(VIDEO) GREŠKAMA U PORAZ: Đoković izgubio od Federera, protiv Berdiha za polufinale
Foto: Reuters

ATP finale u Londonu

(VIDEO) GREŠKAMA U PORAZ: Đoković izgubio od Federera, protiv Berdiha za polufinale

Tenis -
Srpski teniser Novak Đoković poražen je od Švajcarca Rodžera Federera 5:7, 2:6 u meču drugog kola grupe "Sten Smit" na završnom Mastersu sezone.

Sada Federer vodi na tabeli grupe sa maksimalnim učinkom 2-0. On je večerašnjom pobedom obezbedio plasman u polufinale. Đoković i Kei Nišikori imaju skor 1-1, a Tomaš Berdih 0-2. Prvi reket sveta bi pobedom u trećem kolu u četvrtak nad Berdihom overio prolazak među četiri najbolja. Takođe, u nekim varijantama i sa porazom bi prošao dalje.

Ovo je prvi poraz Đokovića još od avgusta. On je imao priliku da prvi put stekne prednost u međusobnim duelima nad Federerom, ali ju je propustio, pa Švajcarac opet vodi - 22:21.

Meč u londonskoj "O2 areni" trajao je samo 77 minuta.

Đoković je u prvom gemu imao brejk šansu, koju nije realizovao. U narednih deset gemova serveri su bili sigurni, a onda je treći reket sveta iskoristio svoju priliku - napravio je brejk za 7:5. Nije se Federer na tome zaustavio, vezao je ukupno četiri gema i u drugom setu poveo 2:0. Međutim, najbolji svetski teniser je odmah uzvratio - 2:2. Ipak, Srbin je u nastavku mnogo grešio i dozvolio velikom rivalu da ponovo napravi seriju od četiri gema, samim tim i dobije meč.

"Na oko" nije Federer bio toliko bolji koliko govori rezultat. Ni statistički gledano Đoković nije bio mnogo slabiji - imao je sedam vinera manje (12-19) i tri neiznuđene greške više (22-19).

Đoković je završni Masters (ranije se zvao Masters kup, a sada ATP finale) osvajao četiri puta, i to 2008. i prethodne tri godine, a Federer je najbolji bio čak šest puta (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011).

TOK MEČA:

Drugi set:

2:6 - Federer je napravio još jedan brejk. Iskoristio je drugu meč loptu.

2:5 - Švajcarac je potvrdio brejk osvojivši gem bez izgubljenog poena.

2:4 - Još jedan brejk Federera! Novak je osvojio samo jedan poen. Mnogo je grešio Đoković u ovom gemu, naročito iz bekhenda, a upravo tim udarcem je, doduše uz pomoć mreže, Federer došao do svog trećeg brejka na meču, a drugog u ovom setu.

2:3 - Posle razmenjenih brejkova, meč se vraća u kolotečinu. Svako dobija svoj servis.

2:2 - Potvrdio je Novak ribrejk. Sjajnim vinerom je završio gem.

1:2 - Odmah ribrejk! Bilo je 15:40, Đoković je iskoristio drugu priliku nateravši Federera na grešku.

0:2 - Brejk Federera! Đoković je u velikoj krizi. Švajcarac je stigao do tri vezane brejk lopte, a iskoristio je treću za brejk. Ovo je četvrti uzastopni gem koji je dobio Rodžer.

0:1 - Federer je nastavio sa sjajnim servisima. Federer gađa Đokovićevu bekhend stranu i za sada ima uspeha u tome.

Prvi set:

5:7 - Federer je napravio brejk, samim tim dobio prvi set! Švajcarac nije iskoristio svoju prvu brejk loptu na meču na 30:40, Novak je zatim imao gem loptu, ali je Rodžer napravio preokret i fenomenalnim poluvolejem završio ovaj set.

5:6 - Opet isto...

5:5 - Obojica imaju procenat ubačenog prvog servisa veći od 70 odsto. Zato je i logično da brejk lopti, posle one jedine u uvodnom gemu, nema ni u najavi.

4:4 - Sada Đoković ni poen nije izgubio...

3:4 - Ništa se ne menja. Serveri, u ovom slučaju Federer, sigurni.

3:3 - Zapretio je Federer - 15:30. Međutim, Novak je osvojio naredna tri poena.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

2:3 - Kao i u prethodnom gemu na servis Federera, i sada je bilo 40:0, pa 40:30, a onda je Švajcarac odservirao as.

2:2 - Srpski igrač i dalje nema problema na svoj servis.

1:2 - Rodžer je napravio prvu duplu servis grešku, kojom mu je Novak prišao na 40:30, ali je onda usledio odličan servis.

21:21 - U "O2 areni je i Novakov trener Marjan Vajda.

1:1 - Prvi reket sveta je osvojio prvi gem na svoj servis, bez većih problema.

0:1 - Novak je odmah došao do brejk lopte (30:40), ali je nije iskoristio. Švajcarac je, kada mu je bilo najpotrebnije, dobro servirao i na kraju asom stavio tačku na prvi gem.

21:06 - Švajcarac je imao pravo biranja - birao je da prvi servira.

21:03 - Evo i Đokovića na terenu. I on je dobio ovacije.

21:02 - Federer izlazi na teren, dobija veliki aplauz.

20:46 - I "O2 arena" je uz Francusku i Pariz, odnosno žrtve terorističkih napada.

20:43 - "Uvek smo terali jedan drugoga na najbolji tenis. Od ovog drugog svako od nas zahteva potpuni fokus i posvećenost i to drastično povećava kvalitet mečeva. Zbog toga je Federer to što jeste", rekao je Đoković.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20:36 - Novak u riznici ima deset gren slem trofeja, a Rodžer 17, što je najviše u istoriji muškog tenisa, ali je u poslednjih pet godina osvojio samo jedan (Vimbldon 2012).

20:33 - Ovo je čak sedmi duel Đokovića i Federera ove godine. Srbin vodi 4:2. Novak je pobeđivao u Indijan Velsu, Rimu, Vimbldonu i na US openu, a Rodžer u Dubaiju i Sinsinatiju. Srbin je dobio četiri od njihovih poslednjih pet mečeva.

20:27 - Kei Nišikori je posle velike borbe savladao Tomaša Berdiha u prvom meču drugog kola grupe "Sten Smit" 7:5, 3:6, 6:3 i nadu da može do polufinala mu sveo na teoriju.

20:25 - Evo treninga Novaka Đokovića pred meč sa Federerom:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track