ODLUČIO TAJ-BREJK: Đoković preokretom protiv Federera osvojio Masters u Indijan Velsu
Foto: AP

42. titula u karijeri

ODLUČIO TAJ-BREJK: Đoković preokretom protiv Federera osvojio Masters u Indijan Velsu

Tenis -
Srpski teniser posle uzbudljiva tri seta savladao Švajcarca za 17. titulu na turnirima iz kategorije 1000
1 / 7 Foto: AP

INDIJAN VELS - Srpski teniser Novak Đoković osvojio je prvi Masters sezone koji se igrao u Indijan Velsu.

Đoković je posle preokreta savladao Rodžera Federera sa 2:1 (3:6, 6:3, 7:6(3)) i osvojio prvu titulu ove sezone. Meč je trajao 132 minuta.

Ovo je ukupno 42. trofej u karijeri, a 17. Masters za drugog igrača sveta.

Đoković je slabo počeo meč, te je posle nekoliko njegovih grešaka, Federer vrlo brzo poveo 3:0. Švajcarac je do kraja prvog seta bez većih problema sačuvao prednost, ne dozvolivši Đokoviću nijednu šansu za brejk, i posle samo 32 minuta igre poveo je sa 1:0 u setovima.

Do sredine drugog seta oba tenisera su bila sigurna na svoj servis, a prvi je zapretio Đoković koji je u osmom gemu došao do prvih set lopti. Srpski teniser se odlično branio od Federovih napada, dobro je uzvraćao i na kraju uspeo da prvi put u meču oduzme servis Federeru za vođstvo od 5:3. U narednom gemu Đoković je potvrdio brejk i iskoristivši prvu set loptu izjednačio na 1:1.

U prvom gemu trećeg, odlučujućeg seta, koji je trajao 10 minuta, Đoković je imao brejk priliku, ali se Federer odbranio i poveo sa 1:0. To mu nije uspelo u trećem gemu kada mu je Đoković sjajnom igrom oduzeo servis. Srpski teniser bio je siguran u tim trenucima i činilo se da će lako privesti meč kraju.

Međutim, kada se to najmanje očekivalo, u devetom gemu, Švajcarac je uspeo da uzme servis Đokoviću, pa je meč otišao u taj brejk.

U tom delu igre, Đoković je bio znatno pribraniji i brzo poveo sa 3:0, pa potom i sa 5:1. Taj brejk je završen rezultatom 7:3, a Đoković je osvojio prvi turnir u 2014. godini nakon čega će smanjiti prednost Španca Rafaela Nadala na ATP listi.

NOVAK ĐOKOVIĆ - RODŽER FEDERER 2:1 (3:6, 6:3, 7:6(3))

00:23 - KRAJ! Đoković je šampion Indijan Velsa po treći put u karijeri!

Gotovo je! Posle dva sata i 12 minuta igre Novak Đoković je osvojio trofej u Indijan Velsu. Ovo je njegov 42. trofej u karijeri, 17. Masters, treći trofej u Indijan Velsu i prva titula u 2014. godini!

00:16 - Taj-brejk za titulu - 6:6

Osvojio je Đoković svoj gem i uveo meč u taj-brejk.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

00:10 - Đoković servirao za meč, Federer se vratio - 5:6

Deža vi polufinala. Đoković je dva puta protiv Iznera servirao za meč, a Amerikanac se vraćao brejkom. Tako je bilo i sada, Federer je stigao do 0:40 na servis Đokovića za meč, a onda iskoristio drugu brejk loptu za izjednačenje. Federer je osvojio 10 od poslednjih 11 poena.

00:04 - Đoković siguran na servisu, Federer vraća istom merom - 5:4

Gde su teniseri bili pre desetak minuta, tu su i sada, sa razlikom da je pred Đokovićem jedan gem do pobede.

23:56 - Đoković čuva brejk prednosti - 4:3

Prilično sigurno Đoković je osvojio svoj servis za 4:2, a potom se gotovo istom merom Federer revanširao.

23:50 - Novak potvrdio brejk - 3:2

Nije bilo baš lagano, ali Đoković je uspeo da potvrdi brejk. Na servis Rodžera Đoković nije uspeo da osvoji nijedan poen, ali njemu je sada najbitnije da sačuva svoj servis.

23:43 - Brejk Đokovića - 2:1

Novak nije iskoristio prvu brejk loptu u prvom gemu ovog seta, nije iskoristio ni prve dve u trećem gemu, ali jeste treću! Federer se odlično branio, prvu brejk loptu sprečio sjajnom forhend dijagonalom, potom i as servisom drugu, ali treću nije mogao.

23:33 - Federer poveo u trećem setu - 0:1

Đoković je ispustio šansu za brejk, Federer je stigao do prednosti u trećem setu.

23:27 - Beker na Tviteru bodri Novaka

Trener Novaka Đokovića Boris Beker dosta je aktivan tokom meča na Tviteru. Nemac je početkom trećeg seta napisao na srpskom "idemo".

23:22 - Đoković osvaja drugi set - 6:3

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

Srpski teniser stigao je do izjednačenja u setovima! Posle 73 minuta igre rezultat u setovima je 1:1. Nije sve počelo po Novaka kako treba, Federer je osvojio prva dva poena, ali je Novak vezao naredna četiri i uveo meč u treći, odlučujući set.

23:19 - Đoković napravio brejk - 5:3

U idealnom trenutku Đoković je stigao do prvog brejka u meču. Posle 66 minuta igre na servis Federera srpski teniser je iskoristio drugu od dve vezane brejk šanse i u narednom gemu će servirati za set.

23:14 - Bez promena, teniseri drže svoj servis - 4:3

Obojica tenisera su sigurna na svoj servis, Đoković je i dalje bez brejk šanse iako je u šestom gemu stigao do izjednačenja 40:40.

23:03 - Period mirnije igre - 3:2

Novak je popravio servis, sve je bliži liniji, ali i dalje ima problem sa bekend paralelom. Još uvek je bez brejk prilike, ali osvaja po dva poena na servis Federera.

22:52 - Novak nije iskoristio loš servis Federera - 2:1

I dalje je Novak bez brejk šanse, a ovog puta je bio blizu pošto je Federer pogodio samo tri od osam prvih servisa. Novak je uhvatio ritam kada servira i to se vidi po ubedljivim gemovima.

22:47 - Đoković prvi put poveo u meču - 1:0

Srpski teniser je osvojio prvi gem u drugom setu. I dalje ima problem sa prvim servisom ali i loš procenat osvajanja poena posle drugog servisa - 5/14 (35%)

22:42 - Svega 31 minut je trajao prvi set - 3:6

Rodžer Federer, Foto: AP
Rodžer Federer, Foto: AP

Švajcarac je neumoljiv u prvom setu. Đoković nije bio ni blizu šanse da dođe do brejk lopte. Švajcarac je maksimalno iskoristio svoj servis i poveo u setovima sa 1:0.

22:37 - Novak ni blizu brejk lopte - 2:5

Đoković je stabilizovao svoj servis i podigao prvi servis na 52% (Federer 73%), ali nikako mu ne ide na servis Švajcarca. Diktira Federer igru, Đoković je u defanzivi i bez brejk prilike.

22:30 - Đoković osvojio prvi gem u meču - 1:4

Novak je osvojio prvi gem u meču. Iako ga prvi servis i dalje ne služi (47% do ovog trenutka), srpski teniser je uspeo da smanji rezultat na 1:3. Federer ne daje Đokoviću šansu za brejk, igra kao u najboljim danima.

22:24 - Loš start Đokovića, Federer osvojio prva tri gema - 0:3

Švajcarac je potvrdio brejk iz prethodnog gema. Volej udarcem završio je gem u kome je izgubio jedan poen.

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

22:22 - Federer osvaja servis Đokovića - 0:2

Izuzetno dug drugi gem u prvom setu pripao je Federeru. Đoković je imao tri šanse da osvoji gem, ali je onda počeo da greši na prvom servisu. Sedam za redom nije pogodio, a Švajcarac je to iskoristio da napravi prvi brejk u meču.

22:14 - Federer osvojio prvi gem u meču - 0:1

Švajcarac je prvi servirao i to uspešno. Novak je osvojio dva poena, ali je Rodžer drugu gem loptu iskoristio za vođstvo.

21:57 - Novak za treću, Federer za petu titulu u kalifornijskoj pustinji

Novak Đoković je na korak od osvajanja treće titule u Indijan Velsu. Srpski teniser je do sada bio prvi 2008. i 2011. godine. Federeru bi večeras mogla da pripadne peta titula u pustinji. Švajcarac je bio najbolji 2004, 2005, 2006 i 2012. godine.

21:45 - Đoković preko Iznera do finala, Federer zbrisao Dolgopolova

Rodžer Federer nije izgubio ni set na putu do finala, a redom su padali Tursunov, Has, Anderson i Dolgopolov. Đoković se više mučio, pa je posle Haneskua, Gonzalesa, Čilića, Benetoa i Džona Iznera u polufinalu morao da dobije u trećem setu.21:44 - Deveto finale između Novaka i Rodžera

Novak Đoković i Rodžer Federer odigrali su do sada 32 meča, a Švajcarac ima blagu prednost sa 17 pobeda naspram 15 trijumfa Đokovića. Biće ovo deveto finale između njih dvojice, a do sada je skor 4-4.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track