ROLAN GAROS: Težak žreb za Đokovića, do finala preko Čilića, Raonića, Conge i Federera
Foto: TANJUG

Održan žreb za drugi grend slem sezone

ROLAN GAROS: Težak žreb za Đokovića, do finala preko Čilića, Raonića, Conge i Federera

Tenis -
Žreb za ovogodišnji Rolan Garos održan je u petak u Parizu

PARIZ - Žreb za ovogodišnji Rolan Garos održan je u petak u Parizu. Drugi grend slem u sezoni na programu je od 25. maja do 13. juna i to je 113. izdanje tog turnira. Titulu u muškoj konkurenciji brani Španac Rafael Nadal, a u ženskoj Amerikanka Serena Vilijams.

Rafael Nadal, Foto: Reuters
Rafael Nadal, Foto: Reuters

TOK ŽREBA12.15 - Jakšić - Hantuhova, Janković - FičmanMlada srpska teniserka Jovana Jakšić u prvoj rundi prvi put igra protiv Slovakinje Danijele Hantuhove, 31. nositeljke. Jelena Janković će na startu odmeriti snage sa Kanađankom Šeron Fičman, ali je već u četvrtfinalu očekuje težak zadatak jer je žreb vodi na drugog favorita Kineskinju Na Li. Jelenu u drugom kolu očekuje susret saboljom iz meča između Amerikanke Ane Tatišvili i Japanke Kurumi Nare. 12.10 - Ivanović - Garsija, Jovanovski - ĐorđiAna Ivanović drugi grend slem otvara duelom protiv 46. igračice na WTA listi Francuskinje Karolin Garsije. To će biti njihov prvi međusobni duel. Istovremeno, Bojana Jovanovski igra protiv 51. teniserke sveta Italijanke Kamile Đorđi i to će takođe biti njihov prvi okršaj. Ivanovićevu u nastavku takmičenja čeka susret sa boljom iz duela između Hrvatice Petre Martić i Ukrajinke Eline Svitoline Ana bi u osmini finala mogla da se sastane sa Čehinjom Petrom Kvitovom, a u četvrtfinalu sa Rumunkom Simonom Halep. S druge strane Bojana u slučaju pobede verovatno ide na Ruskinju Svetlanu Kuznjecovu, koja na startu igra protiv kvalifikantkinje.12.05 - Počeo je žreb u ženskoj konkurencijiRafael Nadal je zadužen za žreb u ženskoj konkurenciji. Na startu je jedino poznato da su Serena Vilijams i Na Li na različitim stranama žreba i da je njihov međusobni meč moguć tek u velikom finalu.12.00 - Nadal na Đineprija, Federer na LackaRafael Nadal u odbranu titule kreće protiv Amerikanca Roberta Đineprija, koji je od organizatora dobio specijalnu pozivnicu. U istoj polovini žreba je i treći nosilac Švajcarac Stanislas Vavrinka, ali je njihov potencijalni duel moguć tek u polufinali. Novak će na putu do velikog finala morati da savlada Švajcarca Rodžera Federera u polufinalu. Federer u prvom kolu igra protil Slovak Lukaša Lacka.

Foto: AP
Foto: AP

11.57 - Težak žreb za NovakaDrugi reket sveta ima težak posao pred sobom. Novak u drugom kolu ide na boljeg iz susreta Šardi - Himeno Traver, dok su mu potom projektovani rivali Hrvat Marin Čilić (treće kolo) i Francuz Žo-Vilfred Conga (osmina finala). Đokovićevi potencijalni rivali u četvrtfinalu su Kanađanin Miloš Raonić, Francuz Žil Simon, Ukrajinac Aleksandr Dolgopolov i Japanac Kei Nišikori. U eventualnom polufinalu protivnici bi mogli da budu Švajcarac Rodžer Federer ili Čeh Tomaš Berdih.11.55 - Lajović na Delbonisa, Đoković na startu protiv SouzeDušan Lajović će u prvom kolu igrati protiv Argentinca Federika Delbonisa. Najbolji srpski teniser startuje protiv Portugalca Žoaa Souze, ali bi već u drugom kolu mogao da se sastane sa Francuzom Žeremijem Šardijem. To će biti drugi duel Srbina i Portugalca, Novak je lako dobio njihov prvi okršaj na prošlogodišnjem US openu. 11.50 - Teniseri su prvi na reduPočinje žreb u muškoj konkurenciji, a za sada je jedino poznato da su dvojica najboljih Nadal i Đoković na različitim stranama žreba i da je njihov međusobni duel moguć tek u velikom finalu.11.45 - Počeo je žreb u ParizuProšlogodišnji šampioni Rolan Garosa Amerikanka Serena Vilijams i Španac Rafael Nadal pomažu prilikom žreba u Parizu.

Rolan Garos 2013. Nadal - Đoković, Foto: AP
Rolan Garos 2013. Nadal - Đoković, Foto: AP

Rolan Garos ove sezone ima posebnu draž s obzirom na to da će Rafael Nadal i Novak Đoković u Parizu ujedno voditi i borbu za prvo mesto na ATP listi.Španac je, proteklih godina, bio neprikosnoven na pariskoj šljaci, na kojoj je, u poslednjih devet godina, pobeđivao čak osam puta. Njegov neverovatan niz prekinuo je samo Švajcarac Rodžer Federer 2009. godine. Međutim, Rafa ove godine u Pariz dolazi posle verovatno najslabije sezone na šljaci u svojoj karijeri. Nadal je u 2014. na svojoj omiljenoj podlozi bio neubedljiv. On je prvo poražen u četvrtfinalu Mastersa u Monte Karlu, da bi isti rezultat ponovio i na turniru u Barseloni, posle čega je trijumfovao na Mastersu u Madridu, ali je potom u finalu Rima, po četvrti put uzastopno, poražen u direktnom okrašaju sa Đokovićem. U takvoj situaciji Novak mu se približio na samo 650 poena razlike, pa bi Nadalov eventualni kiks u Parizu značio i automatsku promenu na vrhu. Naime, ukoliko Španac završi takmičenje pre polufinala Đoković se sigurno vraća na prvo mesto.

Nadal - Đoković, Foto: AP
Nadal - Đoković, Foto: AP

U suprotnom, ako ne bude iznenađenja, Novak će morati da savlada Nadala u velikom finalu ukoliko želi da već posle Rolan Garosa bude ponovo "broj jedan". U slučaju poraza u finalu od nekog drugog tenisera Nadalu je potrebno da Đoković ne dođe do polufinala kako bi sačuvao prvo mesto na ATP listi. Srpski teniser je prošle godine u Parizu eliminisan u polufinalu, što znači da brani 720 poena. S druge strane, Nadal, kao aktuelni šampion, brani 2.000 poena.Đokoviću je ovo jubilarno deseto učešće na Rolan Garosu, a čak pet puta je takmičenje završavao porazom od Nadala, koji ga je 2012. godine dobio i u velikom finalu. Njih dvojica su prošle godine u polufinalu odigrali istorijski meč, po mnogima najbolji na šljaci ikada, koji je Rafa na kraju, posle četiri sata i 37 minuta igre, dobio rezultatom 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7. Novak treću godinu za redom, u Parizu, ima i dodatni motiv jer je to jedini grend slem trofej koji mu nedostaje u karijeri. Nagradni fond Rolan Garosa u 2014. uvećan je za tri miliona evra i iznosiće 25 miliona evra. To znači da će pobednici u obe konkurencije inkasirati po 1,65 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track