(VIDEO) ŠARAPOVA POSVAĐALA TENISKI SVET: Evo zbog koga neće nastupiti na Rolan Garosu
Foto: Fonet

Bez Rolan Garosa

(VIDEO) ŠARAPOVA POSVAĐALA TENISKI SVET: Evo zbog koga neće nastupiti na Rolan Garosu

Tenis -

Ruska teniserka Marija Šarapova neće učestvovati na ovogodišnjem Rolan Garosu, pošto je Teniski savez Francuske odlučio da joj ne dodeli specijalnu pozivnicu zbog njene suspenzije zbog dopinga.

'Ja sam odlučio da Marija Šarapova ne dobije 'vajl kard'. Veoma mi je žao zbog Marije, zbog njenih navijača. Oni će verovatno biti razočarani, ona će biti veoma razočarana. Ali, to je moja odgovornost, moja misija je da zaštitim igru i visoke standarde igre', rekao je predsednik Teniskog saveza Francuske Bernar Žudičeli.

Šarapova se prošlog meseca vratila tenisu nakon 15 meseci suspenzije zbog dopinga.

'Specijalna pozivnica može da se dobije zbog pauze zbog povrede, ne može biti džoker za povratak posle dopinga', rekao je Žudičeli u uživom obraćanju na Fejsbuku.

'Znam da će dosta ljudi biti razočarani ovom odlukom, ali Rolan Garos, zajedno sa svom ostalim grend slem, ATP i WTA turnirima, ulaže velike napore u borbi protiv dopinga. Bilo bi nezamislivo da je odluka bila drugačija', dodao je on.

Žudičeli je naveo da je lično u telefonskom razgovoru saopštio Ruskinji svoju odluku.

Šarapova je Rolan Garos osvajala dva puta, 2012. i 2014. godine.

Zahvaljujući specijalnim pozivnicama ona je učestvovala na dva turnira, ali je i dalje nije medju prvih 200 teniserki sveta, tako da nema prava da učestvuje u kvalifikacijama na drugom grend slem turniru u sezoni.

Direktor Ženske teniske asocijacije (WTA) Stiv Simon je rekao da se ne slaže sa odlukom i obrazloženjem Teniskog saveza Francuske.

'Ona je odlužila kaznu i ne mogu da podržim odluku da ne dobije specijalnu pozivnicu. Ne postoje osnove za kažnjavanje izvan sankcija konačnih odluka po ovom pitanju', rekao je Simon.

Otvoreno prvenstvo Francuske počinje 28. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track