NOVAK KAO LAV! POSLEDNJIM ATOMIMA SNAGE DO POBEDE: Đoković se namučio, ali posle preokreta pobedio Basilašvilija (VIDEO)
Foto: Beta

U POLUFINALU SA BAUTISTOM AGUTOM

NOVAK KAO LAV! POSLEDNJIM ATOMIMA SNAGE DO POBEDE: Đoković se namučio, ali posle preokreta pobedio Basilašvilija (VIDEO)

Tenis -

Prvi reket sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale turnira u Dohi, jer je u četvrtfinalu pobedio Nikoloza Basilašvilija - 4:6, 6:3, 6:4.

Srpski teniser će se sutra za finale boriti sa Špancem Robertom Bautistom Agutom, koji je savladao Švajcarca Stena Vavrinku - 6:4, 6:4.

Današnji Novakov meč sa 21. igračem sveta u velikoj meri je ličio na jučerašnji protiv Martona Fučoviča. Kao i Mađar, i Gruzin je bolje počeo meč i osvojio prvi set, a u oba slučaja je Đoković napravio preokret.

Đoković ponovo nije igrao na željenom nivou. Daleko je od igre koja ga je u drugoj polovini 2018. godine vratila na svetski teniski presto.

Nole se naročito u početku loše kretao, promašivao čak i lake udarce, servis ga nije služio... Basilašvili, teniser u usponu, to je iskoristio, napravio dva brejka i poveo 4:1. Srbin je vratio jedan, ali to nije bilo dovoljno, pa je Gruzin poveo (6:4).

Najbolji svetski teniser se probudio na vreme. Istina, i dalje nije blistao, ali je brejk prednosti stečen na početku drugog seta (2:0) uspeo je da pretvori u izjednačenje (6:4).

Kako je vreme u trećem setu odmicalo, Novak je delovao sve umornije. Utisak je bio da je crpeo poslednje atome snage da slomi rivala. I uspeo je.

Đoković je u uvodu odlučujućeg seta napravio brejk, ali ga odmah zatim i pretrpeo (1:1). Međutim, kada je rivalu ponovo oduzeo servis za 3:2, za Basilašvija više nije bilo povratka. Srpski teniser je bez problema priveo meč kraju.

Bio je to njihov drugi susret i drugi trijumf Srbina. Prethodno su se sreli prošle godine u Rimu (6:4, 6:2).

Još dva koraka za Novaka do treće titule u Dohi...

Đoković i Bautista Agut, trenutno 24. igrač sveta, sastajali su se osam puta, Španac je pobedio samo jednom, i to 2016. u Šangaju. Novak je dobio pet mečeva pre toga i dva posle toga, 2017. u Rimu i 2018. na Rolan Garosu.

TOK MEČA:

Treći set - 6:4:

6:4 - KRAJ!

5:4 - Gruzin ostaje u meču, ali sada Đoković servira za pobedu.

5:3 - Uspeva Novak da sačuva servis i dođe na korak od trijumfa.

4:3 - Basilašvili dobija gem na svoj servis, ali i dalje ima brejk "minusa".

4:2 - Novak je na izmaku snaga, ali je uspeo da potvrdi brejk.

3:2 - BREJK! Đoković crpi poslednje atome snage da slomi rivala. Imao je 0:30, Gruzin je stigao do 30:30, ali je Novak dobio sledeća dva poena i drugi put u trećem setu ima brejk prednosti.

2:2 - Dobro je Nole servirao u ovom gemu i lako ga dobio.

foto: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

1:2 - Gruzin lako dolazi do gema sa samo jednim izguboljenim poenom.

1:1 - BREJK! Basilašvili odmah vraća brejk, i to bez uzgubljenog poena! Novak deluje prilično umorno.

1:0 - BREJK! Novak pravi veliku prednost na startu trećeg seta! Izborio se za dve brejk lopte, Basilašvili je spasao prvu, a onda je posle 32 razmenjena udarca Đoković osvojio poen i gem!

Drugi set - 6:3:

6:3 - Novak dobija drugi set! Ali kakav je ovo gem bio! Đokovića nije išao prvi servis, Basilašvili je to iskoristio da dođe do brejk lopte, a onda je usledio najduži poen na meču. Posle 33 razmene gruzijski teniser je napravio neiznuđenu grešku! U nastavku je Srbin lako dobio još dva poena.

5:3 - Gruzin dobija gem na svoj servis, ali u sledećem Novak ima priliku da izjednači u setovima.

5:2 - Srbin igra sve bolje, asom je stavio tačku na ovaj gem.

4:2 - Ne predaje se Basilašvili, nastavlja da prati Đokovića.

4:1 - Zapretio je Gruzin, bilo je 15:30, ali je Novak dodao gas i na kraju bez drame dobio gem.

3:1 - Basilašvili se upisao u drugom setu, osvojio je gem bez izgubljenog poena.

3:0 - Novak je spasao brejk loptu koju je duplom greškom poklonio svom protivniku. Ipak kada je to bilo najpotrebnije Đoković je dodao gas i uspeo da overi brejk iz prošlog gema.

2:0 - BREJK! Đoković počinje da liči na sebe. Iskoristio je nešto slabije servise rivala i stekao prednost u drugom setu.

1:0 - Novak bez izgubljenog poena osvaja prvi gem drugog seta.

Prvi set - 4:6:

foto: Printscreen

4:6 - Basilašvili dobija prvi set... Zasluženo...

4:5 - Drugi u nizu gemova koji Novak dobija bez muke na svoj servis. Igra je na kratko bila prekinuta zbog nediscipline jednog navijača, koji je odstranjen sa tribine. To, međutim, nije poremetilo srpskog igrača. U sledećem gemu Gruzin servira za prvi set.

foto: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

3:5 - Imao je Đoković šansu da vrati i drugi brejk, ali je nije iskoristio. Od 40:15 Novak je osvojio tri uzastopna poena (jedan uz pomoć čelendža), ali je onda stao, pa je Gruzin dobio gem i sačuvao prednost. Nesporno da se srpski teniser bori, ali je ova igra daleko od one koja ga je vratila na vrh ATP liste.

3:4 - Prvi gem koji srpski teniser dobija bez problema. Napravio je duplu servis grešku na startu, a onda vezao četiri poena.

2:4 - BREJK! Đoković vraća jedan brejk! Istina, dobio ga je na poklon od Gruzina. Imao je Novak dve vezane brejk lopte, prvu nije iskoristio, a delovalo je da neće ni drugu, jer je Basilašvili imao "zicer", ali je lopticu poslao u aut.

1:4 - BREJK! Basilašvili pravi drugi brejk! Zasluženo! Igra daleko bolje od Novaka. Agresivan je i koristi loše kretanje i generalno loše udarce Đokovića, uključujući i servis.

1:3 - Basilašvili igra odlično, Novak pravi dosta grešaka, naročito iz forhenda. Srbin je dobio prvi poen u ovom gemu, i to je bilo to od njega.

1:2 - Novak je dobio prvi gem, ali posle dosta muka. Rival iz Gruzije je ponovo imao brejk loptu, ali je sada najbolji teniser sveta uspeo da se izvuče.

0:2 - Basilašvili je potvrdio brejk. Bilo je 15:30, činilo se da Đoković može da odmah uzvrati ribrejkom, ali je teniser iz Gruzije onda nekoliko puta sjajno odservirao i dobio gem.

0:1 - BREJK! Basilašvili je na startu oduzeo servis Novaku. Srbina ne služi servis, što je teniser iz Gruzije vešto koristio. Basilašvili je realizovao prvu brejk loptu.

15:50 - Meč je počeo, servira Novak.

15:45 - Novak ima podršku s tribina

Pobednik će se u polufinalu sastati sa Špancem Robertom Bautistom Agutom, koji je bio bolji od Švajcarca Stena Vavrinke - 6:4, 6:4.

Basilašvili je 21. na ATP listi, a Novak je dobio njihov jedini dosadašnji meč, u Rimu 2018, kada je bilo 6:4, 6:2.

"Basilašvili igra slično kao Fučovič, samo jače udara. Moraću dobro da se spremim za taj meč", izjavio je Novak.

Đoković je u Dohi eliminisao Damira Džumhura iz BiH (6:1, 6:2) i posle preokreta Martona Fučoviča iz Mađarske (4:6, 6:4, 6:1).

Posle duela sa Basilašvilijem, Novak sa bratom Markom igra polufinale u konkurenciji dublova protiv Belgijanca Davida Gofana i Francuza Pjer-Ig Erbera.

Novak Đoković je turnir u Dohi osvajao dva puta, 2016. i 2017. godine.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track