AUSTRALIJA, PARIZ, LONDON: Evo kada i kako bi Đoković mogao da svrgne Mareja i vrati se na ATP tron
Foto: Reuters

Matematika

AUSTRALIJA, PARIZ, LONDON: Evo kada i kako bi Đoković mogao da svrgne Mareja i vrati se na ATP tron

Tenis -

Najbolji srpski teniser nije uspeo da u finalu završnog Mastersa sezone savlada Britanca Endija Mareja i već sada se vrati na vrh ATP liste, ali će to svakako pokušati u godini koja sledi.

Na startu 2017. godine, Novak Đoković brani 250 poena, koje je osvojio na turniru u Dohi i jasno je da će trku za Marejem uspešno nastaviti samo ukoliko trijumfuje u Kataru.

Pod uslovom da Britanac ne odigra nijedan turnir pred Australijan open (što je do sada bila česta praksa), a Đoković odbrani poene u Dohi, pred početak turnira u Melburnu, razlika bi ostala 905 poena.Omiljeni Gren slem Novaka, prva je prilika da ponovo postane najbolji teniser sveta, ali je činjenica da ovako nešto nije realno da se dogodi. Naime, Đoković brani 2000 poena u Australiji (pošto je osvojio ovaj turnir prošle sezone), dok je Endi igrao finale i brani 1200 poena. Da bi Novak ponovo postao prvi teniser sveta, morao bi da osvoji sedmu titulu u Melburnu, a da Škot ispadne pre četvrtfinala.

Sledi turnir u Madridu, na kome je Đoković pobedio Mareja u finalu, što znači, da Nole brani 1000 poena, a Endi 600. U Rimu je bila obratna situacija, Škot je pobedio Novaka u finalu, pa znači da u prestonici Rima, on brani 1000, a Novak 600 poena. Novo sumiranje - recimo da je hipotetički Novak osvojio sva tri turnira i u sva tri finala pobedio Endija, prednost Škota bi se značajno smanjila na svega 90 poena zaostatka.Sledi Rolan Garos, na kome Novak brani 2000 poena, a Marej brani finale i 1200 poena. S obzirom da bi u tom trenutku prednost Đokovića bila samo 90 poena, Novak bi ponovo bio prvi teniser sveta, ukoliko bi uspeo da odbrani trofej u Parizu, a Marej ispadne pre finala.

Poeni koje teniseri osvajaju u Dejvis Kup takmičenju, nisu računati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track