ĐOKOVIĆ KINESKI CAR: Novak posle Pekinga odbranio i titulu u Šangaju
Foto: Reuters

Finale Mastersa

ĐOKOVIĆ KINESKI CAR: Novak posle Pekinga odbranio i titulu u Šangaju

Tenis -
Srpski teniser savladao Argentinca u 13. međusobnom duelu i ostao neporažen na kineskom tlu već drugu godinu zaredom
1 / 6

ŠANGAJ - Najbolji srpski teniser Novak Đoković odbranio je titulu na Mastersu u Šangaju pošto je u više nego uzbudljivom finalu savladao Huana Martina Del Potra posle taj-brejka u trećem setu sa 2:1 (6:1, 3:6, 7:6 (3)).

Azija očigledno prija srpskom teniseru, jer je posle Pekinga, osvojio trofej u Šangaju i došao do skora od 20-0 na turnirima u Kini, pa s pravom može da ponese nadimak "kineski car".

Srpskom teniseru je ovo 39. turnir u karijeri, odnosno 15. iz Masters serije, a meč je trajao dva sata i 32 minuta.

Đoković je krenuo silovito, odmah je napravio brejk i napao visokog Argentinca, ne ostvljajući mu ni gram šanse za preokret.Srpski teniser je bio veoma motivisan u prvom setu, napravio je samo pet grešaka i uz 13 ostvarenih vinera potpuno dominirao na terenu.U drugom setu viđena je sasvim druga slika. Drugi reket sveta dozvolio je sebi popriličan pad u igri, a u pojedinim trenucima je gubio ravnotežu pri kraju poena.Argentinac je tada počeo da liči na igrača koji je dan ranije lako pobedio Rafaela Nadala. Novak nije uspevao da pronađe pravi ritam, ali je uprkos tome imao šansu u sedmom gemu da se vrati u igru, ali nije iskoristio tri brejk šanse, pa je Del Potro došao do izjednačenja.Odlučujući set rešen je u taj brejku, iako je 26-godišnji Beograđanin pri rezultatu 5:4 imao dve meč lopte (40:15).Ipak, kada je bilo najpotrebnije, srpski teniser je pokazao zašto je više od 100 nedelja bio najbolji igrač na svetu i sasvim zasluženo je došao do pobede.Đoković je odbranom titule u Šangaju nastavio borbu sa Nadalom za prvo mesto na ATP listi na kraju godine.Iako je srpski teniser odbranio 1.000 bodova, Nadal je plasmanom u polufinale povećao prednost, koja sada iznosi 400 boodova (11.520:11.120).

TEKSTUALNI PRENOS

3. SET

TAJ-BREJK: Đoković je u trećem poenu brejknuo Del Potra, ali je već u sledećem poenu napravio grešku za izjednačenje.

Neverovatan šesti poen, čak 24 udarca su razmenili igrači da bi Novak iz forhenda matirao Del Potra za 4:2.

Sjajni Đoković je pokazao da je najjači u odlučujućim trenucima, sa 7:3 dobija taj-brejk i osvaja titulu na Mastersu u Šangaju.

6:6 - Del Potro osvaja šesti gem i meč će biti odlučen u taj-breku.6:5 - Rutinski gem za Đokovića, uz dva asa, za novo vođstvo.5:5 - Jaooo, Đoković je ispustio dve vezane meč lopte. Argentinac je sjajnim servisima i sjajnom razmenom udaraca u poslednjem poenu stigao do izjednačenja.5:4 - Bez izgubljenog poena Đoković osvaja gem. Del Potro će servirati za opstanak u meču.4:4 - Neverovatni Del Potro je svih osam prvih servisa pogodio, ali je Đoković dobrim riternima uspevao da se održava u gemu. Ipak, Argentinac stiže do novog izjednačenja.4:3 - Za razliku od prethodna dva "luda" gema, ovaj je protekao potpuno mirno, bez izgubljenog poena za srpskog tenisera. Đoković je odservirao i sedmi as na meču.3:3 - Fantastičan tenis igraju dvojica igrača. Nažalost, Đoković je ispustio dve vezane brejk lopte.3:2 - Čudan gem. Đoković se pri vođstvu 40:30 okliznuo, a nešto kasnije as servisom spasao brejk loptu. Na kraju je dubinskim loptama oterao Del Potra daleko od osnovne linije i sačuvao gem.2:2 - Đoković je bio blizu brejk šanse, ali se Del Potro odbranio i potom sačuvao svoj gem.2:1 - Srpski teniser vodi u trećem setu. Dobri i precizni servisi, jedan savršen drop-šot i forhend za novo vođstvo Đokovića.1:1 - Del Potro nastavlja sa dobrim servisima. Meč je ušao u nešto mirniju fazu, ali svakako treba očekivati dosta bure u finišu ovog seta.1:0 - Đoković je odservirao tri asa i poveo u odlučujućem setu.

2. SET

3:6 - Gotov je drugi servis. Argentinac je odlično servirao u drugom setu, a Đoković može da žali za tri vezane brejk lopte u sedmom gemu.3:5 - Još jedan dobar gem za Đokovića, ali Argentinac i dalje ima brejk prednosti.2:5 - Neverovatan gem. Srpski teniser je imao tri vezane brejk lopte, ali je Del Potro maestralno odigrao pet poena zaredom i stigao nadomak osvajanja drugog seta.2:4 - Konačno gem u kome je Đoković vratio svoju prepoznatljivu igru. Del Potro je jedina dva poena u gemu osvojio posle sjajnih riterna.1:4 - Bez problema Argentinac dolazi do četvrtog gema u drugom setu.1:3 - Srpski teniser osvaja prvi gem u drugom setu, ali igra ni blizu one iz prvog seta.0:3 - "Vaskrsli" Del Potro dominira na startu drugog seta. Slika se potpuno promenila u odnosu na prvi set.0:2 - Prvi brejk Del Potra u meču. Argentinac se "probudio", počeo da liči na tenisera koji je dan ranije pregazio Nadala. Del Potro je počeo da pogađa servise.0:1 - Del Potro je prvi servirao i osvojio svoj servis.

1. SET

6:1 - Gotov prvi set posle 34 minuta! Đoković je održao pravu lekciju Argentincu i ubedljivim rezultatom osvojio prvu deonicu finala u Šangaju!5:1 - Del Potro se "upisao" na semafor. Đoković je propustio dve brejk, samim tim i set lopte, a pre svega svojim greškama omogućio je Argentincu da osvoji prvi gem u ovom meču.5:0 - Posle samo 23 minuta igre drugi teniser sveta stiže do petog osvojenog gema. Đoković je zabeležio prvi as servis u ovom gemu.4:0 - Novi brejk Đokovića!!! Srpski teniser sjajno vraća snažne servise Del Potra, a ubojitim forhendom pre svega, stiče poene. Đoković je stigao do dve vezane brejk lopte, a iskoristio je prvu za visoku prednost.3:0 - Đoković je uz dosta muka potvrdio brejk. Del Potro je stigao do dve vezane brejk lopte, ali je dobrim servisima i napadima iz forhenda srpski teniser vezao četiri poena i poveo sa 3:0.2:0 - Brejk Đokovića!!! Srpski teniser je iskoristio drugu brejk loptu i na startu prvog seta oduzeo servis rivalu.1:0 - Dobar početak Đokovića, jedna greška u forhendu, sigurno osvojen prvi gem.

http://www.youtube.com/watch?v=C4ytskY0Afc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track