičenja i Igre u Tokiju, gde očekujem više medalja", rekao je Aleksić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track