Novak i Rodžer skupljaju vimbldonske peškire
Foto: REUTERS

tradicija

Novak i Rodžer skupljaju vimbldonske peškire

Tenis -
Endi Marej ih baca u publiku, a Novak ih sakuplja i to i ne krije. Rodžer Federer svaki put odvoji dva peškira koja ponese sa sobom u Švajcarsku

LONDON - Poznat kao hram tradicije, turnir u Vimbldonu je na kraju ipak morao da odustane od primene jednog od svojih pravila s ozbirom na to da je ono, uprkos upozorenjima, bilo slabo poštovano među teniserima.Reč je o "politici vraćanja peškira".

Dosad su teniseri bili zamoljeni da sa sobom ne odnose zvanične peškire i da izbegavaju da ih bacaju u publiku nakon meča, ali je "All England Lawn Tennis Club", koji organizuje čuveni turnir na travi u Vimdlonu, rešio da donekle ublaži ovo pravilo.

"Naravno da bismo voleli da nam vrate što više peškira. Ali, neće biti propast sveta ako zafali nekoliko njih", kaže Džoni Perkins, portparol mistkog londonskog kluba.Ovaj rekvizit, koji teniserima služi za brisanje znoja tokom igre, ima posebnu draž za igrače kao suvenir ili amajlija, objašnjava on.

"Proizvodimo dve vrste peškira. Muškarcima menjamo boju svake treće godine, dok žene dobijaju nove peškire svake godine. Teniserkama je teže udovoljiti, zato češće menjamo dizajn proizvoda koji su im namenjeni", objašnjava Akil Gindal, direktor kompanije "Welspun" koja je zadužena za proizvodnju vimbldonskih peškira.

Peškiri koštaju 33 evra komad, a organizatori turnira u Londonu svake godine naručuju 100.000 komada, od kojih je 6.000 namenjeno teniserima.Prilikom svakog meča, teniseri dobijaju po dva peškira.Iako bi trebalo da budu vraćeni, polovina peškira obično "nestane".

"Neću reći da ih kradu. Jednostavno ih ne vraćaju", kazao je jedan od portparola Vimbldona listu "Tajms of Indija".

Endi Marej ih obično baca u publiku, a Novak Đoković ih sakuplja i to i ne krije."To je najvažniji turnir, a boje su im tako lepe", izjavio je jednom prilikom srpski teniser.

Rodžer Federer svaki put odvoji dva peškira koja ponese sa sobom u Švajcarsku. "Ostale poklanjam", priznaje Švajcarac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track