ONA JE ĐOKOVIĆEVA TENISKA MAJKA: Plod zabranjene ljubavi, potomak slavnih Srba! Zbog njene smrti Nole je bio neutešan
Foto: Printskrin/Jutjub

Tužna godišnjica

ONA JE ĐOKOVIĆEVA TENISKA MAJKA: Plod zabranjene ljubavi, potomak slavnih Srba! Zbog njene smrti Nole je bio neutešan

Tenis -

Danas se navršava sedam godina od smrti Jelene Genčić, reprezentativke u rukometu i tenisu i najcenjenijeg teniskog trenera svih vremena u našoj zemlji.

Jelena Genčić je preminula 1. juna u 77. godini u Beogradu. Trenirala je Moniku Seleš, Ivu Majoli, Mimu Jaušovec, Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića, što je smatrala za svoj najveći trenerski uspeh.

Jelena je Novaka zapazila na Kopaoniku, kada se kao četvorogodišnjak popeo na žičanu ogradu i posmatrao šta rade mladi teniseri koje je uvodila u tajne "belog sporta".

Tog 9. oktobra 1936. godine u Beogradu rodilo se sedmo dete u porodici Genčić. Srbin Jovan i Austrijanka Hermina dobili su ćerku Jelenu. Od malena je odrastala svesna toga da potiče iz poznate porodice, ali je učena da po časti, moralu i radu mora da bude "obična" kao i njene komšije.

Porodica Jelene Genčić je takođe ispisala stranice srpske istorije, Jelenin deda, Lazar Genčić je bio bečki student medicine koji je postao prvi hirurg u Srbiji, dok je njegova supruga bila praunuka Tome Vučića-Perišića!

"Moj deda Lazar Genčić studirao je medicinu u Beču, posle čega se vratio u domovinu i postao prvi srpski hirurg. Iz strahota Prvog svetskog rata izašao je kao priznati general Srpske vojske. Nikada nije razumeo ni prihvatio odluku njegovog sina, a mog oca Jovana da se 1920. godine u Beču oženi strankinjom Herminom. Pošto je diplomirao na muzičkom konzervatorijumu u Beču, on je prešao u katoličku veru i oženio se s mojom mamom Herminom. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Đorđe Genčić, inače rođeni brat dede Lazara, nije hteo da prihvati toliku bruku u familiji, pa je nekoliko puta dopisima opstruirao trajni boravak mojih roditelja u Beogradu. Policija mamu sprovede do Beča, a tata sedne u prvi voz i odmah za njom. Oni nisu hteli da se razdvajaju, pa su se na neko vreme skrasili u udžerici u Zemunu" - rekla je jednom prilikom Jelena Genčić.

Brat Lazara Genčića, Đorđe, je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Nikole Pašića i politički vođa zavere protiv kralja Aleksandra Obrenovića, a u njegovoj kući se danas nalazi Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

Uz četiri brata i dve sestre i mnogo dečaka u dedinjskom komšiluku, Jelena je odrastala na ulici – igrajući fudbal. Mama je pravila krpenjače od starih čarapa, a Jelena se na golu snalazila savršeno. Ta informacija je došla do nekih ljudi iz sveta rukometa, pa se Jelena obrela i u ovom sportu.

Malo je poznato da je Jeca, kako su je zvali prijatelji, više od 20 puta bila je prvakinja Jugoslavije u tenisu, a ujedno je bila i kapiten i teniske i rukometne reprezentacije SFRJ. Osvojila je peto mesto na rukometnom Svetskom prvenstvu 1958. u Nemačkoj sa Jugoslavijom! Bavila se i rukometom, takođe bila uspešna. Iako je bila u rukometnom klubu Crvene zvezde, igrala je tenis za Partizan.

Jelena Genčić je završila istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila u školskom i kulturnom programu Radio - televizije Beograd, kao urednik i režiser programa. Radila je sa najvećim imenima koje jugoslovenske kamere pamte – sa Lolom Đukićem, Slavom Ravasijem, Savom Mrmkom, Šotrom…

Jelena je vodila veoma ispunjen život, iako nije imala svoje dece, za nju se može reći da je "teniska majka" najboljeg tenisera sveta:

"Nikada se nisam udavala iako sam nekoliko puta u životu jako volela. Prosto nikada nisam imala potrebe da se vežem za nekog jer mi je familija brojna. Moja braća i sestre imaju mnogo dece i unučića i jako smo srećni", rekla je Jelena, koja je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track