(VIDEO) LOŠA UVERTIRA ZA AUSTRALIJAN OPEN: Đoković ispao u četvrtfinalu Dohe od Karlovića
Foto: AP

Prvi turnir u sezoni

(VIDEO) LOŠA UVERTIRA ZA AUSTRALIJAN OPEN: Đoković ispao u četvrtfinalu Dohe od Karlovića

Tenis -
Karlović će u borbi za finale igrati protiv Davida Ferera koji je savladao Dastina Brauna

DOHA - Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da se plasira u polufinale ATP turnira u Dohi pošto je u četvrtfinalu izgubio od hrvatskog igrača Iva Karlovića sa 2:1 (6:7, 7:6, 6:4).

Karlović će u borbi za finale igraće protiv Španca Davida Ferera koji je savladao Dastina Brauna sa 6:2, 6:2.

U duelu protiv trenutno 57. tenisera na ATP listi favorizovani Đoković poražen je posle velike i izjednačene, puna dva sata i 15 minuta duge borbe.

Srpski teniser nije posebno podbacio u odnosu na to koliko je Karlović pokazao u susretu dva, inače, dobra prijatelja.

Tridesetpetogodišnji hrvatski veteran odigrao je možda i najbolji meč u karijeri i slavio je potpuno zasluženo, znalački koristeći svoje najjače oružje - ubitačan servis.

Upravo su projektili iz servisa odlučili pobednika, jer Đoković danas nije uspevao da parira na pravi način i zaustavi raspoloženog i motivisanog protivnika.

Možda je u drugom setu mogao da prelomi borbu, ali je Karlović bio na visini zadatka, ne posustajući u odlučujućim trenucima.

Bila je ovo druga pobeda hrvatskog tenisera nad Đokovićem u njihovom trećem međusobnom meču.

Oba prethodna odigrali su još 2008. godine, u Madridu je slavio Karlović, a u Hamburgu Đoković.

Karlovićev protivnik u borbi za finale biće Španac David Ferer, trenutno 10. na ATP listi, koji je ranije danas sigurno slavio protiv Nemca Dastina Brauna (6:2, 6:2).

Kasnije večeras Đoković bi trebalo da u paru sa Filipom Krajinovićem odigra i polufinalni meč u konkurenciji dublova, a njihovi protivnici su Španac Rafael Nadal i Argentinac Huan Monako.

Turnir u prestonici Katara igra se za ukupan nagradni fond od 1,22 miliona dolara.

Ivo Karlović, Foto: Fonet
Ivo Karlović, Foto: Fonet

TOK MEČA1. SETNovak je osvojio prvi gem u meču na svoj servis. Đoković se malo namučio, ali je ipak uspeo da dođe do prvog gema. Karlović je potom lako osvojio gem na svoj servis. U prvih pet gemova nije bilo brejkova u meču. Igrači su osvajali gemove na svoje servise. Igralo se gem za gem, a posle pola sata bilo je 5:5. Teniseri su potom lako osvojila još po jedan gem na svoj servis, a pobednik prvog seta morao je da bude odlučen u taj-brejku. Đoković je prvi set dobio prvi set 7:6 (2).

2. SET

Karlović je i drugi set otvorio jakim i preciznim servisima za 1:0, a odgovor je brzo stigao za 1:1.

Đoković je imao 15:30 na servis Karlovića u trećem gemu, ali nije uspeo da stekne priliku da ga i osvoji, međutim ubrzo je uspeo da izjednači na 2:2.

Srpski teniser je dobro otvorio peti gem u ovom setu, osvojio dva poena, ali ponovo nije uspeo da stigne do šanse za brejk. Karlović je poveo sa 3:2.

Novak se mučio u šestom gemu. Nije iskoristo prvu gem loptu pošto je Karlović stigao do 40:40, ali je vezao dva poena za 3:3.

Ništa novo u Dohi, i Đoković i Karlović drže svoj servis - 4:4.

Karlović sa nulom dobija deveti gem za 5:4. U gemu koji je morao da dobije Đoković je odigrao maksimalno koncentrisan i osvojio ga za izjednačenje 5:5.

As servisom Karlović je dobio šesti gem i poveo sa 6:5. Ponovo taj-brejk. Đoković je dobro servirao u 12. gemu i izborio šansu da meč završi posle 13. gema.

Do 5:5 u poenima sve je funkcionisalo kako treba, da bi onda Karlović napravio brejk poen. Servirao je pri rezultatu 6:5 za set, ali je Đoković uspeo da osvoji poen i produži set. Međutim, set je trajao još malo, jer je Karlović vezao dva poena, drugi na servis Novaka i izjednačio na 1:1 u setovima.

3. SET

Prva četiri gema nisu donela previše uzbuđenja, ali peti jeste. Posle 2:2, Đoković je servirao ali je Karlović stigao do brejk šanse. Ipak, srpski teniser uspešno je napao za izjednačenje, potom je oštro zamerio nekom iz publike zbog dobacivanja, da bi u naredna dva poena bio perfektan za vođstvo 3:2.

As servisom, bez izgubljenog poena Karlović je izjednačio na 3:3.

Prvi brejk na meču viđen je u sedmom gemu. Karlović je dobro parirao Đokoviću, koji se čak dva puta okliznuo tokom pojedinih poena u ovom gemu. Na kraju je fantastičnom forhend paralelom prošao Đokovića koji je krenuo ka mreži i poveo sa 4:3.

Karlović je bez većih problema potvrtdio brejk i poveo sa 5:3, a Đoković je uz malo muka smanjio na 5:4.

http://www.youtube.com/watch?v=JZKE8K0kXsE

Foto: AP
Foto: AP

Đoković je do četvrtfinala stigao pošto je u prvom kolu pobedio zemljaka Dušana Lajovića, a potom i Ukrajinca Sergeja Stahovskog. Đoković i Karlović do sada su igrali dva puta i rezultat je izjadnačen - 1:1. Oba meča odigrana su 2008. godine, Novak je pobedio na Mastersu u Hamburgu - 7:6 (7:3), 6:3, dok je poražen u Madridu sa 7:6 (7:4), 7:6 (7:5).Turnir u glavnom gradu Katara igra se za ukupan nagradni fond od 1,22 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track