ISTORIJA ČEKA NOVA VELIKA OSTVARENJA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Nole pred 900-tom pobedom u karijeri na ATP turnirima (FOTO)
Foto: EPA

AUSTRALIJAN OPEN

ISTORIJA ČEKA NOVA VELIKA OSTVARENJA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Nole pred 900-tom pobedom u karijeri na ATP turnirima (FOTO)

Tenis -

Od specijalnog izveštača Kurira iz Melburna - Vuka Brajovića

Novak Đoković počinje svoju kampanju u Melburnu kako bi postao treći igrač u istoriji koji je osvojio neki Grend Slem turnir osmi put – posle 12 pariskih i 8 londonskih titula Nadala i Federera. Treća pobeda protiv 37. igrača na tabeli, Jana Lenarda Štrufa, donela bi mu još jedno zanimljivo statističko ostvarenje – 900-tu pobedu na ATP turneji. Četrnaesti put uzastopce bi Novak ušao u drugo kolo Australijen Opena, turnira na kome je osvojio najveći broj trofeja u karijeri, a konačni uspeh drugog februara bi mu doneo drugu u Australiji, a petu Grend Slem titulu (uz Vimbldon 2018 i 2019, Ju Es Open 2018) od kada je ušao u četvrtu deceniju života, po čemu bi se izjednačio sa "bikom iz Manakora".

foto: EPA

Ponovno osvajanje trofeja Normana Bruksa obogatilo bi njegovu riznicu za 78-mi eksponat, čime bi se domogao četvrtog mesta u Open Eri po broju osvojenih titula – ispred Džona Mekenroa, a iza Džimija Konorsa (109), Federera (103), Lendla (95) i Nadala (84). U slučaju da se "poklope zvezde" i Rafa ispadne iz turnira pre polufinala, Novak bi mogao da preotme i mesto broj 1 na ATP listi od Španca.

Titula u Melburnu, druga osvojena u Australiji ove godine posle ATP Kupa za Srbiju, predstavljala bi i prijatnu sukcesiju uspeha za našeg najboljeg tenisera svih vremena, posle donekle razočaravajućih poraza u grupnoj fazi završnog Mastersa sezone u Londonu i poraza od Rusije u četvrtfinalu Dejvis Kupa u Madridu.

foto: EPA/SCOTT BARBOUR

"Pitanje je vremena kada će neko od mladih izazivača osvojiti taj set koji im nedostaje, i time uzme prvi Grend Slem trofej u karijeri", izjavio je Novak juče na konferenciji za medije pred početak Australijen Opena.

Sudeći po trenutnom stanju forme velike trojke, njihovom impozantnom nizu uspeha u završnoj fazi turnira poslednjih godina (Novak 2015, 2016, Federer 2017 i 2018, opet Novak 2019, Rafa u finalu 2017 i 2019) i ubedljivom povratku Rodžera Federera u takmičarski pogon posle duže pauze (3:0 danas protiv Stiva Džonsona) – verovatnoća da će se tako nešto desiti ove godine u Melburnu je i dalje – veoma mala.

(Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track