OVAKO SE NAMEŠTA U TENISU: Policija pronašla prepisku između kladioničara i igrača!
Foto: Profimedia

Novi detalji

OVAKO SE NAMEŠTA U TENISU: Policija pronašla prepisku između kladioničara i igrača!

Tenis -
Teniska federacija Italije avgusta prošle godine doživotno je suspendovala Danijela Braćalija i Potita Staraćea zbog nameštanja mečeva.

Italijanska federacija sprovela je sopstvenu istragu, pošto su sudske vlasti u Kremoni presrele telefonske i internet razgovore Braćalija i Staraćea. Njih dvojica su takođe, suočena sa optužbom za kriminalno udruživanje.

Kako je tada prenela agencija AP, Braćali je 2007. u razgovaru sa jednim knjigovođom - koji je uhapsen 2011, ugovarao nameštanje meča u Njuportu. Iste godine jedan kladioničar je uhapšen, pošto je rekao da je Staraće pristao da proda finalni meč u Kazablanki - koji je dobio Španac Pablo Anduhar sa 6:1, 6:2.

Uprkos tome što je Bruni bio u kućnom pritvoru nakon što je proglašen krivim za nameštanje fudbalskih utakmica, on je uspeo da organizuje nameštanje i raznih teniskih mečeva. Sa igračima je komunicirao putem Skajpa, a nudio im je između 50 i 70 hiljada evra po meču.

Prvi koga je uvukao u spletke je bio Danijele Braćali. Italijanski teniser je bio 49. igrač ATP tura, a Bruni mu je predložio da namesti meč na američkom turniru u Njuportu. Kladioničar je istakao da je jako bitno da Braćali pobedi u prvom setu i napravi brejk u drugom, da bi potom izgubio.

"Da li bi bilo moguće da to uradiš, u tom slučaju bih ti dao mnogo više nego što smo se dogovorili", glasila je Brunova poruka, koju je Danijele prvobitno odbio, da bi se potom cena povisila.

"OK, onda bih mogao da ti dam 50 hiljada za početak, ukoliko pobediš u prvom setu i onda izgubiš druga dva. A ako se predomisliš i prihvatiš moju opciju, dao bih ti oko 60 hiljada".

"90% je šansa da se neću predomisliti oko toga, ali ako se desi, javiću ti" rekao je Danijele.

Ovaj aranžman je trajao do 2011. godine, kada je Bruno uhapšen, a otkrilo se da je pokušao da pokvari još mnogo domaćih i stranih tenisera.

Bruno je ponudio sunarodniku novac da izgubi i meč na Roland Garosu i za to bi mu platio 50 hiljada evra. Međutim. Braćali je pre meča pozvao oca i sve mu priznao, nakon čega ga je on posavetovao da to ne radi, jer će tako izdati svoje navijače. Danijele se složio i pobedio na meču.

Još jedan koji je poklekao pred Brunom je bio i Potito Staraće, kojeg je kladioničar "kupio" 2007. godine za 30 do 50 hiljada evra po meču. Kupljene su i posebne SIM kartice za ove tenisere, koji su tako mogli da pričaju o nameštanju, a da se ne plaše da će biti uhapšeni.

U računarima koje je policija konfiskovala, pronađeni su podaci o nameštanju 30 utakmica, među kojima su i Roland Garos i Vimbldon, ali tužilaštvo za sada je apsolutno sigurno samo za dva.

"Prvi meč se igrao u maju 2009. godine. Manilo Bruni je ponudio Staracu 50 hiljada evra da izgubi od Nemca Danijela Brandsa. Kockari su koristili više različitih računa da uplate novac na meč, kako bi izbegli sumnju. Međutim, nekoliko kladionica je ipak odlučilo da ne isplati sav dobitak, jer su "namirisali" nameštaljku, pa su zaradili samo 20 hiljada evra" navodi se u izveštaju.

Drugi meč se odigrao 2011. godine u aprliu, a Starace se suočio sa Špancem Danijelom Gimeno-Traverom u Barseloni. Ponuđeno mu je 25 hiljada da izgubi, ali duplo više ako osvoji prvi set pa izgubi druga dva. On je zbog povrede napustio ovaj duel, nakon što je osvojio prvi set.

Ipak, najveći novac koji je Starace predao je bio ATP finale u Kazablanci. Italijan je prihvatio ponudu od 300 hiljada evra da preda taj meč. I dok najveće agencije nisu želele još uvek ništa da preuzimaju, Italijanska teniska federacija je na osnovu ovih dokaza, 2015. godine doživotno suspendovala ova dva tenisera.Policijska operacija „Poslednja opklada” dovela je do istrage protiv više od 100 osoba u Italiji od sredine 2011. godine. Braćali je specijalista za dublove, dok je Staraće na 272. mestu u singlu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track