(VIDEO) TENISKI KLASIK: Novak Đoković - Rafael Nadal, 46. čin najvećeg rivalstva
Foto: Fonet

Bitka za finale završnog Mastersa

(VIDEO) TENISKI KLASIK: Novak Đoković - Rafael Nadal, 46. čin najvećeg rivalstva

Tenis -
Srpski teniser Novak Đoković i španski Rafael Nadal igraće u subotu u 15 sati polufinale ATP finala u Londonu.

Đoković je među četiri najbolja na završnom Mastersu sezone stigao kao drugoplasiranu u grupi "Sten Smit" sa učnikom od dve pobede i jednog poraza. Savladao je Keija Nišikorija (6:1, 6:1) i Tomaša Berdiha (6:3, 7:5), a izgubio je u drugom kolu od Rodžera Federera (5:7, 2:6).

Nadal je takmičenje u grupi "Ilie Nastase" završio sa maksimalnim učinkom. Danas je pobedio Davida Ferera 6:7, 6:3, 6:4 u meču bez rezultatskog značaja, jer je Rafa posle trijuma u uvodna dva kola već bio obezbedio "pol-poziciju". On je bio bolji od Stena Vavrinke 6:3, 6:2 i Endija Mareja 6:4, 6:1.

Dakle, više je nego očigledno da Rafael Nadal sve više liči na sebe iz dana kada je harao svetskim tenisom. Svestan je toga i Novak Đoković,.

"Činjenica je da Nadal igra sve bolje i da nivo njegove igre raste još od US opena. Vidi se da ponovo ima sigurnost u igri i da se dobro oseća na terenu. Manje promašuje, sigurnije servira, bolje koristi svoj forhend", rekao je prvi reket sveta.

Španac je bio skroman pred sutrašnji meč.

"Biće teško igrati protiv nekog ko igra bolje od tebe. Ovo je nova šansa da se nadmećem sa najboljima, da vidim da li sam opet sposoban za najviši nivo. Protiv Novaka znam šta bi trebalo da radim, ali znam i da je vrlo teško to izvesti. Moram biti agresivan i psihološki jak. Naravno, voleo bih i da osvojim završni Masters. Videćemo, na meni je da se borim", rekao je Nadal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Đoković i Nadal sastajali su se 45 puta, a Španac je zabeležio jednu pobedu više - 23:22. Novak ima šansu da se izjednači sa Rafom i dođe na korak od pete titule na ATP finalima, a četvrte uzastopne.

Njih dvojica su odigrali najviše međusobnih duela od svih rivala u "open eri".

Srbin i Španac odigrali su tri meča ove godine i sve ih dobio najbolji teniser sveta - u Monte Karlu, na Rolan Garosu i u Pekingu. Dakle, dva puta na šljaci, Nadalovoj omiljenoj podlozi. Poslednju trijumf nad Novakom, Rafa je zabeležio u finalu prošlogodišnjeg Rolan Garosa, što mu je jedini uspeh u njihovih poslednjih osam mečeva.

Na gren slemovima su se sreli 13 puta (9:4 za Nadala), u gren slem finalima sedam puta (3:4 za Nadala), a u završnim predstavama svih turnira 23 puta (13:10 za Đokovića).

Njihovo finale na Australijan openu 2012. godine je najduže finale na gren slem turnirima, a smatra se i jednim od najboljih. Dobio ga je Đoković 3:2.

Nadal je trenutno peti teniser sveta. Zanimljivo završni Masters nikada nije osvojio!

Sigurno je samo da će ljubitelji tenisa uživati dok budu gledali sutrašnji duel u londonskoj "O2 areni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track