OD JELENE GENČIĆ DO AGASIJA: Evo ko je trenirao Novaka Đokovića
Novak Đoković, Foto: Foto: Reuters

Srpski teniser sa Amerikancem nastavlja pohod ka rolan garosu

OD JELENE GENČIĆ DO AGASIJA: Evo ko je trenirao Novaka Đokovića

Tenis -

Srpski teniser Novak Đoković imao sreće da kroz celu svoju karijeru uvek ima dobre trenere i da su oni umnogome pomogli da Nole postane jedan od najboljih igrača svih vremena. Sve je krenulo od Jelene Genčić davne 1993. godine na Kopaoniku, koja je odmah u Đokoviću videla da se radi o neverovatnom talentu, predviđajući mu da će bit igrač koji će obeležiti svetski tenis. Posle toga je drugi reket sveta otišao na akademiju Nikole Pilića u Minhen u kojoj je proveo četiri godina. Definitivno se može reći da je to bio odličan potez našeg igrača, i prekretnica u njegovoj karijeri. U periodu posle odlaska sa akademije, menjali su se Dejan Petrović, i Italijan Rikardo Pjati, da bi od 2006. godine njegov trener postao Slovak Marjan Vajda sa kojim je bio do pre mesec dana. Od 2013, brigu o njemu zajedno su vodili Boris Beker i Vajda, a sadašanji trener mu je teniska legenda Andrea Agasi.

Svi Novakovi treneri: Jelena Genčić (1993-99): Prvi trener Novaka Đokovića, koja je pored njega još trenirala Moniku Seleš, Ivu Majoli, Gorana Ivaniševića, ali kako je sama rekla najveći uspeh je taj što je trenirala Noleta, za koga je rekla da već na startu da će biti veliki teniser

foto: Foto: Fonet/AP

Nikola Pilić (1999-2003): Izuzetno važna odluka Novaka Đokovića je bila da brigu o njemu preuzme Nikola Pilić i da ode kod njega na akademiju. Pilić je vodio računa o Noletu dok je on igrao u juniorskoj konkrenciji gde je takođe dominirao. Dejan Petrović (2004-05). Jedan period o njemu je vodio računa i Dejan Petrović, međutim njihova saradnja se brzo završila. Rikardo Pjati (2005): Italijanski stručnjak je istovremeno trenirao Novaka Đokovića i Ivana Ljubičića 2005. godine, a zbog hrvatskog tenisera je odlučio da prekine saradnju sa našim igračem. Marjan Vajda (2006-17): Trener koji je obeležio karijeru Novaka Đokovića sa njim je radio od 2006. do 2017. godine i Novak je sa njim uspeo da osvoji čak 12 grend slemova. Njihova saradnja je prekinuta pre mesec dana, posle turnira u Monte Karlu.

foto: Foto: Fonet/AP

Mark Vudford (2007). Vudford je tu bio pomoćnik Marjan Vajdi, ali posle godinu dana Novak je odlučio da se zahvali Vudfordu i nastavi da radi samo sa Vajdom. Tod Martin (2009-10): Kratak period Amerikanac je od avgusta 2009. do aprila 2010. godine trenirao Noleta, ali ta saradnja prekinuta na zahtev našeg igrača.

Boris Beker (2013-16): Nemački trener je Novaku Đokoviću dosta pomogao na psiholškom planu i sa njim je uspeo da osvoji čak pet grend slomova. Nema dileme da Bekeru pripadaju velike zasluge za sve što je postigao srpski teniser.

foto: Foto: Profimedia

Andrea Agasi (2017): Amerikanac je počeo saradnju sa Noletom na početku ovogodišnjeg Rolan Garosa, sa željom da se vrati na svetski tron koji je izgubio krajem prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track