POSLE VELIKE DRAME: Ana Ivanović srušila Stosur i izborila meč sa Serenom
Foto: Reuters

Australijan open

POSLE VELIKE DRAME: Ana Ivanović srušila Stosur i izborila meč sa Serenom

Tenis -
Srpska teniserka preokrenula meč protiv domaće igračice i izborila duel protiv najbolje igračice
1 / 3 Foto: AP

MELBURN - Srpska teniserka Ana Ivanović plasirala se danas u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu, pošto je pobedila 17. teniserku sveta, Australijku Samantu Stosur sa 2:1 (6:7(8), 6:4, 6:2).

Teniserke su na početku prvog seta osvajale gemove na svoj servis, sve do sedmog, kada je Australijanka napravila brejk i posle gema na svoj servis povela sa 5:3. U devetom i 10. gemu Stosur nije iskoristila četiri set lopte, nakon čega je Ivanovićeva zaigrala bolje i preokrenula na 6:5. Stosur je nakon toga osvojila gem na svoj servis i set je odlučen u taj-brejku. Srpska teniserka povela je sa 6:3, ali nije uspela da iskoristi tu prednost, nakon čega je njena protivnica povela sa 8:7, ali je meč tada prekinut zbog kiše. Posle oko pola sata meč je nastavljen, kada je navučen krov na Rod Lejver areni, a Stosur je dobila taj-brejk sa 10:8 i povela sa 1:0.

Ivanovićeva, 14. na WTA listi, je u petom gemu drugog seta napravila brejk i povela sa 3:2, nakon čega je zadržala tu prednost i izjednačila u meču na 1:1.

Srpska teniserka je potpuno dominirala u trećem setu. Na početku je osvojila osam uzastopnih poena i povela sa 2:0. Ona je sigurno čuvala prednost, u sedmom gemu je napravila novi brejk za vođstvo od 5:2, a u narednom je sačuvala svoj servis i za dva sata i 21 minut ostvarila pobedu.

Ivanovićeva će u osmini finala igrati protiv prve teniserke sveta, Amerikanke Serene Vilijams, koja je jutros u dva seta pobedila Slovakinju Danijelu Hantuhovu, 6:3, 6:3.

Ona je do sada četiri puta igrala sa Vilijams i pretrpela sva četiri poraza. Poslednji put igrale su 2012. godine, na Ju Es openu, kada je bilo 1:6, 3:6.

1. SET

Početak meča nije doneo veća uzbuđenja. Teniserke su lako osvojile prva tri gema na svoj servis.

Četvrti gem je doneo prva uzbuđenja u meču i prvu brejk loptu za Anu, ali je australijska publika imala dosta razloga za radost jer je Stosur odbranila gem.

Stosurova je do prve brejk šanse stigla u petom gemu, ali jedna dobra paralela spasila je srpsku teniserku.

U jednom trenutku kiša je pretila da prekine meč, ali su organizatori procenili da meč može da se nastavi. Kraću neizvenost bolje je iskoristila Stosur koja je u sedmom gemu napravila brejk i povela sa 4:3.

Australijanka je na lako stigla do 5:3, a onda je Ana na čudesan način ostala u meču. Sudije su dva puta grešile, snimci su bili na strani Ane Ivanović, pa je uspela da smanji na 5:4.

Stosurova je u desetom gemu imala čak tri set lopte, ali je Ana sve uspela da spasi i potom iskoristila brejk priliku za izjednačenje.

U naredna dva gema nije bilo brejka, pa je prvi set ušao u taj-brejk.

Neverovatan taj-brejk. Stosur je u prvom poenu napravila mini brejk, ali je Ana bolje nastavila i stigla do tri vezane set lopte. Međutim, neverovatne greške omogućile su Australijanki da se potpuno vrati u meč, i sa četiri vezana poena stigne do svoje pete set lopte. Stosurova je kod rezultata 7:6 pogrešila i omogućila Ani da spase još jednu set loptu.

Sledeći poen bio je poslednji u ovom delu igre. Ana je katastrofalno pogrešila prilikom izlaska na mrežu ali se žalila zbog kiše koja je počela da pada u tom trenutku. Organizatori su odlučili da prekinu meč.

Meč je nastavljen posle 20-tak minuta pauze. Ana je osvojila prvi poen i izjednačila na 8:8, ali je već u narednom poenu napravila novu grešku i omogućila Australijanki sedmu set loptu. Stosurova je ovog puta bila sigurna i dobila prvi set.

2. SET

Ivanovićeva je stigla do tri vezane brejk lopte u prvom gemu drugog seta, ali je ponovo doživela da izgubi nekoliko vezanih poena, pa Stosurova dobija ovaj gem. Ana se već u narednom gemu delimično iskupila jer je prilično lako dobila svoj servis.

Naredna dva gema pripala su teniserkama koje su servirale bez brejk šansi.

Ana Ivanović stiže do prvog brejka u drugom setu. Srpska teniserka je vezala dve brejk lopte, iskoristila drugu forhend paralelom i povela sa 3:2. Odmah zatim sigurnim servisima potvrdila je brejk za 4:2.

Stosurova je as servisom zaključila gem u kome je osvojila sve poene i time smanjila rezultat na 4:3.

Teniserke su naredna dva gema dobile bez veće muke, pa je Ivanovićeva stigla na red da servira za set. Stosurova je osvojila prva dva poena i opasno pripretila da stigne do izjednačenja, ali je Ivanovićeva odgovorila na pravi način i iskoristila drugu set loptu za izjednačenje!

3. SET

Sjajan početak Ane Ivanović! Brejk već na startu odlučujućeg perioda. Srpska teniserka je napravila tri direktna poena. Potvrda brejka stigla je koji minut kasnije. Od početka seta se videlo da je Ana u sjajnom naletu, a potvrda toga usledila je odmah potom kada je Ana od rezultata 3:2 dobila naredna tri gema za pobedu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track