NIJE NOLE JEDINI: I ovi šampioni nikada ne jedu meso!
Foto: Instagram

Samo biljke

NIJE NOLE JEDINI: I ovi šampioni nikada ne jedu meso!

Tenis -

Novak Đoković već dugo svoju ishranu bazira na biljnim sastojcima i uopšte ne jede meso. Pre nekoliko dana je izjavio da nije vegan već vegetarijanac, dakle, izbegava samo proizvode životinjskog porekla.

Sve je to počelo nekako simbolično nakon što je 2015. godine "jeo travu" sa terena Vimbldona kada je treći put osvojio titulu na ovom prestižnom turniru.

Đoković je od tada počeo da forsira biljne proteine, u jednom periodu je vidno smršao, poklopili su se i neki loši rezultati, povreda lakta, a onda su stigle i kritike na račun njegove ishrane.

Poznavajući najbolje svoje telo Novak je u jednom trenutku odgovorio dušebrižnicima: - Najbolje da se najedem pljeskavica i kobacica pa da idem da igram!

Kako se ponovo vratio u formu, počeo da osvaja turnire, kritičari su umuknuli. Nole je ponovo svetski broj jedan, a ishranu nije promenio. Dakle, nikada u njegovoj igri nije bio problem to što nije jeo meso.

Uostalom, Đoković nije jedini šampion - vegetarijanac. Za neke znate, a za neke niste mogli ni da pretpostavite da su "biljojedi".

Karl Luis - atletika

foto: Sasa Pavlic

Legendarni američki atletičar je na vrhuncu karijere, kada je imao 30. godina, odlučio da postane vegetarijanac. Već naredne sezone postavio je novi svetski rekord na 100 metara (9,86). Kasnije je rekao da mu je to bila najbolja odluka u životu i da žali što ranije nije odlučio da ne jede meso.

Bodi Miler - skijanje

foto: Reuters

Jedan od najboljih skijaša u istoriji odrastao je u porodici vegetarijanaca. Zato i ne čudi što preferira ovakvu vrstu ishrane. On je 2005. kupio farmu na kojoj uzgaja isključivo zdravu organsku hranu. Mnogo toga koristi i u svojoj ishrani.

Martina Navratilova - tenis

foto: Foto: Profimedia

Osvojila je 18 grend slem turnira, a neki od njenih rekorda još su nedostižni. Veći deo svoje karijere je bila vegetarijanac i jedan je od glavnih pobornika ovog načina ishrane u svetu. Zalaže se i za zaštitu životinja.

Robert Periš - košarka

foto: Rojters- ILUSTRACIJAAAA

Legendarni NBA centar iz najslavnijih dana Boston Seltiksa tokom većeg dela igračke karijere nije jeo meso, a primenjivao je jogu i borilačke veštine. Sve to je "Poglavici", kako su ga zvali, pomagalo da dugo dominira NBA parketima i osvaja prstene.

Majk Tajson - boks

foto: Profimedia

Najmlađi šampion u teškoj kategoriji u istoriji delom ne spada u ovu listu jer je postao vegetarijanac tek posle sportske karijere. On je 2010. odlučio da više ne jede meso jer mu je organizam bio oštećen alkoholom, drogama i nezdravom hranom. Priznao ja da je bio na ivici smrti i da mu je novi način ishrane pmnogo pomogao.

Karmelo Entoni - košarka

foto: AP

Karmelo je brzo po dolasku u NBA postao superstar. Nekadašnji Ol-star igrač je negde na polovini svoje karijere odlučio da postane vegetarijanac. Imao je periode "čišćenja" kada je po dve nedelje i nije uzimao mnogo hrane.

Bili Džin King - tenis

foto: AP

Uz Martinu Navratilovu, Bili je najuspešnija teniserka u istoriji. Dugo je bila neprikosnovena, tokom 60-tih i 70-tih godina osvojila je čak 129 turnira, od toga četiri grend slema. Većinu tih rofeja osvojila je jedući samo biljnu hranu.

Luis Hamilton - F1 vozač

foto: AP

Najuspešniji vozač današnjice je zapravo vegan, odnosno, ne samo što ne jede hranu životinjskog porekla, već ne koristi nikakve proizvode od životinja. Pre nekoliko godina otvorio je svoj veganski restoran i jedan je od najzaslužnijih što je veganstvo postalo popularno u svetu.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track