HRVATI PONOVO PRISVAJAJU NIKOLU TESLU: Novak Đoković se divi hrvatskom geniju srpskog porekla
Foto: Printskrin

Idol

HRVATI PONOVO PRISVAJAJU NIKOLU TESLU: Novak Đoković se divi hrvatskom geniju srpskog porekla

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u sredu je na Instagramu razgovarao sa svojim prijateljem Šervinom Žafarijehom i tom prilikom otkrio da se divi samo jednoj osobi na svetu.

Dvojica prijatelja su razgovarali o mnogo tema, a onda je Novak naglasio.

"Jedna od osoba kojoj se vidim je Nikola Tesla. On je razumeo važnost uma, vraćati se sebi, biti u savršenoj harmoniji. To je njemu pomogalo prilikom izuma, ideja. Mi samo prolongiramo neizbežno, moramo da se suočimo sa najvećom potragom u životu. Da budemo najbolja moguća verzija sebe", rekao je Đoković.

Ova izjava je propraćena i u hrvatskim medijima, koji su još jednom iskoristili priliku da prisvoje slavnog naučnika.

"Njih dvojica već neko vreme sarađuju po pitanju sportske prehrane i jačanja mentalne svesti. Tema je bilo puno, a pričalo se i o Nikoli Tesli, hrvatskom geniju srpskog porekla, jednom od Novakovih uzora. Velikog naučnika svojataju u Hrvatskoj i Srbiji", piše u tekstu koji je objavioa Index.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici, u tadašnjoj Vojnoj Krajini u okviru Austrijskog carstva, u porodici pravoslavnog sveštenika Milutina Tesle. Majka Georgina je bila iz porodice Mandić, takođe pravoslavnih sveštenika. Nikola je kršten u Crkvi Svetih Petra i Pavla.

Internetom kruži njegova navodna rečenica: "Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom", ali nema istorijskih dokaza da je zaista izgovorena ili napisana.

Sa druge strane, Tesla je bio svestan da je za vreme NDH ubijen čak 91 član porodice Tesla, od kojih njih 14 u fabrici smrti "Jasenovac". U rodnom Smiljanu su pripadnici NDH 2. avgusta 1941. godine ubili 506 Srba pravoslavne vere, od kojih 27 novorođenčadi i 127 dece do 15 godina.

Kurir sport

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track